ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σπάνια τεκμήρια

σπάνια-τεκμήρια-677081

Σπάνια τεκμήρια θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στις 7.30 μ.μ. στη Βιβλιοθήκη του Λυκείου Σκοπέλου, από το Γενικό Λύκειο Σκοπέλου και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) – Αρχεία Ν. Μαγνησίας. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει παρουσίαση των αρχείων και παλαιτύπων βιβλίων των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Σκοπέλου.

Εισηγήτριες η Δρ ιστορικός, προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας Αννίτα Πρασσά και η φιλόλογος Λυκείου Σκοπέλου Ελένη Σπηλιώτη.

Στη Σκόπελο, στο νησί του Καισάριου Δαπόντε και του Παύλου Νιρβάνα, είχε αναπτυχθεί αξιόλογη εκπαιδευτική δραστηριότητα ήδη από τα τέλη της τουρκοκρατίας και παράλληλα είχε δημιουργηθεί μία σημαντική βιβλιοθήκη, συμβάλλοντας στην ανύψωση του μορφωτικού επιπέδου των κατοίκων του. Οι Δημητριείς συγγραφείς Δανιήλ Φιλιππίδης και Γρηγόριος Κωνσταντάς στη «Νεωτερική Γεωγραφία» (1791) χαρακτηρίζουν τη Σκόπελο ως το αξιολογότερο νησί των Βορείων Σποράδων λόγω της «φιλοπονίας και φιλεργίας» των κατοίκων.

Αδιάψευστοι μάρτυρες αυτής της παράδοσης είναι τα αρχεία και τα παλαίτυπα βιβλία των σχολείων του νησιού. Τα παλαίτυπα έχουν διασωθεί στη Βιβλιοθήκη του Λυκείου, ενώ τα αρχεία έχουν παραδοθεί στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, όπου έχουν ψηφιοποιηθεί και είναι πλέον προσβάσιμα στο διαδίκτυο μέσω του λογισμικού προγράμματος @ρχειομνήμων.

Για τη σημασία τους ως μέρος της Πολιτισμικής Κληρονομιάς του τόπου και τη συμβολή τους στη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης, διοργανώνεται η εκδήλωση αυτή στη Σκόπελο την ερχόμενη Κυριακή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου