ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολύτιμη παρακαταθήκη

πολύτιμη-παρακαταθήκη-578012

Στον απόηχο του ερχομού της ιερής εικόνας του Αγίου Γεωργίου από την Αγχίαλο της Βουλγαρίας, το Δ.Σ. και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Νέα Αγχίαλος», εκφράζουν ευχαριστίες στους Πατέρες και τους συνοδούς από την Αγχίαλο (Πομόριε) της Βουλγαρίας, για το μεγάλο και κοπιαστικό ταξίδι τους με την εικόνα του Αγίου Γεωργίου στη Νέα Αγχίαλο, πραγματοποιώντας έτσι ένα μεγάλο όνειρο των Αγχιαλιτών πολλών ετών, την τοπική Εκκλησία και όλους όσους συνέδραμαν την προσπάθεια.

«Εχουμε την αίσθηση ότι μαζί με την εικόνα ήρθαν και εκείνοι οι πονεμένοι, οι δικοί μας άνθρωποι, που τους έκλεισαν τα σχολεία, τους έκαψαν τις εκκλησίες τους, τους τρομοκράτησαν, αλλά δεν τους εξαφάνισαν. Δεν ξέρουμε ποιοι υπέφεραν περισσότερο. Εκείνοι που έμειναν στην πατρίδα και αναγκάστηκαν να αλλάξουν τα ονόματά τους για να μπορέσουν να επιζήσουν ή αυτοί που πήραν το δρόμο της προσφυγιάς.

Οι πρώτοι Αγχιαλίτες που ήρθαν από τη Βουλγαρία κουβαλούσαν μέσα τους την εικόνα που πήραν μαζί τους φεύγοντας βίαια από τον τόπο τους. Διατήρησαν τα ήθη και έθιμά τους και την άφησαν κληρονομιά στα παιδιά τους. Αυτή την κληρονομιά έχουμε ιερή υποχρέωση να τη διατηρούμε μέσω των συλλόγων, των σχολείων κ.α.», υπογραμμίζουν τα μέλη του Συλλόγου.

Η εικόνα του Αγίου Γεωργίου είναι ένα από τα ελάχιστα κειμήλια που έχουν εναπομείνει από τη μεγάλη καταστροφή της παλιάς Αγχιάλου γι αυτό και είναι ανεκτίμητης αξίας. «Ο ερχομός της εικόνας δόνησε τις καρδιές μας. Εκατοντάδες προσκυνητές με μάτια γεμάτα δάκρυα ασπάστηκαν την εικόνα, παρακάλεσαν, έταξαν, εναπόθεσαν τις ελπίδες τους. Συγκινητική ήταν η παρουσία των παιδιών του συλλόγου μας που όλες τις ημέρες, φορώντας την παραδοσιακή φορεσιά των προγόνων τους, στέκονταν δίπλα στην ιερή εικόνα, προσδίδοντάς της την τιμή που της άξιζε. Επίσης η προσέλευση δεκάδων μαθητών, που κλέβοντας λίγο από τον πολύτιμο χρόνο τους ήρθαν να προσκυνήσουν με ευλάβεια.

Είμαστε βέβαιοι ότι η γέφυρα που έχτισε ο Άγιος Γεώργιος μεταξύ της παλιάς Αγχιάλου και της Νέας έχει γερά θεμέλια και θα αντέξει στη φθορά του χρόνου.

Εμείς τα παιδιά και τα εγγόνια των προσφύγων και όσοι ζουν μαζί μας και αγαπούν τη Νέα Αγχίαλο, ευτυχίσαμε να δούμε τον ερχομό της εικόνας του Αγίου Γεωργίου στην καινούργια μας πατρίδα, βάζοντας έτσι το δικό μας λιθαράκι στην ιστορία αυτού του τόπου», τονίζει το Δ.Σ. του Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου «Η Νέα Αγχίαλος».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου