ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εμβληματική έκδοση βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών

εμβληματική-έκδοση-βραβεύτηκε-από-τη-655844

Στη βραχονησίδα Σταμφάνη των Στροφάδων Νήσων φιλοξενείται οχυρωμένο μοναστηριακό συγκρότημα με εκκλησία του 13ου αιώνα, που αποτελεί μοναδικό παράδειγμα οχυρωμένης εκκλησίας στον ορθόδοξο κόσμο

Στις 23 Μαρτίου 2021, στη διαδικτυακή πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, ανακοινώθηκαν οι εγκριθείσες από την ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών προτάσεις ακαδημαϊκών για τη βράβευση του 2020. Το βραβείο της Ακαδημίας, χωρίς αντίστοιχη προκήρυξη, απέσπασε το βιβλίο «Ο τελευταίος μοναχός των Στροφάδων – Αναφορά από ένα άγνωστο νησί του Ιονίου» (Εκδόσεις Πατάκη, 2020) του Robert A. Mc Cabe και της Κατερίνας Λυμπεροπούλου.

Οι συγγραφείς δήλωσαν για τη βράβευσή τους: «Πολλές προσωπικότητες και φορείς προσέφεραν τη γνώση και τις ικανότητές τους στο έργο. Εκ μέρους κάθε μέλους της ομάδας θα θέλαμε να εκφράσουμε τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη στην Ακαδημία Αθηνών για την εξαιρετική τιμή. Ελπίζουμε να είναι καταλυτική για την αποκατάσταση του μοναστηριού και για την περαιτέρω αναγνώριση της σημασίας και της γοητείας αυτής της κουκκίδας του ελληνικού εδάφους». Στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (Μάιος -Σεπτέμβριος 2020) πραγματοποιήθηκε έκθεση με υλικό από το βιβλίο.

Ο Αμερικανός φωτογράφος Robert Mc Cabe απαθανάτισε σε τρεις επισκέψεις το καστρομονάστηρο, τα παρεκκλήσια του, την τραπεζαρία, τους μύλους, τους φούρνους, τις κατοικίες, τον φάρο των Στροφάδων και τις φυσικές ομορφιές του νησιού. Η φωτογράφιση και η συνοδευτική έρευνα αφιερώνεται στη μνήμη του πατέρα Γρηγόρη. Για τα 18 πηγάδια και τις υπόγειες δεξαμενές βραχονησίδας, όπως η Σταμφάνη, το πρωτογενές δάσος απομονωμένου και επίπεδου νησιού, τα κειμήλια των παρεκκλησιών του, τη στρατιωτική θητεία των μοναχών μπροστά στις επιδρομές που δέχτηκαν στον ρου της ιστορίας, τις αγροτικές συνήθειες των μοναχών, το τραυματικό βίωμα των σεισμών και τόσα άλλα, μιλούν με αφορμή τις υπέροχες φωτογραφίες του Robert Mc Cabe ο Λάμπης Καλόφωνος, ο βαρκάρης που επισκεπτόταν το νησί για προμήθειες, όταν το επέτρεπαν οι καιροί, καθώς, παρά τα τέσσερα αγκυροβόλια που υπάρχουν στο σύμπλεγμα, οι Στροφάδες Νήσοι είναι δυσπρόσιτες λόγω έλλειψης σύγχρονων λιμενικών εγκαταστάσεων.

Ταυτόχρονα διεπιστημονική ομάδα ιστορικών, αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων, περιβαλλοντολόγων και γεωλόγων συνεισφέρουν με ξεχωριστά δοκίμια ο καθένας στη γνωριμία με τις Στροφάδες, ως μοναδικό μνημείο φύσης, πολιτισμού και πίστης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου