ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο Βόλο ο Γιάννης Σπανός

στο-βόλο-ο-γιάννης-σπανός-579910

Ο σημαντικότερος συνθέτης του «νέου κύματος», ο Γιάννης Σπανός, έρχεται «Προσωπικά» στο Βόλο και θα εμφανιστεί στις 21 Νοεμβρίου, 22.30, στη μουσική σκηνή: «Οσο πατάει η γάτα» που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σουλίου και Βελισσαρίου στα Παλιά. Με τις διαχρονικές και αξεπέραστες μελωδίες του, με τραγούδια από το Νέο Κύμα μέχρι τις μπαλάντες και τα λαϊκά του, θα χαρίσει μια ξεχωριστή βραδιά στους πολυάριθμους φίλους της προσωπικής του άποψης». Μαζί του οι ερμηνευτές Πένυ Ξενάκη και Κώστας Τζιαγκούλας. Στο μπουζούκι ο Γιώργος Καραμφίλλης.

Εκτός της γενικότερης συμβολής του στο μεταπολεμικό ελληνικό τραγούδι, ο Σπανός θεωρείται ως ο σημαντικότερος συνθέτης του «νέου κύματος», του ιδιαίτερου είδους τραγουδιού που άνθισε στις μπουάτ του ’60 με τη λιτή συνοδεία μιας κιθάρας ή ενός πιάνου. Γεννήθηκε στο Κιάτο Κορινθίας, όπου και ξεκίνησε τις σπουδές στο πιάνο και τη μουσική. Συνεχίζει σε αυτούς του δρόμους στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και το 1959 ταξιδεύει στη Γαλλία. Εκεί διακρίνεται ως πιανίστας, ακομπανιατέρ των μπουάτ στην αριστερή όχθη του Παρισιού και σύντομα γίνεται γνωστός ως συνθέτης, υπογράφοντας τραγούδια που ερμήνευσαν προσωπικότητες της διεθνούς «σκηνής», όπως οι Μπριζίτ Μπαρντό, Ζουλιέτ Γκρεκό, Μαρί Λαφορέτ, Πία Κολόμπο κ.α. Στη χώρα μας, χωρίς να διακόψει τις επαφές του με το Παρίσι, επιστρέφει το 1963. Με την πρώτη του μόλις ελληνική σύνθεση, το «Μια αγάπη για το καλοκαίρι» σε στίχους Γιώργου Παπαστεφάνου, ξεχωρίζει για τις μουσικές του αρετές και ανοίγει το δρόμο του «Νέου Κύματος» κάτω από την στέγη της νεοσύστατης «Lyra» του Αλέκου Πατσιφά.

Ο Γιάννης Σπανός μπήκε στη δισκογραφία με το τραγούδι «Μια αγάπη για το καλοκαίρι» κι έχει γράψει πολλά τραγούδια για το λεγόμενο «Νέο κύμα». Σημαντικότεροι δίσκοι του όμως είναι οι «Ανθολογίες», το «Εκείνο το καλοκαίρι OST» (Α’ Βραβείο Μουσικής Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1971) και η «Οδός Αριστοτέλους». Τα πιο γνωστά τραγούδια του είναι: «Σαν με κοιτάς», «Οδός Αριστοτέλους», «Σπασμένο καράβι», «Μια φορά θυμάμαι μ’ αγαπούσες», «Μαρκίζα», «Είπα να φύγω», «Βροχή και σήμερα», «Θα με θυμηθείς», «Στην αλάνα», «Μια Κυριακή» κ.ά. Έχει συνεργαστεί με διάσημους Γάλλους μουσικούς και ηθοποιούς στην αρχή της καριέρας του. Έχει μελοποιήσει στίχους των Λευτέρη Παπαδόπουλου, Γιώργου Παπαστεφάνου, αλλά και ποιήματα των Βασίλη Ρώτα, Γεωργίου Βιζυηνού, Μυρτιώτισσας, Νίκου Καββαδδία, Μίλτου Σαχτούρη κ.ά.

Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει η Αρλέτα, ο Κώστας Καράλης, η Καίτη Χωματά, ο Γιάννης Πάριος, η Ελένη Δήμου, η Χάρις Αλεξίου κ.ά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου