ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ταξίδι σε μυθικά λιμάνια

ταξίδι-σε-μυθικά-λιμάνια-683910

Εκθεση για τους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας

Εγκαινιάζεται το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου στις 7.00 μ.μ. η φωτογραφική έκθεση με θέμα: «Μεσαιωνικά λιμάνια – σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής: Βόρειο Αιγαίο – Μαύρη Θάλασσα – Κασπία Θάλασσα», στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας. Διοργανωτές είναι ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

Λίγες μόνον ημέρες μετά τη συνολική παρουσίαση του Θεματικού έτους και την εμφάνιση της κασετίνας με το ημερολόγιο του 2015 και το Βιβλίο: «Ηρθαν τα καράβια τα Ζαγοριανά», που έκανε αίσθηση για την αρτιότητα της εμφάνισης και το εύρος των πληροφοριών, πάνω σε ένα, μάλλον ξεχασμένο τομέα του Πηλιορείτικου Πολιτισμού, η πολύ επιτυχημένη έκθεση αποτελεί στην ουσία την εναρκτήρια εκδήλωση της «Μαγνήτων Κιβωτού» στο πλαίσιο του Θεματικού έτους 2015 με τίτλο: «Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας».

Στην έκθεση ξεδιπλώνονται εικόνες των πόλεων – λιμανιών που αναπτύχθηκαν κατά τους βυζαντινούς – μεσαιωνικούς χρόνους στο Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία. Πρόκειται για ένα οπτικό οδοιπορικό στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής με όχημα την «ολκάδα», το εμπορικό πλοίο των Βυζαντινών που μετέφερε εμπορεύματα και για αιώνες συνέδεε ανθρώπους, πόλεις, λιμάνια και πολιτισμούς. Αυτή τη φορά, στα αμπάρια της μεταφέρει μοναδικές εικόνες της ιστορίας, όπως γκραβούρες, καρτ ποστάλ και φωτογραφίες που παρουσιάζονται με τρόπο που να αναδεικνύουν την ιστορία κάθε πόλης – λιμανιού και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Την όλη εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά η Ορχήστρα Κιθαριστών Βόλου «Sempre Viva», υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ευαγγελίας Γούσια, με την ερμηνεία του εμβληματικού «Γαλάζιου Δούναβη» του Γιόχαν Στράους – υιού.

Στο αξιόλογο ορχηστρικό σχήμα συμμετέχουν οι: Ευαγγελία Γούσια, Αλέκα Τηλιοπούλου, Μαριέττα Μανωλιού, Κυριακή Χιοκτουρίδη, Βαγγέλης Αρβανίτης, Λυδία Τασιού, Αλέξ. Οικονομίδης, Νεφέλη Χρυσάφη, Χριστίνα Νικολαΐδου, Νεκταρία Καλαντζή, Απόστ. Καραβασίλης, Μαριάννα Μανιάρα, Αγγελίνα Τσακόγια και Αλέξ. Παπαϊωάννου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου