ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βιωματικές αποτυπώσεις

βιωματικές-αποτυπώσεις-579900

Εκθεση ζωγραφικής του εικαστικού καλλιτέχνη και Οδοντίατρου Βασίλη Καποδίστρια με θέμα: «Βιωματικές αποτυπώσεις» διοργανώνει το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου στο πλαίσιο των ετήσιων δωδεκαήμερων λατρευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων για την Πανήγυρη του σεπτού Πολιούχου και Προστάτη της πόλης του Βόλου, Αγίου Νικολάου.

Τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιΐας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα (εκθεσιακός χώρος της αίθουσας HOFMMAN). Την εκδήλωση θα ευλογήσει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ.κ. Ιγνάτιος και θα προλογίσει η Ζωγράφος Δέσποινα Γ. Καφενταράκη.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά ο ερμηνευτής και μουσικολόγος Βασίλης Αγροκώστας.

Τα έργα του Βασίλη Καποδίστρια που εκτίθενται στην εκδήλωση, αποτελούν ευγενή παραχώρηση του καλλιτέχνη για την ενίσχυση του κέντρου σίτισης απόρων «Δος Ημίν Σήμερον», του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου. Κατά συνέπεια τα έσοδα από τις πωλήσεις των έργων θα διατεθούν για τις αυξημένες πλέον ανάγκες του θεάρεστου αυτού φιλανθρωπικού έργου. Ο εκθεσιακός χώρος, είναι μια ευγενής προσφορά από το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς (Π.Ι.Ο.Π.).

Πρόκειται για τη συνέχεια ανάλογης δραστηριότητας με τον ίδιο φιλανθρωπικό σκοπό στην Αθήνα στο ξενοδοχείο Caravel, αίθουσα Ολυμπία, με τη διοργάνωση του Συλλόγου των Φίλων της Μονής Βατοπαιδίου στο πλαίσιο της παρουσίασης του τόμου «Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου. Πνευματική και κοινωνική προσφορά – 25 χρόνια (1987-2012)».

Για ακόμη μία φορά, η τέχνη γίνεται μέσο αγάπης και προσφοράς καταργώντας κάθε εμπόδιο, όταν έχει φιλανθρωπικό σκοπό. Ο δημιουργός στέλνει μήνυμα αγάπης προς τον συνάνθρωπο που είναι σε κίνδυνο και συνεισφέρει έμπρακτα στο έργο του «Δος Ημίν Σήμερον» με αγάπη, εκφράζοντας με πράξεις… και έργα τέχνης, μη αρκούμενος μόνον στα λόγια.

Και οι συμπολίτες μας μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια ενίσχυσης του κέντρου σίτισης απόρων «Δος Ημίν Σήμερον» όπου βρίσκουν καθημερινά τροφή πλέον των 250 ατόμων, μέσα από την αγορά ενός έργου τέχνης, σε τιμή πολύ χαμηλότερη της πραγματικής του αξίας, αλλά και με κάθε είδους διευκόλυνση.

Η κορυφαία αυτή φιλανθρωπική δραστηριότητα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, λειτουργεί στο υπόγειο του Αγίου Νικολάου από το 1999, χάρη στη γενναιόδωρη προσφορά των Βολιωτών. Αποτελεί συνέχεια της μεγάλης παράδοσης του Μητροπολιτικού Ναού με τα εκτεταμένα λαϊκά συσσίτια από την εποχή της κατοχής και την πρώτη μεταπολεμική περίοδο. Στελεχώνεται από 65 εθελόντριες κυρίες και δύο μόνιμους υπαλλήλους (μάγειρα και βοηθό) και λειτουργεί καθημερινά από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4.00 το απόγευμα προσφέροντας περισσότερες από 250 μερίδες φαγητό σε πτωχούς, γέροντες, μοναχικούς, αποφυλακισμένους, αλλοδαπούς, άνεργους, φοιτητές, άστεγους και κοινωνικά αποκλεισμένους. Ανακηρύχθηκε κορυφαία φιλανθρωπική και κοινωνική δραστηριότητα για το 1999 στο Νομό Μαγνησίας και βραβεύτηκε από το Υπουργείο Υγείας και την Ελληνική Ραδιοφωνία.

Η ιδιωτική φιλανθρωπία όταν ασκείται σωστά και υπηρετείται από ελεύθερα και αφοσιωμένα στο σκοπό τους πρόσωπα, δεν είναι μόνο διαθέτης χρημάτων. Διαθέτει προς την κοινωνία μέρος από την προσωπικότητα των δωρητών της και το άμεσο ενδιαφέρον τους για τη μοίρα των άλλων ανθρώπων και την αποφασιστικότητά τους να κάνουν κάτι για να εξανθρωπίσουν τη ζωή. Αυτό ακριβώς κάνει και ο Βασίλης Καποδίστριας, ο οποίος έχει αναπτύξει πολύ αξιόλογη εικαστική δράση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου