ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ελαμψε ο ελληνικός πολιτισμός

ελαμψε-ο-ελληνικός-πολιτισμός-575624

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το forum Ελλάδος – Κύπρου, με τη συμμετοχή του Δικτύου «Περραιβία»

Ιδιαίτερα σημαντικό και επίκαιρο διακρατικό διαδικτυακό Forum, εθνικής σημασίας, διοργανώθηκε την Τετάρτη 26 Μαΐου, με πρωτοβουλία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του δευτεροβάθμιου Φορέα Πολιτισμού και Επιστημών Δίκτυο «Περραιβία», υπό την αιγίδα της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα, με σημείο αναφοράς τον Ελληνικό Πολιτισμό.

Ο τίτλος της σημαντικής αυτής συνάντησης , που προάγει και εμβαθύνει τη συνεργασία των δύο χωρών, ήταν: «Ελλάδα-Κύπρος 2021-2027: Διμερής συνεργασία στον Τομέα της Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιφερειακή Ανάπτυξη -Νέες προκλήσεις, νέες προοπτικές».

Στη συνάντηση αυτή ,που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον εκατοντάδων επιστημόνων και από τις δύο χώρες και διήρκεσε επτά (7) ώρες, εξετάστηκαν επίκαιρα θέματα, που απασχολούν τις δύο χώρες, αλλά και την παγκόσμια κοινότητα, όπως: Πολιτιστική Διπλωματία, Πολιτισμός –Τουρισμός, Νέες Τεχνολογίες στην Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Κλιματική Αλλαγή στην Πολιτιστική Κληρονομιά.

Στο διακρατικό Forum συμμετείχαν πολύ σημαντικοί παράγοντες των δύο χωρών, όπως υπουργοί των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου, άλλα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, η Εκκλησία της Ελλάδος, πρυτάνεις, εκπρόσωποι παγκόσμιων επιστημονικών Οργανισμών, πανεπιστημιακοί καθηγητές και εκπρόσωποι της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, σε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου, που ανέλυσε σε βάθος τα θέματα του Forum, προκειμένου να διαμορφωθεί μια κοινή πολιτική, προς όφελος των δύο χωρών, δεδομένου ότι ο Ψηφιακός Πολιτισμός μπορεί να συμβάλει στην αναπτυξιακή δυναμική των δύο χωρών, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να συνδράμει στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Στη συνάντηση τονίστηκε απ’ όλους ότι η διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μέσω της ψηφιοποίησης, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, τόσο για την πολιτεία, όσο και για την Ακαδημαϊκή Κοινότητα και την Κοινωνία των Πολιτών, γι’ αυτό και πρέπει να συμπράξουν.

Στην εκδήλωση αποτυπώθηκε η σημερινή υπάρχουσα κατάσταση, στη συνεργασία των δύο χωρών και αναζητήθηκε η επόμενη μέρα της συνεργασίας αυτής, με αντικείμενο την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά και της δημιουργίας αναπτυξιακών προοπτικών μέσω αυτής.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και σε συνέχεια της ιδιαίτερα εποικοδομητικής συνεργασίας Φορέων και επιστημόνων, από το 2013 μέχρι σήμερα, υπήρξε η αμοιβαία επιθυμία να συνεχιστεί η στενή συνεργασία, για τη δημιουργία μόνιμων θεσμικών διακρατικών συνεργασιών, μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, πάνω σε μείζονα θέματα Πολιτισμού και Επιστημών, ως απάντηση στις προκλήσεις του μέλλοντος και της προετοιμασίας των δύο χωρών, για ένα πιο ελπιδοφόρο ευρωπαϊκό μέλλον. Κοινή επιθυμία είναι η εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου