ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βαλεντίνα Κόρδη: Εννέα βήματα προς την επιτυχία

βαλεντίνα-κόρδη-εννέα-βήματα-προς-την-659272

Η προπονήτρια ζωής και επαγγελματικής ανάπτυξης μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ με αφορμή την παρουσίαση του νέου βιβλίου της στον Βόλο

Στις 14 Ιανουαρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Public Βόλου, η συγγραφέας και Mindset & High-Performance Coach Βαλεντίνα Κόρδη, παρουσιάζει το νέο της βιβλίο «Η Επιτυχία Είναι Παιχνίδι του Μυαλού: Πώς να πετυχαίνεις τους επαγγελματικούς και εταιρικούς σου στόχους αλλάζοντας τον δικό σου τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς, αλλά και της ομάδας σου», από τις εκδόσειςBookstars.Στην παρουσίαση θα μιλήσουν ο Δημήτρης Μαρέδης, δημοσιογράφος και συγγραφέας, και η Ειρήνη Σωτηροπούλου, υπεύθυνη Ανθρώπινου Δυναμικού της Εύρηκα Ελλάς Α.Ε. Σήμερα, στον κυριακάτικο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η άκρως ενδιαφέρουσα συνομιλία μας.

Συνέντευξη στην ΕΛΕΝΑ ΝΤΑΒΛΑΜΑΝΟΥ

Κυρία Κόρδη, είστε προπονήτρια ζωής & επαγγελματικής ανάπτυξης, με πιστοποιημένες σπουδές στον τομέα του Mind Programming και στο Success Conversion Coaching. Πείτε μας λίγα λόγια για τον τομέα σας.

To coaching είναι μια μέθοδος, με την οποία ο coach βοηθά τους πελάτες του να ανακαλύψουν τις δυνατότητές τους και να τις αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να παράξουν τα αποτελέσματα που επιθυμούν και να πετύχουν τους στόχους τους, είτε σε προσωπικό, είτε σε επαγγελματικό επίπεδο.

Το coaching ως έννοια είναι συνδεδεμένο στο μυαλό των ανθρώπων με τα σπορ. Ωστόσο, από την δεκαετία του ’80 στην Αμερική και τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα, το coaching έχει εφαρμοσιμότητα σε πολλούς τομείς, γι’ αυτό και υπάρχουν coaches που εξειδικεύονται στο life coaching, το wellness coaching, το business coaching, το executive coaching, κτλ. Προσωπικά, λόγω ακαδημαϊκού υπόβαθρου στην Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού αλλά και επαγγελματικής εμπειρίας, επέλεξα να εξειδικευτώ στο Mindset Coaching για επιχειρηματίες, στελέχη και ομάδες εργασίας. Γι’ αυτό και έκανα τις αντίστοιχες σπουδές σε σχολές coaching των ΗΠΑ και του Καναδά, όπως στη σχολή του Antony Robbins, του πιο επιτυχημένου παγκοσμίως coach.

Φυσικά, ο λόγος που επέλεξα αυτό τον τομέα, ξεκίνησε από το προσωπικό μου όραμα να κάνω τον κόσμο των επιχειρήσεων για τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτές καλύτερο, βοηθώντας τους να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον εργασίας μέσα στο οποίο θα χαίρονται να εργάζονται και να πετυχαίνουν τους προσωπικούς επαγγελματικούς τους στόχους αλλά και τους στόχους των επιχειρήσεων.

Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο σας με τον τίτλο «Η επιτυχία είναι παιχνίδι του μυαλού» από τις εκδόσεις Bookstars. Ποιο είναι το περιεχόμενό του;

Στο βιβλίο αυτό περιγράφω τα 9 βήματα που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος, προκειμένου να επιτύχει τους επαγγελματικούς και εταιρικούς του στόχους, αλλάζοντας τον δικό του τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς, αλλά και της ομάδας του. Είναι ένα βιβλίο για εκείνους που αντιλαμβάνονται ότι για να κατακτήσουν οτιδήποτε στον επαγγελματικό τομέα και την καριέρα τους και να ζήσουν μία ευτυχισμένη και επιτυχημένη επαγγελματική ζωή, θα πρέπει να ξεκινήσουν πρώτα από τον τρόπο της σκέψης τους και να αναζητήσουν, εκεί, την παρακίνηση που θα τους φτάσει στην κορυφή, αλλά και να ανακαλύψουν τα νοητικά εμπόδια που ο ίδιοι βάζουν στον εαυτό τους και σαμποτάρουν την επιτυχία τους.

Αυτά τα 9 βήματα αποτελούν την προσωπική μου μέθοδο για να βγει κάποιος νικητής στο «παιχνίδι του μυαλού» για την επιτυχία και έχουν προκύψει κυρίως από βιωματική εμπειρία, αλλά και από την εμπειρία μέσα από τη συνεργασία που είχα με τους πελάτες μου και εντόπισα ποια ήταν αυτά τα στοιχεία που χρειάζεται να έχουν στον τρόπο σκέψης τους για να πετύχουν επαγγελματικώς ή επιχειρηματικώς.

Σε ποιους απευθύνεται το βιβλίο σας;

Το βιβλίο μου απευθύνεται στους επιχειρηματίες, τα στελέχη και τους εργαζόμενους που αντιλαμβάνονται ότι για να πετύχουν τους επαγγελματικούς ή εταιρικούς τους στόχους, να πραγματοποιήσουν ό,τι ονειρεύονται και να δημιουργήσουν τις συνθήκες της επαγγελματικής τους ζωής που θα τους κάνουν να νιώθουν χαρούμενοι και πλήρεις, θα πρέπει πρώτα να ξεκινήσουν από το αλλάξουν τον τρόπο σκέψης τους, όταν αυτός σαμποτάρει τα παραπάνω, και αναζητούν τον τρόπο πώς να το κάνουν.

Το κλειδί για την επιτυχία είναι η λογική;

Το κλειδί για την επιτυχία είναι η σωστή διαχείριση των σκέψεών μας, ώστε αυτές να δημιουργούν εκείνα τα συναισθήματα που θα καταλήγουν σε επιλογές και ενέργειες που θα δρουν υπέρ των όσων θέλουμε να πετύχουμε και όχι εναντίον τους.

Η ευτυχία είναι παιχνίδι του μυαλού;

Πιστεύω πως ναι! Και αυτό μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει κανείς αν παρατηρήσει ότι ανάλογα με το τι σκέφτεται, οι ίδιες συνθήκες στις οποίες ζει και δραστηριοποιείται κάθε μέρα, μπορεί τη μέρα να του φαίνονται υπέροχες και την άλλη να γκρινιάζει γι’ αυτές. Τι αλλάζει; Αλλάζουν οι σκέψεις που κάνει από τη μία μέρα στην άλλη. Και αυτό φυσικά είναι μόνο ένα παράδειγμα.

Συχνά λέμε πως ο χαρακτήρας του ανθρώπου και ο τρόπος σκέψης δεν αλλάζουν ειδικά από κάποια ηλικία και έπειτα. Κατά πόσο αυτό αληθεύει;

Για δεκαετίες είχε επικρατήσει ότι ο χαρακτήρας, η ανθρώπινη συμπεριφορά και ο τρόπος σκέψης δεν είναι δυνατόν να αλλάξουν από κάποια ηλικία και έπειτα. Σήμερα όλο και περισσότερες έρευνες στον τομέα της νευροεπιστήμης, έρχονται να αποδείξουν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαθέτει την αξιοθαύμαστη ικανότητα της νευροπλαστικότητας, την ικανότητα δηλαδή του εγκεφάλου να αλλάξει τη φυσική του δομή και λειτουργία με βάση τις εμπειρίες, τις συμπεριφορές, τα συναισθήματα και ακόμη και τις σκέψεις μας. Για να αλλάξουμε λοιπόν τη συμπεριφορά και τον τρόπο σκέψης μας, αυτό που χρειάζεται είναι να επαναλαμβάνουμε τη νέα συμπεριφορά ή τρόπο σκέψης που θέλουμε να υιοθετήσουμε κάνοντας συνειδητή προσπάθεια και έχοντας πραγματική θέληση για να το πετύχουμε. Όταν έχουμε στη συνέχεια ασκήσει τον νέο τρόπο σκέψης ή συμπεριφοράς αρκετές φορές, τότε αυτό θα απαιτεί όλο και λιγότερη προσπάθεια, καθώς τελικά αυτά γίνονται τα προεπιλεγμένα μοτίβα.

Θα μπορούσατε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιες τεχνικές για να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας και να γίνει πιο αισιόδοξος;

Δεν θα σας δώσω τεχνικές, αλλά κάτι πολύ πιο εύκολο που μπορείτε να εφαρμόσετε άμεσα. Τρεις μικρές αλλαγές στον τρόπο που αντιμετωπίζετε κάποια πράγματα στην προσωπική ή επαγγελματική σας ζωή:

  • Ανταλλάξτε το «Δεν μπορώ», με το «Δεν μπορώ ακόμη». Αυτή η μικρή προσθήκη μίας λέξης μπορεί να κάνει θαύματα. Μετατρέπει το αδύνατο (έτσι όπως εμείς το δηλώνουμε) σε εν δυνάμει δυνατό, αν είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τη δουλειά που χρειάζεται.
  • Σταματήστε να εστιάζετε στο τι δεν έχετε και να κοιτάζετε τι διαθέτετε ήδη, ώστε να το χρησιμοποιήσετε για να πετύχετε τους στόχους σας και όχι να βρίσκετε λόγους για να σταματάτε τα όνειρά σας.
  • Μην περιμένετε τόσα από τους άλλους. Βασιστείτε περισσότερο στον εαυτό σας και στην προσωπική σας ανάπτυξη. Αν δεν σας αρέσει το περιβάλλον εργασίας σας, αρχίστε πρώτα από τη βελτίωση της δικής σας συμπεριφοράς. Αν παραπονιέστε για την απόδοση του προσωπικού σας, ξεκινήστε από το να βελτιώσετε τον εαυτό σας ως ηγέτη, ώστε να τους εμπνέετε περισσότερο και να τους παρακινείτε.

Έχετε προσκληθεί από πανεπιστήμια της Ελλάδας και επαγγελματικούς εγχώριους και διεθνείς οργανισμούς, για να μιλήσετε για θέματα σχετικά με την εφαρμογή του Coaching στην ηγεσία και την υψηλή επαγγελματική απόδοση. Ποιο είναι το θέμα που ταλανίζει τους επαγγελματίες;

Ο τρόπος που σκέφτονται και έρχεται να γίνει εμπόδιο στην επίτευξη στόχων, στη δημιουργία θετικών και αποδοτικών επαγγελματικών σχέσεων, στην παρακίνηση τους και τις ηγετικές τους ικανότητες. Ταυτόχρονα αυτός ο τρόπος σκέψης είναι που τους δημιουργεί τάση για αναβλητικότητα, αντίσταση στην αλλαγή προκειμένου να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα στην επιχειρηματικότητα, χαμηλή αυτοπεποίθηση και συμβάλει στη δημιουργία τοξικού περιβάλλοντος στην εργασία.

Ποιος θεωρείται ο επαγγελματικά επιτυχημένος άνθρωπος στις μέρες μας;

Είναι αυτός του οποίου η επιτυχία του προκαλεί αίσθηση πληρότητας καθώς ξέρει τι ακριβώς θέλει και γιατί το θέλει και ο τρόπος που λειτουργεί για να φτάνει στην επιτυχία συμβαδίζει πλήρως με τις αξίες του και του επιτρέπει να είναι ο αυθεντικός του εαυτός. Καθώς τι αξία έχει να είμαστε επιτυχημένοι, αν φτάνουμε στο σημείο να μην αναγνωρίζουμε τον ίδιο μας τον εαυτό και η επιτυχία μας να μην μας κάνει ευτυχισμένους;

Ποιο πρέπει να είναι το κυριότερο προσόν ενός ατόμου με ηγετικές ικανότητες;

Να νοιάζεται για τους συνεργάτες του. Να έχει ενσυναίσθηση και να λειτουργεί με καλοσύνη. Μόνο έτσι ένας ηγέτης μπορεί να ενεργοποιήσει το φιλότιμο στα μέλη της ομάδας του που θα τους κάνει να δώσουν το κάτι παραπάνω από το υποχρεωτικό.

Ποια θεωρείτε ότι πρέπει να είναι η πρώτη σκέψη του ανθρώπου πριν ξεκινήσει τη μέρα του;

Η ευγνωμοσύνη για όσα έχει.

Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια;

Προς το παρόν θα μεταφραστεί το πρώτο μου βιβλίο «Η επιτυχία είναι παιχνίδι του μυαλού» στην αγγλική γλώσσα, καθώς το κοινό που παρακολουθεί τη δουλειά μου είναι κυρίως από το εξωτερικό.

Τι εύχεστε για το 2019;

Να έχουμε όλοι υγεία και να νοιαζόμαστε περισσότερο για τους συνανθρώπους μας και για το πώς ο καθένας από εμάς θα συμβάλλει για να φτιάξουμε μία καλύτερη καθημερινότητα για όλους μας.

Σας ευχαριστώ θερμά και σας εύχομαι πάντα επιτυχίες!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου