ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Brandy Σουαρέ: «Αναζητούμε μία χαραμάδα αισιοδοξίας»

brandy-σουαρέ-αναζητούμε-μία-χαραμάδα-αισ-686257

Το γνωστό βολιώτικο γκρουπ μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τη νέα του δισκογραφική δουλειά

Συνέντευξη στην ΕΛΕΝΑ ΝΤΑΒΛΑΜΑΝΟΥ, εκπαιδευτικό – συγγραφέα

Οι Brandy Σουαρέ δημιουργήθηκαν τον χειμώνα του 2012 από αξιόλογους μουσικούς με μεγάλη πορεία στον χώρο και συνεργασίες με σπουδαίους καλλιτέχνες. Πρόκειται για μία πολύ ιδιαίτερη μπάντα που στις εμφανίσεις της καλλιεργείται επιμελώς το ρετρό στοιχείο, ισορροπώντας στις αρχές του παλιού τραγουδιού και στον μοντέρνο ήχο, ενώ με την ίδια συνταγή δημιουργούν πρωτότυπες εκτελέσεις σε γνωστές μελωδίες προκαλώντας ευχάριστες εκπλήξεις που ξεσηκώνουν. Ξεκίνησαν να παίζουν και να εδραιώνουν τη θέση τους με επιτυχημένες εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές και φεστιβάλ στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, έχοντας μοιραστεί τη σκηνή με σημαντικά ονόματα της μουσικής. Πρόσφατα κυκλοφόρησαν το νέο τους album με τίτλο «Παγωτό καϊμάκι» και μας άφησαν μια …γλυκιά γεύση! Σήμερα, η όμορφη «συζήτησή» μας στον κυριακάτικο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Πότε «έσμιξαν» για πρώτη φορά οι Brandy Σουαρέ; Συστήστε μας τα μέλη της μπάντας σας.

Τέλη του 2012 ξεκινήσαμε εντελώς ανιχνευτικά τη δημιουργία του συγκεκριμένου concept μαζί με τον Κώστα Χαλάτση μπάσο, τον Δημήτρη Νάσσιο κιθάρα – φωνητικά και τον Άγγελο Τσιριγωτάκη τύμπανα. Στη συνέχεια, καθώς άρχισε να γεννιέται και το δικό μας υλικό, κρίθηκε απαραίτητη η προσθήκη πνευστού οργάνου και τον συγκεκριμένο ρόλο ανέλαβε ο Θανάσης Γατής κλαρινέτο – σαξόφωνο.

Πολλά συγκροτήματα της ελληνικής σκηνής στρέφονται όλο και περισσότερο σε διασκευές γνώριμων τραγουδιών. Τι πιστεύετε ότι υπάρχει πίσω από αυτό και το προτιμούν από την πρωτότυπη δημιουργία;

Σίγουρα βοηθά πολύ στην αμεσότερη ανταπόκριση του κοινού, καθώς δέχεται πιο εύκολα μια διασκευή ενός ήδη γνωστού κι αγαπημένου τραγουδιού, παρά μια πρωτότυπη δημιουργία ενός καλλιτέχνη που δεν είναι ευρέως γνωστός. Δεν πρέπει να επαναπαύεσαι στην εύκολη λύση όμως. Το σημαντικό είναι ότι αν κάποιος μπει στον κόπο να σε ψάξει εξαιτίας μιας ενδιαφέρουσας διασκευής που έχεις κάνει, να ανακαλύψει και τον δικό σου «θησαυρό».

Το τραγούδι σας «Ο φτωχός» νομίζω ότι είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Ποιες ήταν οι σκέψεις σας όταν το δημιουργούσατε;

Ουσιαστικά «Ο φτωχός» είναι μια θεατρική – κωμική απεικόνιση της ελληνικής κοινωνίας εν καιρώ κρίσης. Έχοντας βέβαια αρκετά κοινά στοιχεία με την Ελλάδα περασμένων δεκαετιών και καταστάσεις που πάντα μας θυμίζουν τη νοοτροπία του Έλληνα, που ακόμα και στα δύσκολα δεν παύει να ελπίζει. Κατά κάποιον τρόπο μάς «χρυσώνει το χάπι» διατηρώντας την αισιοδοξία και την ελπίδα ότι και για μας κάποτε θα γυρίσει ο τροχός.

Ποια τραγούδια ή καλλιτέχνες αποτέλεσαν ένα μεγάλο σχολείο για τη μουσική σας, όπως έχει διαμορφωθεί;

Καταπιανόμαστε με πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής, όπως jazz, latin, funk, blues, rock&roll, οτιδήποτε σου προσφέρει την αίγλη του παρελθόντος, γεννώντας γλυκιές αναμνήσεις ρομαντισμού, σε συνδυασμό με τον μοντέρνο ήχο πάντα. Η αλήθεια είναι πως έχουμε μια ιδιαίτερη αδυναμία στον Stevie Wonder. Τον τιμούμε αρκετά στο πρόγραμμά μας. Είναι η περίπτωση καλλιτέχνη για «μελέτη» που λέμε εμείς οι μουσικοί – τραγουδιστές. Και το φωνητικό, αλλά και το μουσικό κομμάτι έχουν αρκετές δυσκολίες και προϋποθέτουν αρκετές ώρες μελέτης και «δεσίματος» ώστε το αποτέλεσμα να είναι αξιόλογο. Πολλά κομμάτια του αποτελούν πρόκληση για μας. Επειδή όμως μας αρέσουν οι μουσικές προκλήσεις και τα τραγούδια «στοιχήματα», το να καταπιάνεσαι με τέτοιου είδους προκλήσεις σε κάνει καλύτερο μουσικό.

Εχετε συνεργαστεί και συνεργάζεστε με σημαντικά ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου. Ποια συνεργασία σας έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά σας;

Η συνεργασία με τον Πάνο Μουζουράκη! Είναι εξαιρετικός άνθρωπος και πολύ καλό παιδί. Βοηθά νέους καλλιτέχνες χωρίς να αποζητά κέρδος και είναι δεκτικός σε μουσικές συνεργασίες. Συγκεκριμένα έχουμε κάνει ένα ντουέτο μαζί το οποίο δυστυχώς δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα, αλλά αν όλα πάνε καλά θα συμπεριληφθεί στον επόμενο δίσκο του Πάνου.

Ποιο από τα τραγούδια σας θεωρείτε ότι αγαπά περισσότερο το κοινό σας και ποιο ξεχωρίζετε εσείς;

Το κομμάτι που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το κοινό, εμάς και τα ραδιόφωνα είναι «Η ποδηλάτισσα». Διακρίθηκε και στον πανελλήνιο διαγωνισμό της ΕΡΤ «yourband@ert» ανάμεσα σε 400 συμμετοχές, συμπεριλήφθηκε στις 22 αγαπημένες μπάντες της ΕΡΤ και κυκλοφόρησε ένα διπλό cd με τις δημιουργίες των 22 συγκροτημάτων.

Αν μπορούσατε να μπείτε σε μια χρονομηχανή, σε ποια εποχή θα θέλατε να μεταφερθείτε και για ποια θέματα πιστεύετε ότι θα μιλούσατε τότε στα τραγούδια σας;

Θεωρώ πως κάθε εποχή έχει τα δικά της ερεθίσματα και καλό είναι να μη μένεις προσκολλημένος στα παλιά, αλλά να εξελίσσεσαι και να εμπνέεσαι από τα τωρινά δεδομένα. Ζούμε σε μια δύσκολη εποχή και δυστυχώς η κρίση, μιλώντας για τους συνομηλίκους μου, μας έχει πετύχει πάνω στην πιο παραγωγική περίοδο της ζωής μας. Έτσι το να υλοποιήσεις τους στόχους και τα όνειρά σου γίνεται δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Με σκληρή δουλειά, επιμονή, υπομονή και πίστη σε αυτό που κάνεις, κάποια στιγμή θα ανταμειφθείς. Όλη αυτή η κατάσταση που ζούμε αποτελεί ερέθισμα στο να προσπαθούμε να βρούμε μια χαραμάδα αισιοδοξίας και χαμένου ρομαντισμού μέσα από τα τραγούδια μας.

Ποια τα συναισθήματά σας και πώς θα χαρακτηρίζατε την εμπειρία σας από την επιτυχημένη συμμετοχή σας σε γνωστό talent show;

Ηταν μια πρωτόγνωρη και ιδιαίτερη εμπειρία. Εντυπωσιάστηκα με το πόσοι άνθρωποι δουλεύουν πίσω από τις κάμερες για να βγει αυτό το αποτέλεσμα. Γνώρισα τόσους αξιόλογους νέους καλλιτέχνες, μοιραστήκαμε τις ίδιες προσδοκίες και αγωνίες. Γνώρισα σημαντικούς ανθρώπους του χώρου και εισέπραξα ενθαρρυντικά σχόλια. Και φυσικά είμαι ευγνώμων για τη στήριξη του κόσμου που με βοήθησε να φτάσω μέχρι τον ημιτελικό, κάτι το οποίο δεν περίμενα. Είναι μια εμπειρία που θα θυμάμαι ευχάριστα.

Το πρώτο σας cd έχει τον τίτλο «Παγωτό καϊμάκι» και το απολαμβάνουμε ήδη. Μιλήστε μας γι’ αυτό.

Κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του ’17 από την Heaven Music. Περιέχει εφτά τραγούδια, έξι δικά μας και μια πρωτότυπη διασκευή που έχουμε κάνει στη γνωστή «Σκλάβα» που έχει πει η αξέχαστη Τζένη Βάνου. Είναι μια δουλειά που κρύβει πολύ μεράκι, φρεσκάδα, χιούμορ και ρομαντισμό που λείπει από τις μέρες μας. Στον δίσκο αυτό να πω ότι έχουν συμπράξει και αρκετοί αξιόλογοι μουσικοί, όπως ο Σταύρος Κουσκουρίδας φλάουτο, ο Φίλιππος Ρέτσιος πιάνο, ο Γιώργος Αγγελάκης τρομπόνι και ο Φώτης Ασίζης τρομπέτα. Καθώς επίσης και μία εξαιρετική στιχουργός η Αριάδνη Λαδά που μας χάρισε τους υπέροχους στίχους από το ομότιτλο τραγούδι του δίσκου μας «Παγωτό καϊμάκι». Αυτό που μας χαροποιεί ιδιαίτερα είναι ότι για μια όχι ευρέως γνωστή μπάντα, όπως εμείς, έχει πάει πολύ καλά στις πωλήσεις και τραγούδια μας παίζονται σε διάφορα ραδιόφωνα σε όλη την Ελλάδα. Φυσικά να πω ότι το cd μας μπορείτε να το βρείτε σε όλα τα γνωστά δισκοπωλεία.

Η φετινή σας μουσική παράσταση φέρει το όνομα «Music Therapy». Από πού εμπνευστήκατε τον τίτλο;

Σκοπός μας είναι μέσα από τη μουσική μας παράσταση να φύγουν όλοι με πολύ καλύτερη διάθεση απ’ ό,τι ήρθαν. Να τραγουδήσουμε και να χορέψουμε παρέα, να ξεχαστούμε από την καθημερινότητα και να δούμε τη ζωή με πιο αισιόδοξη ματιά. Ετσι λοιπόν, μέσα από τα τραγούδια μας μοιραζόμαστε ιστορίες, εμπειρίες, πάθη, ταξίδια, αλλά και απλές καθημερινές απολαύσεις όπως ένα «παγωτό καϊμάκι».

Υπάρχει κάποια προγραμματισμένη εμφάνιση αυτές τις μέρες; Πού μπορεί να σας απολαύσει το κοινό του Βόλου;

Η αλήθεια είναι ότι δραστηριοποιούμαστε κυρίως στην Αθήνα. Ετσι λοιπόν, παραμονή Χριστουγέννων θα βρισκόμαστε το πρωί στο Σύνταγμα στο πλαίσιο εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων και το βράδυ ρεβεγιόν στο K55 στο Χαϊδάρι. Επίσης, την Παρασκευή 21/12 θα βρισκόμαστε στη βραδιά αποφοίτων του Δημοτικού Σχολείου «Άγιος Ιωσήφ», όπου παλιοί μαθητές και μαθήτριες θα συναντηθούν και πάλι στο αγαπημένο τους σχολείο, για να θυμηθούν όμορφες στιγμές της σχολικής τους ζωής και να ανανεώσουν τους δεσμούς φιλίας, εκεί όπου έγιναν τα πρώτα βήματα που καθόρισαν τη μοναδική προσωπικότητα του καθενός. Στους ρυθμούς της μουσικής μας, οι μαθητές θα ξαναβρεθούν και με τους εκπαιδευτικούς με τους οποίους ανακάλυψαν βήμα – βήμα νέα προγράμματα, κίνητρο γνώσης και εξέλιξης.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Αυτή τη στιγμή είμαστε σε διαδικασία παραγωγής νέου υλικού. Κάποια καινούργια κομμάτια έχουν ήδη ηχογραφηθεί και αναμένονται κι άλλα για τη δημιουργία του δεύτερου άλμπουμ. Μάλιστα μέσα στις επόμενες μέρες θα κυκλοφορήσει σε αποκλειστική μετάδοση από τον Eternal Radio το νέο μας τραγούδι με τίτλο «Ρομαντική κομεντί», ένα εντελώς χειμερινό τραγούδι που περιγράφει το ιδανικό σκηνικό για τους φανατικούς σπιτόγατους, όντας μία από αυτούς!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου