ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ους ο Θεός συνέζευξεν»

ους-ο-θεός-συνέζευξεν-663742

Αυτοτελείς ιστορίες στο καινούργιο βιβλίο της Βασιλικής Πιτούλη

Αυτοτελείς ιστορίες που περιστρέφονται γύρω από το γάμο καταγράφονται εύγλωττα στο καινούργιο βιβλίο της Βασιλικής Πιτούλη με τίτλο: «Ους ο Θεός συνέζευξεν», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αμαρυσία. Πρόκειται για ένα ευκολοδιάβαστο βιβλίο και στις 152 σελίδες του, ο αναγνώστης θα βρει 21 αυτοτελείς ιστορίες που περιστρέφονται γύρω από το θέμα «γάμος» όπως δείχνει και ο τίτλος της συλλογής. Γάμος, θέμα διαχρονικό και ανεξάντλητο. Γάμος από έρωτα, γάμος από συμφέρον, γάμος ακόμη και από εκδίκηση. Κάθε ιστορία περιλαμβάνει τη δική της αποκλειστική εκδοχή. Το βιβλίο φέρει τον επεξηγηματικό υπότιτλο: «διηγήματα κοινωνικής πραγματικότητας» και αυτός φαίνεται να είναι ένας χαρακτηρισμός που ανοίγει συζήτηση.

Στο επεξηγηματικό σημείωμα του οπισθόφυλλου επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «Ποιο είναι το θεμέλιο του γάμου, το χρήμα ή ο έρως; Πόσα ψέματα λεν οι άνθρωποι στους άλλους, αλλά πρωτίστως στον εαυτό τους; Οι ήρωες των ιστοριών ερωτεύονται, προδίδουν ή προδίδονται, με την ίδια ευκολία που γελάνε ή κλαίνε. Συνθέτουν μια πινακοθήκη που περιλαμβάνει πλούτο και φτώχια, αίγλη και ταπείνωση. Είκοσι συν μία ιστορίες που μιλάνε για την αγάπη, τον έρωτα, την απιστία, και άλλους μύθους».

Η συγγραφέας, αντί προλόγου, εισάγει τον αναγνώστη στο πνεύμα του βιβλίου ως εξής: «Το «Ους ο Θεός συνέζευξεν» αποτελούν είκοσι μία ιστορίες που ακροβατούν ανάμεσα στο γέλιο και το κλάμα. Περιπέτειες ανθρώπων όπως τις άκουσα, βγαλμένες από την αληθινή ζωή, αλλά και όπως τις έπλασα, ακολουθώντας τους ήρωές μου. Όλοι τους, είτε ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών, είτε απλοί άνθρωποι της γειτονιάς, είτε δήμαρχοι είτε δασκάλες, είτε πάμπλουτοι είτε απένταροι, γίνονται θύματα του έρωτα, της απληστίας ή της μιζέριας. Βιώνουν το δράμα τους αγόγγυστα και καταλήγουν να μας προσφέρουν τη συγκίνηση, που τόσο έχουμε ανάγκη».

Και διαψεύδοντας υπαινικτικά τον χαρακτηρισμό «διηγήματα κοινωνικής πραγματικότητας» προτρέποντας τον αναγνώστη να κάνει ευφάνταστους συνειρμούς, η εισαγωγή του «Ους ο Θεός συνέζευξεν» συνεχίζεται με το εξής: «Οι ιστορίες του βιβλίου αποτελούν μυθοπλασία και είναι προϊόν της φαντασίας της συγγραφέως. Κάθε απόπειρα συσχετισμού με υπαρκτά πρόσωπα και γεγονότα είναι αυθαίρετη, επομένως αδυνατεί να τεκμηριώσει την αντίδραση οποιουδήποτε θεωρήσει ότι θίγεται προσωπικά. Καλή ανάγνωση!».

Οι τίτλοι των επιμέρους ιστοριών είναι ομολογουμένως αρκετά πρωτότυποι: Το ταρανδοχώρι, Καναλάρχης με κέρατα, Η ανήθικη γυναίκα, Το φάλτσο οργανάκι, Οι έρωτες ενός αχόρταγου, Η ομορφοάσχημη, Η χοντρή ποδηλατού, Το τριτοδεύτερο στεφάνι, Η Γκιούλμπαξε, Η καψουρογεννήτρα, Λού η καταφερτζού και γενναιόδωρη, Ο ναυαγοσώστης, Ο λιμοκοντόρος, Τα ζηλαδέλφια, Θελάντρα και Μισάντρα, Τελευταία συνάντηση, Ο Σάκης ο ηλεκτρολόγος, Γεύμα στο Honeymoon, «Μπουλγκάρια είναι πιο ωραία!», Σκάνδαλο στο Λύκειο, Κυρία Δημάρχου.

Ξεφυλλίζοντας με πρώτη ματιά το βιβλίο, στεκόμαστε στην εικονογράφηση που συνοδεύει ορισμένα από τα διηγήματα, λόγου χάρη την «Ανήθικη γυναίκα», την «Καψουρογεννήτρα», την «Ομορφοάσχημη» ή τη «Χοντρή ποδηλατού». Αυτό δίνει τη χιουμοριστική ατμόσφαιρα που διατρέχει τη συνολική γραφή, η οποία όμως δεν περιορίζεται σε μια επιφανειακή «πλάκα» ή καλαμπούρι, αλλά προχωράει βαθύτερα, σε ανάδειξη χαρακτήρων ή ακόμη καλύτερα, τύπων ανθρώπων. Η συμφεροντολόγα ή ζωηρή σύζυγος, ο άντρας που δεν υπολογίζει τη γυναίκα του, η οικογένεια που εκθρέφει τα πάθη όλων. Η γλώσσα του κειμένου είναι άρτια και αξιοσημείωτα πλούσια. Τελικά, το «Ους ο Θεός συνέζευξεν» δείχνει να αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόταση μεταξύ των βιβλίων που κυκλοφορούν.

Η Βασιλική Πιτούλη, γεννημένη στο Βόλο από Ηπειρώτη πατέρα, είναι καθηγήτρια Οικονομικών και Γαλλικής Φιλολογίας. Διδάσκοντας κατάλαβε ότι το αληθινό της πάθος είναι τα βιβλία. Έτσι, αφού πέρασε από Ριζάρειο Σχολή, εκπαιδευτήρια Καργάκου, ΙΕΚ, Τοσίτσεια – Αρσάκεια Λύκεια και Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, κατέληξε υπεύθυνη Σχολικής Βιβλιοθήκης. Στα 18 της βραβεύτηκε σε διαγωνισμό νεανικής ποίησης. Από τότε, και μη μπορώντας να κάνει αλλιώς, γράφει συνέχεια. Ζει στην Κηφισιά, και ως «Βιβλιοφάγος» ασχολείται, μεταξύ των άλλων, με παρουσίαση και κριτική βιβλίων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου