ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πασχαλινά έθιμα του κόσμου

πασχαλινά-έθιμα-του-κόσμου-64468

Το Ορθόδοξο Πάσχα μπορεί να αργεί ακόμη, αυτές τις μέρες όμως γιορτάζεται το Πάσχα των Καθολικών. Ευκαιρία λοιπόν να γνωρίσουμε μερικά νόστιμα έθιμα του κόσμου.

Colomba Pasquale – το ιταλικό τσουρέκι
Δεν έχουν μόνο στην ελληνική παράδοση την τιμητική τους τα τσουρέκια τις μέρες του Πάσχα, αλλά και στην Ιταλία. Το ιταλικό, πασχαλινό τσουρέκι, βέβαια, θυμίζει περισσότερο πανετόνε (το άλλο διάσημο ιταλικό γλύκισμα) και γίνεται σε ειδική φόρμα που του δίνει σχήμα σχεδόν σταυρωτό ή κατά τους Ιταλούς σχήμα περιστεριού, το όνομα του άλλωστε σημαίνει πασχαλινό περιστέρι.

Mona de Pascua – το ισπανικό τσουρέκι
Το Πάσχα συνηθίζουμε να φτιάχνουμε τσουρέκια στα οποία τοποθετούμε και από ένα ή περισσότερα κόκκινα αβγά. Στην Ισπανία λοιπόν, έχουν ένα ανάλογο έθιμο, φτιάχνοντας αυτές τις μέρες το διάσημο κέικ Mona de Pascua, με τη διαφορά ότι αυτοί δεν βάφουν τα αβγά που τοποθετούν πάνω.

Το λιτό γεύμα της Κροατίας
Στην Κροατία γιορτάζουν το τέλος της νηστείας με ένα λιτό γεύμα που περιλαμβάνει κυρίως χοιρινό, αβγά, φρέσκα κρεμμυδάκια και χρένο, ενώ ολοκληρώνεται με pinca, ένα γλυκό ψωμί με σταυρό στη μέση που φτιάχνουν για τη μέρα του Πάσχα.

Το αρνίσιο κέικ της Τσεχίας
Όχι, στην Τσεχία δεν φτιάχνουν κέικ με αρνί για το Πάσχα, αλλά κέικ σε σχήμα αρνιού. Έχουν μάλιστα και ειδικές φόρμες που χαρίζουν το χαρακτηριστικό σχήμα σε αυτό το παραδοσιακό, πασχαλινό γλύκισμα.

Η λευκή σούπα της Πολωνίας
Από ένα παραδοσιακό, πασχαλινό τραπέζι της Πολωνίας δε λείπει ποτέ η λευκή εκδοχή της σούπας μπορς, που γίνεται με λουκάνικα και βραστά αβγά. Μπορεί να μην την έχουμε δοκιμάσει, αλλά φαίνεται πολύ λαχταριστή!

Simnel και ψωμάκια με σταυρούς στην Αγγλία
Οι Βρετανοί αγαπούν πολύ τα fruit cakes και γι αυτό δε λείπουν ούτε από το πασχαλινό τραπέζι. Αυτές τις μέρες λοιπόν, φτιάχνουν το simnel, ένα κέικ με φρούτα που διακοσμείται με 11 μπαλίτσες από μάρτζιπαν οι οποίες συμβολίζουν τους μαθητές του Ιησού μείον τον Ιούδα.

Επιπλέον, φτιάχνουν και μικρά ψωμάκια με σταφίδες, τα hot cross buns, που έχουν έναν σταυρό σχηματισμένο στην κορυφή τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου