ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έρχεται νέο θεσμικό πλαίσιο για τα πνευματικά δικαιώματα

έρχεται-νέο-θεσμικό-πλαίσιο-για-τα-πνε-599727

Η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που θα δίνει ενισχυμένο εποπτικό και κυρωτικό ρόλο στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας και η ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας για τα ζητήματα της πνευματικής ιδιοκτησίας, είναι οι δύο βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθεί το υπουργείο Πολιτισμού για τη ρύθμιση της αγοράς πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης κληθείς να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη για την ανάγκη τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, είπε ότι Προεδρικό Διάταγμα που δίνει δυνατότητες επιβολής προστίμων στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Με την έκδοσή του, ο ΟΠΙ θα μπορεί να επιβάλει διοικητικά πρόστιμα και να έχει αυξημένες αρμοδιότητες στη ρύθμιση της αγοράς πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ταυτόχρονα, θα υπάρξει διαδικασία ενσωμάτωσης στο εθνικό δίκαιο ευρωπαϊκής οδηγίας η οποία επιχειρεί να επιβάλει διαφάνεια στην τήρηση των λογαριασμών, στα περιουσιακά στοιχεία του κάθε οργανισμού συλλογής δικαιωμάτων και στα δικαιώματα που πρέπει να αποδίδονται στους δημιουργούς.

Επίσης επιχειρεί να επιβάλει αντικειμενικά κριτήρια για τα αμοιβολόγια, πράγμα που σήμερα είναι και το επίδικο στις επιχειρήσεις.

Ο κ. Ξυδάκης είπε ότι σήμερα πολλοί Οργανισμοί Συλλογής Δικαιωμάτων δεν ανακοινώνουν τα κριτήρια θέσπισης των αμοιβών και δεν δημοσιεύουν τα αμοιβολόγιά τους στις εφημερίδες και στον ιστότοπο του ΟΠΙ.

Με το Προεδρικό Διάταγμα και την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, ο ΟΠΙ θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλει κυρώσεις και «αν δεν υπακούν θα φάνε καμπάνα και το υπουργικό πρόστιμο θα είναι τσουχτερό».

Ο βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης είπε ότι οι εταιρείες είσπραξης και προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων πρέπει να λειτουργήσουν κάτω από ένα σύγχρονο και δίκαιο θεσμικό πλαίσιο, με λογικές αμοιβές που θα προκύπτουν από διαπραγμάτευση με τους αντίστοιχους επαγγελματίες και εναρμονισμένες με τις συνθήκες της αγοράς.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου