ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Μία βιβλιοθήκη γεννιέται…»

μία-βιβλιοθήκη-γεννιέται-6586

Νέα δημιουργική πρωτοβουλία από το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός»

Ομορφη βραδιά την περασμένη Δευτέρα το βράδυ στο αρχοντικό Ζαφειρίου στον Αγιο Ονούφριο, με αφορμή τα εγκαίνια της δανειστικής βιβλιοθήκης του Κέντρου Πολιτισμού «Ιωλκός», σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αρχείων Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Βόλου.

Μέλη και φίλοι του Κέντρου Πολιτισμού συμμετείχαν στην υπέροχη βραδιά δηλώνοντας την ενεργή συμπαράστασή τους ώστε η βιβλιοθήκη να αποτελέσει πυρήνα γνώσης, συνεργασίας, δημιουργίας και συνύπαρξης.

«Επιθυμία μας είναι η βιβλιοθήκη αυτή να καλύψει τις ανάγκες των αναγνωστών όχι μόνο για την περιοχή της Ιωλκού, αλλά ευρύτερα όλης της περιοχής και αυτό γιατί κάθε βιβλιοθήκη θα μπορούσε να αποτελέσει έναν τόπο συνάντησης, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας και πολιτιστικής παραγωγής. Παράλληλα στόχο μας είναι η υλοποίηση ποικίλων δράσεων για το βιβλίο, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση/κατάρτιση των κατοίκων όλων των ηλικιών, κατά το πρότυπο αντίστοιχων πετυχημένων παραδειγμάτων με μεράκι και αγάπη για το βιβλίο, το οποίο όχι μόνο μας κρατά συντροφιά, αλλά ανοίγει δρόμους και ορίζοντες» υπογραμμίζουν οι συντελεστές της προσπάθειας.

Με αυτή την πεποίθηση τα μέλη και οι εθελοντές του Κέντρου Πολιτισμού «Ιωλκός» και με την καθοριστική συμβολή του Ξενοφώντα Σελπεσάκη, αντιπροέδρου του Κέντρου, δούλεψαν συστηματικά τα τελευταία δύο χρόνια και κατάφεραν να δημιουργήσουν τον πρώτο πυρήνα της δανειστικής βιβλιοθήκης. Πιο συγκεκριμένα κατάφεραν να προσελκύσουν σημαντικές δωρεές βιβλίων, από φίλους και μέλη του Κέντρου, με την σημαντικότερη όλων την δωρεά του Θρασύβουλου Παναγιωτίδη.

Κατάφεραν με συντονισμένες ενέργειες να ταξινομήσουν και να καταλογογραφήσουν 1.400 περίπου βιβλία, κυρίως ελληνικής και διεθνούς πεζογραφίας, σύμφωνα με το σύστημα Dewey.

Με πρωτοβουλία των συντελεστών της προσπάθειας διαμορφώθηκε ο χώρος, καταρτίστηκε ο κανονισμός λειτουργίας, ηλεκτρονικός κατάλογος, σύστημα δανεισμού κ.α.

Παράλληλα με την οργάνωση της βιβλιοθήκης, υλοποιήθηκαν δυο πρωτοβουλίες. Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με τους δυο Σοροπτιμιστικούς Ομίλους Βόλου (Α και Θέτις) δημιουργήθηκε η πρώτη λέσχη ανάγνωσης της βιβλιοθήκης και σε συνεργασία με το Δημοτικό σχολείο Ιωλκού διαμορφώθηκε ένα πρόγραμμα επισκέψεων μαθητών του σχολείου στη βιβλιοθήκη, με περιεχόμενο την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας καθώς και την υλοποίηση εργαστηρίου δημιουργικής γραφής για παιδιά.

Τέλος προγραμματίζεται άμεσα η λειτουργία «Στάση λεωφορείου – βιβλιοθήκη», στη στάση του λεωφορείου στην πλατεία του Αγ. Ονουφρίου. Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της στάσης οι κάτοικοι θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν το βιβλίο που επιθυμούν και να «γεμίσουν» τον χρόνο τους μέχρι να έρθει το λεωφορείο ή και να το πάρουν μαζί τους και να το επιστρέψουν όταν θα το έχουν διαβάσει. Η πρωτοβουλία αυτή θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο Αγίου Ονουφρίου. «Στόχος μας είναι η δράση αυτή να επεκταθεί και σε άλλα σημεία της περιοχής μας» υπογραμμίζουν τα μέλη του Κέντρου Πολιτισμού «Ιωλκός».

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των παρευρισκόμενων για το πως η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη θα επιτελέσει τον ρόλο της με επιτυχία, προτάθηκαν συνεργασίες με φορείς της περιοχής για τον εμπλουτισμό της για την υλοποίηση διαφόρων προγραμμάτων τόσο για τα παιδιά, όσο και για ενήλικες, αλλά και με συναντήσεις με σημαντικούς συγγραφείς της περιοχής.

Το αισιόδοξο μήνυμα της βραδιάς ήταν η συμμετοχή νέων ανθρώπων οι οποίοι δεσμεύτηκαν να στηρίξουν την προσπάθεια.

Η βιβλιοθήκη θα παραμένει ανοικτή και τους θερινούς μήνες κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 7 – 9 μ.μ. στο αρχοντικό Ζαφειρίου στον Αγιο Ονούφριο.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 6944903053 και 6978873637.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου