ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Προσεγγίζοντας το θέατρο

προσεγγίζοντας-το-θέατρο-660825

Αρχίζουν τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου τα Βιωματικά σεμινάρια θεάτρου της Πειραματικής Σκηνής. «Το θέατρο είναι μια ζωντανή τέχνη γι’ αυτό πιστεύουμε πως για ένα θέμα που είναι κυρίως πρακτικό είναι καλύτερο να μη μιλάμε πολύ αλλά να κάνουμε πράγματα. Είναι εύκολο να μιλάμε θεωρητικά για το θέατρο. Συνήθως χρησιμοποιούμε τους ίδιους όρους και γενικόλογα μπορεί να συμφωνούμε, ενώ τελικά στην πράξη εννοούμε και κάνουμε διαφορετικά πράγματα», αναφέρουν οι εμπνευστές της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.

Ο Γκροτόφσκι γράφοντας για το τι είναι θέατρο, λέει κάπου τα εξής διασκεδαστικά: Για τον Ακαδημαϊκό, θέατρο είναι «… ο τόπος που ο ηθοποιός απαγγέλλει ένα γραπτό κείμενο, με λίγες χειρονομίες…». για το Φιλόλογο «…είναι η αναγέννηση της ρητορικής μονομαχίας του Μεσαίωνα…το κείμενο έχει σημασία…». Για το μέσο Θεατή είναι «…ο τόπος ψυχαγωγίας,… ένα εύπεπτο θέαμα… κανένα ενδιαφέρον στο κείμενο, αλλά στα κωμικά γκαγκς και στα καλαμπούρια. Η προσοχή του είναι στους Σταρ…». Για τον ηθοποιό και τον Σταρ «…θέατρο βεβαίως είναι ο εαυτός του …όχι τι θα μπορούσε να κάνει με αυτόν…». Για το Θεατρόφιλο; «…αυτός διαλέγει τραγωδίες, σοβαρό δραματολόγιο, θέλει να δείξει ότι ανήκει στην καλή κοινωνία, όπου η Τέχνη αποτελεί εγγύηση για κάποιες συγκινήσεις που προσφέρουν αυτοϊκανοποίηση. Πάει στην Αντιγόνη για να σιγουρέψει το υψηλό επίπεδο ηθικών αξιών που διαθέτει, αλλά είναι ο Κρέων…». Τι είναι τελικά το θέατρο για τον καθένα μας;

Δουλεύοντας πάνω σ’ αυτό τον άξονα αναζήτησης, η Πειραματική Σκηνή οργανώνει και φέτος για έβδομη χρονιά τα βιωματικά σεμινάρια θεάτρου για όλους όσους τους ενώνει η κοινή αγάπη για το θέατρο. Στο τέλος του σεμιναρίου παρουσιάζεται μια θεατρική παράσταση από τα άτομα που συμμετέχουν σ’ αυτό, σαν επιστέγασμα των όσων μάθανε όλη τη χρονιά.

Οι προηγούμενες θεατρικές παραστάσεις των βιωματικών σεμιναρίων ήταν:

«Ένας ρόλος πολλές ερμηνείες», θεατρικοί μονόλογοι που παρουσιάζονταν με διαφορετικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις, «Ο αφανισμός της Μήλος» του Γιάννη Ρίτσου, «Η ζωή είναι ωραία» των Κολοκοτρώνη – Λάσκαρη, «60» του Ευάγγελου Κάβουρα και «Όλα ανάποδα» των Μιχαήλ Ζώρα, Ιωάννη Δεληκατερίνη, Νικολάου Λάσκαρη, Μαρίζας Κελεσίδου και «Αχ! Έρωτα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε άτομα που θέλουν να έρθουν σε επαφή με την τέχνη του θεάτρου για πρώτη φορά και σε άτομα που έχουν ασχοληθεί με το θέατρο.

Ο θεματικός κύκλος με τον τίτλο «Στούντιο 1», θα αρχίσει τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου και το σεμινάριο θα πραγματοποιείται στο Θέατρο της Πειραματικής Σκηνής (Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας). Η διδασκαλία του σεμιναρίου θα γίνει από τον σκηνοθέτη Δημήτρη Πανταζή. Παράλληλα συνεχίζονται οι εγγραφές για τα «Θεατροταξίδια» που γίνονται κάθε Σάββατο και απευθύνονται σε παιδιά σχολικής ηλικίας και σε εφήβους. Οσοι ενδιαφέρονται να εγγραφούν ή να λάβουν περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 6944388045.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου