ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ημέρα Μνήμης η 19η Μαΐου

ημέρα-μνήμης-η-19η-μαΐου-590632

Τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ζητεί η τοπική Ενωση Μαγνησίας

Τη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου τιμά ο απανταχού Ελληνισμός, με τον πρόεδρο της Ενωσης Ποντίων Μαγνησίας Κωνσταντίνο Περκουλίδη να ζητεί τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζονται τα εξής: «Τον Φεβρουάριο του 1994 η Βουλή των Ελλήνων θέσπισε τη 19η Μαΐου ως ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ημερα Μνήμης της δολοφονίας 353.000 ανθρώπων, που σφαγιάστηκαν από στρατιωτικές και παραστρατιωτικές ομάδες του τουρκικού κράτους, όχι για κάτι που έκαναν, αλλά για αυτό που ήταν. Το συνταρακτικό γεγονός αποτελεί από τα πλέον μελανά σημεία όχι μόνο της Ελληνικής Ιστορίας, αλλά και της Παγκόσμιας. Οι Ελληνες του Πόντου εξοντώθηκαν και εκδιώχθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες. Από μέρη γνωστά στον Ελληνισμό από την εποχή του μύθου και του θρύλου, του Φρίξου και της Ελλης, του Ιάσονα και της Αργοναυτικής Εκστρατείας, του Ηρακλή και των Αμαζόνων, του Ορέστη και της Ιφιγένειας και της τραγικής Μήδειας. Από πόλεις που αγκαλιάζουν σφιχτά τις ακρογιαλιές της Μαύρης Θάλασσας, Σινώπη, Τραπεζούντα, Αμισός, Οινόη, Κοτύωρα, Κερασούντα, Σούρμενα, Τρίπολη, Νικόπολη, Ρίζου, Αργυρούπολη, Πάφρα, Κασταμονή και πολλές άλλες. Πόλεις «Ελληνίδας» κατά τον Ξενοφώντα. Φωτισμένες από το φανάρι του Διογένη, το πνεύμα του Στράβωνα και του Βησσαρίωνα, τους Κομνηνούς και τους Υψηλάντηδες και γιγάντιες θρησκευτικές μορφές όπως ο Τραπεζούντος Χρύσανθος.

Εμείς, λοιπόν, οι απόγονοι των Γενοκτονημένων Ελλήνων του Πόντου, είμαστε έτοιμοι να συγχωρήσουμε τους αυτουργούς της Γενοκτονίας, αρκεί να ζητήσουν «συγγνώμη» για τα εγκλήματά τους. Για να συνυπάρξουμε ειρηνικά με τον γείτονα λαό και για να υπάρξει αληθινή φιλία, πρέπει οι σχέσεις να εδράζονται στην αλήθεια και όχι στο ψέμα.

Από δε την Ελληνική Πολιτεία ζητούμε να ξεφύγει επιτέλους από το φοβικό σύνδρομο και να εντάξει στην ατζέντα της εξωτερικής της πολιτικής το θέμα της Γενοκτονίας.

Εμείς, ως οργανωμένος ποντιακός χώρος, παρά τα εμπόδια, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας. Εχουμε μαζί μας το δίκαιο της Ιστορίας, τον δυναμισμό και τη θέληση. ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ και ούτε θα ξεχάσουμε ποτέ!!!».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου