ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μία Ελληνίδα υποψήφια για Όσκαρ

μία-ελληνίδα-υποψήφια-για-όσκαρ-671949

Εχει διάρκεια 21 λεπτά και αφηγείται την ημέρα ενός αξιωματικού του ελληνικού λιμενικού, στο αποκορύφωμα της προσφυγική κρίσης στη Μυτιλήνη. Είναι το ντοκιμαντέρ με τίτλο “4,1 μίλια” που η αμερικανική ακαδημία κινηματογράφου ενέταξε στην λίστα με τα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ που θα διεκδικήσουν ένα βραβείο Οσκαρ στην τελετή απονομής στις 27 Φεβρουαρίου του 2017.

Παραγωγός και σκηνοθέτις η Δάφνη Ματζιαράκη, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Μπέκλεϋ της Καλιφόρνιας, το οποίο βοήθησε στην ολοκλήρωσή του.

4,1 μίλια είναι η απόσταση από της ακτές της Μυτιλήνης ως τα τουρκικά παράλια, εκεί απ΄’οπου ξεκινούν οι πρόσφυγες για να περάσουν στην Ελλάδα. Αυτήν το πέρασμα ερευνούσε καθημερινά ο κυβερνήτης του περιπολικού του Λιμενικού Σώματος, ο ανθυποπλοίαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος στο αποκορύφωμα της προσφυγικής κρίσης. Στο ντοκιμαντέρ καταγράφονται πολλές δραματικές και συγκλονιστικές στιγμές από τις προσπάθειες τόσο των προσφύγων όσο και των λιμενικών στη Μεσόγειο.

Παράλληλα αποκαλύπτει και μια ιστορία που δεν είδε το φως της δημοσιότητας, όταν μια γυναίκα, ονόματι Στέλλα, από τη Μόλυβο βοηθούσε τη νύχτα της 28ης Οκτωβρίου στη διάσωση όσων είχαν επιζήσει από το ναυάγιο της Εφταλούς.

Ο κυβερνήτης Κυριάκος Παπαδόπουλος εμπιστεύθηκε στην Στέλλα, μια Αφγανή που ήταν έγκυος στον 8ο μήνα και έψαχνε τον σύζυγό της. Με τη βοήθεια μιας φωτογραφίας που της έδωσε, η Στέλλα εντόπισε λίγο αργότερα τον σύζυγό της Αφγανής και το ζευγάρι, αφού έφυγε στο εξωτερικό, βάφτισε την κόρη του «Στέλλα» προς τιμήν της γυναίκας που τους βοήθησε.

Όπως επισημαίνει η Δάφνη Ματζιαράκη στο κείμενο που συνοδεύει το ντοκιμαντέρ της, σε ανάρτηση στη New York Times (28/9/2016): «Η ταινία καταγράφει την κρίσιμη στιγμή ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, εκεί όπου ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις, φόβους ή προετοιμασία, κάποιοι άνθρωποι θα ξεπεράσουν τον εαυτό τους για να σώσουν έναν ξένο».

Το ντοκιμαντέρ της Δάφνης Ματζιαράκη έχει ήδη κερδίσει το φοιτητικό Όσκαρ από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών, στον Φοιτητικό Διαγωνισμό Κινηματογράφου. Η νεαρή ελληνίδα στους τίτλους τέλους αφιερώνει την ταινία της “στον 7χρονο Μοχάμεντ Αμιρ Μαχντι, και σε όλα τα παιδιά που πνίγηκαν διασχίζοντας το Αιγαίο”.

thetoc.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου