ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Κ. Γκούρλιτ αρνείται να παραχωρήσει τη συλλογή του στο κράτος

ο-κ-γκούρλιτ-αρνείται-να-παραχωρήσει-τ-579211

Ο Κ. Γκούρλιτ, στο διαμέρισμα του οποίου κατασχέθηκαν 1400 έργα ζωγραφικής τέχνης, αρνείται να παραχωρήσει τη συλλογή στο κράτος. Την ίδια ώρα οι αρχές επιχειρούν να επιτύχουν ένα συμβιβασμό.

Ο ιδιοκτήτης της συλλογής των 1400 έργων τέχνης που εικάζεται ότι αποτελούν εν μέρει κλοπιμαία από την περίοδο του εθνικοσοσιαλισμού αρνείται να εκχωρήσει τα κατασχεθέντα έργα στο κράτος. Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφο του περιοδικού Spiegel, η οποία συνόδευσε τον 80χρονο Κορνέλιους Γκούρλιτ για 72 ώρες, «δεν δίνω τίποτα πίσω εθελοντικά».

Ο Γκούρλιτ αρνείται τις κατηγορίες που του επιρρίπτονται ισχυριζόμενος ότι τα έργα είχαν περιέλθει νομίμως στην κατοχή του πατέρα του. Παράλληλα κατηγορεί τις αρχές και την κοινή γνώμη ότι παρουσιάζουν «τα πάντα με λανθασμένο τρόπο» και υπογραμμίζει ότι έχει προσκομίσει ήδη αρκετά αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία τον απαλλάσσουν από κάθε υποψία.

Οι δικαστικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα εναντίον του Κορνέλιους Γκούρλιτ με την υποψία της φοροδιαφυγής και της κλεπταποδοχής. Ο Γκούρλιτ δηλώνει σοκαρισμένος με τη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται γύρω από το όνομά του και δηλώνει έκπληκτος από τη δημοσιοποίηση ορισμένων από τα έργα της συλλογής: «Τι είδους κράτος είναι αυτό που δείχνει την ιδιωτική μου περιουσία;» διερωτάται χαρακτηριστικά.

Για την κατάσχεση των έργων τέχνης από τις διωκτικές αρχές έπειτα από ένταλμα της εισαγγελίας του Άουγκσμπουργκ ο Γκούρλιτ σχολίασε ότι «θα μπορούσαν να περιμένουν μέχρι να πεθάνω», υπογραμμίζοντας ότι η οικογενειακή συλλογή που περιήλθε κληρονομικά στην κατοχή του αποτελούσε την ουσία της ζωής του.

Έκκληση στο αίσθημα ευθύνης του Γκούρλιτ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του εβδομαδιαίου περιοδικού Focus, υπάλληλοι της Καγκελαρίας και των δικαστικών αρχών της Βαυαρίας προτίθενται να αναλάβουν πρωτοβουλία με στόχο να πειστεί ο Γκούρλιτ ώστε να παραδώσει εθελοντικά τους πίνακες – για 590 εκ των οποίων υπάρχει η υποψία ότι είχαν κλαπεί κατά την περίοδο του εθνικοσοσιαλισμού- στις κρατικές αρχές.

Ως αντάλλαγμα προτείνεται η διακοπή της διαδικασίας διερεύνησης που έχει ξεκινήσει σε βάρος του Γκούρλιτ. Γίνεται λόγος για ένα «πρόσωπο της εμπιστοσύνης» του Γκούρλιτ, το οποίο αναμένεται να τον προσεγγίσει κάνοντας έκκληση στο αίσθημα ευθύνης του.

Δηλώσεις για την υπόθεση έκανε σήμερα και η γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης, Ζαμπίνε Λοϊτχόιζερ-Σναρενμπέργκερ. Μιλώντας στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου και σχολιάζοντας την άρνηση του Γκούρλιτ να αποχωριστεί τα έργα τέχνης, ευχήθηκε «να μην είναι αυτή η τελευταία του λέξη». Η γερμανίδα υπουργός εξέφρασε παράλληλα την έκπληξή της για το γεγονός ότι δεν επιστράφηκαν στον Γκούρλιτ 400 από τα έργα της συλλογής, τα οποία σύμφωνα και με τις εισαγγελικές αρχές δεν αποτελούν ούτε «εκφυλισμένη τέχνη» – όπως χαρακτήριζαν οι εθνικοσοσιαλιστές τη μοντέρνα τέχνη που δεν ανταποκρινόταν στα καλλιτεχνικά τους ιδεώδη – ούτε κλοπιμαία από την εποχή των ναζί.

skai.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου