ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eργα τέχνης από ζυμάρι

eργα-τέχνης-από-ζυμάρι-619104

Πρωτότυπο σεμινάριο από το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου φιλοξενεί το Λύκειο των Ελληνίδων Κερατέας για μια εκπαιδευτική συνεργασία με θέμα: «Κεντίδια – σύμβολα στα γιορτινά ψωμιά της ελληνικής παράδοσης» το Σάββατο 14 Μαρτίου, από τις 16.00-19.30, στο κέντρο «Ενυδρείο».

Εισηγήτρια είναι η κα Κατερίνα Πετρολιάγκη Πρόεδρος του Λ.Ε. Κερατέας με μέλη του Δ.Σ. που με επιδεξιότητα έχουν ασχοληθεί με την ιδιαίτερα εντυπωσιακή αυτή τέχνη, άμεσα συνδεδεμένη με τη λαογραφία. Στις μεγάλες γιορτές, στους γάμους και στις χαρές το ευλογημένο ψωμί, η βασική διατροφή των Ελλήνων, φορούσε τα καλά του και στολιζόταν με τα σεβαστά σύμβολα της αγροτικής ζωής. Κεντίδια και πλουμίδια αναπαριστούσαν πάνω του εικόνες από τον αγροτικό βίο: ζώα, φύλλα και καρπούς από ελιές, κλήματα κ.ά. Το γράμμα Β συμβόλιζε το ζυγό του αλετριού και σχεδόν πάντα είχε στο κέντρο του ένα μεγάλο σταυρό. Τα ζυμαρένια λουλούδια είχαν τόσα πέταλα όσα και τα μέλη της οικογένειας, τα φύλλα και τα σταφύλια ήταν σύμβολα προστασίας και γονιμότητας. Στολισμοί ιδιαίτεροι γινόταν και στα ψωμιά του γάμου που προφέρονταν στον κουμπάρο και τους καλεσμένους, στα Χριστόψωμα, στα ψωμιά – τάματα σε Αγίους και σε διάφορες γιορτές όπως της κυράς Σαρακοστής, τα λαζαράκια και άλλα.

Για να διατηρηθεί το ζυμάρι ζυμώνεται με πολύ αλάτι και συνήθως γυαλίζεται με βερνίκι όταν αυτό είναι διακοσμητικό. Πολλά μυστικά και τεχνικές θα έχουν την ευκαιρία να πληροφορηθούν όσοι παρακολουθήσουν το ενδιαφέρον αυτό σεμινάριο, στο οποίο θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Την Κυριακή 15 Μαρτίου στις 11.00, στο σπίτι του Λυκείου (Κοραή 79) θα προσφερθεί καφές και θα γίνει επίδειξη των έργων του σεμιναρίου που θα έχουν ήδη ψηθεί μαζί, με διάλεξη της Κ. Πετρολιάγκη. Πληροφορίες και εγγραφές στη Γραμματεία του ΛΕΒ (11.00-14.00) και στο τηλέφωνο 2421033938.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου