ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη»

κι-από-σμύρνη-σαλονίκη-57560

Νέo cd από τον Ανδρέα Κατσιγιάννη με τις μουσικές και τα τραγούδια, που συνέθεσε για τη θεατρική παράσταση της Μιμής Ντενίση

Σημαντικός σταθμός στην πλούσια μουσική διαδρομή του Ανδρέα Κατσιγιάννη είναι η συνεργασία του με τη Μιμή Ντενίση, που αποτυπώθηκε δισκογραφικά για να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους φίλους του πολιτισμού. Η δισκογραφική αποτύπωση της υπέροχης μουσικής και των τραγουδιών, που συνέθεσε για την κορυφαία παράσταση «Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη», περιλαμβάνεται σε εμβληματική παραγωγή.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο πολυβραβευμένος Βολιώτης συνθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής της περίφημης ορχήστρας Εστουδιαντίνα, γνωστός στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μετρά δεκάδες επιτυχημένες συνεργασίες, με θρυλικά ονόματα της μουσικής. Μόλις πριν από λίγες μέρες η «Προσευχή», που τον ενέπνευσε συνθετικά, απέσπασε χρυσή διεθνή διάκριση.

Αναφερόμενος στη συνεργασία του με τη Μιμή Ντενίση γράφει στο επίσημο site του: «Οταν γνώρισα τη Μιμή Ντενίση πριν πέντε χρόνια, αμέσως κατάλαβα ότι αυτή η γυναίκα θα μπει για τα καλά στη ζωή μου. Ετσι έγινε! Η Μιμή για εμένα προσωπικά δεν είναι μια ακόμα από τις συνεργασίες μου. Η Μιμή είναι η οικογένειά μου. Από την πρώτη στιγμή κατάλαβα ότι το όραμά μας είναι κοινό. Η Μιμή δεν κάνει απλά θέατρο, άνοιξε ένα καινούργιο, έναν δρόμο μέσα στο θέατρο. Οι παραστάσεις μας και η συνεργασία μας έπρεπε να πετύχουν και αυτό ακριβώς έγινε» υπογραμμίζει ο Ανδρέας Κατσιγιάννης.

Και οι δύο παραστάσεις, καθώς και η τρίτη παράσταση που θα ολοκληρώσει τον κύκλο, συνδυάζουν τη θεατρική δομή μέσα από κινηματογραφική ματιά, με παράλληλη αποτύπωση της ελληνικής ιστορίας εδώ και έναν αιώνα.

«Εγραψα μουσική όπως ακριβώς θα έγραφα μουσική για τον κινηματογράφο. Η μουσική μου ήθελα να ακουμπά στο συναίσθημα και στην προσωπική ιστορία που ο καθένας κρύβει μέσα του. Η εναλλαγή των οργάνων ήθελα να συμβαδίζει με τις εποχές, οι μελωδίες να φέρνουν τη μνήμη στο σήμερα και οι ερμηνείες να σηματοδοτούν μια νέα εποχή» αναφέρει ο συνθέτης και προσθέτει «το μουσικό αυτό έργο αφιερώνεται σε εκείνους και εκείνες που έδωσαν ψυχή και σώμα για ένα καλύτερο δικό μας αύριο».

Τον θαυμασμό της στον συνθέτη υπογραμμίζει από την πλευρά της Μιμή Ντενίση, η οποία σημειώνει στο εσώφυλλο του δίσκου: «Τον Αντρέα Κατσιγιάννη τον θαύμαζα για την έμπνευση και τη δημιουργία της Εστουδιαντίνας. Εξαιτίας του – κυρίως – ήρθαν στην επιφάνεια όλα αυτά τα υπέροχα τραγούδια και μουσικές της Μικρασίας. Αναβίωσε με τον δικό του τρόπο, χωρίς να αλλοιώνει την αυθεντικότητά τους, αλλά με έναν μαγικό τρόπο χωρίς να τις κάνει μουσειακές, όλα αυτά τα υπέροχα ακούσματα των εξ Ανατολής Ελλήνων.

Δεν γνώριζα το ταλέντο του ως συνθέτη. Μου αποκαλύφθηκε περίτρανα στη διάρκεια της συνεργασίας για το έργο μου «Σμύρνη μου αγαπημένη». Η μουσική του συνετέλεσε τα μέγιστα στην πρωτοφανή επιτυχία της παράστασης. Φυσικό επόμενο ήταν να συνεχιστεί η συνεργασία μας στο δεύτερο μέρος του έργου «Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη». Ακόμα δυσκολότερο καθώς το έργο εξελίσσεται στην ταραγμένη εποχή του μεσοπολέμου 1923 – 1940. Εποχή, ειδικά στη Σαλονίκη, με απίστευτο κράμα μουσικών επιρροών. Σεφαραδίτικη μουσική, ρεμπέτικα, παλιά σμυρνέικα, αστικό τραγούδι, ευρωπαϊκή μουσική.

Δεν ξέρω πώς τα κατάφερε, μα η μουσική του για την παράσταση τα περιλαμβάνει όλα αυτά. Για τα δύο αυτά έργα μου έγραψε όμως και τρία υπέροχα τραγούδια που είχαμε την τύχη να ερμηνευτούν από σπουδαίες καλλιτέχνιδες Σοφία Μέρμηγκα (Φως), Μελίνα Ασλανίδου (Αχ ψυχή), Αντιγόνη Ψυχράμη (Ελλάδα μας).

Εύχομαι να δημιουργήσουμε πολλά ακόμα έργα μαζί για το θέατρο και το σινεμά, καθώς πιστεύω στο ανεξάντλητο και πηγαίο ταλέντο του».

Μεγάλη παραγωγή

Η νέα του δισκογραφική δουλειά και η συνεργασία του με τη Μιμή Ντενίση κατέχουν περίοπτη θέση στο επίσημο site του, που γίνεται αναλυτική αναφορά στη συνεργασία – σταθμό στη μουσική του διαδρομή.

Τις δημιουργίες του Ανδρέα Κατσιγιάννη ερμηνεύουν οι Μελίνα Ασλανίδου, Σοφία Μέρμηγκα, Αντιγόνη Ψυχράμη.

Επαιξαν οι μουσικοί Γιώργος Θεοδωρόπουλος πιάνο, programming, Σταύρος Κουσκουρίδας κλαρίνο, Σωτήρης Μαργώνης βιολί, Κώστας Γεδίκης λάφτα, μαντολίνο, σάζι, Mάνος Γρυσμπολάκης ακορντεόν, Νίκος Παραουλάκης νέι, Ζήσης Γεωργαλιός κανονάκι, Γιώργος Παυλίδης ποντιακή λύρα, Λάμπης Μουρούζης ποντιακή λύρα στο τραγούδι «Αχ ψυχή», Απόστολος Βαγγελάκης σαξόφωνο, κλαρίνο στο κομμάτι «Το πέπλο του πολέμου» και Νίκος Γκιουλεντζής βιολί στο κομμάτι «Η μορφή της».

Ο Ανδρέας Κατσιγάννης έκανε την ενορχήστρωση και έπαιξε πιάνο, λαούτο, κρουστά και συνθετικούς ήχους. Οι ηχογραφήσεις έγιναν στο στούντιο του Ανδρέα Κατσιγιάννη, ενώ πρόσθετες ηχογραφήσεις, μίξεις και mastering έγιναν στο στούντιο Αntart από τον Νίκο Μέρμηγκα.

Στο τραγούδι «Φως» έπαιξαν οι μουσικοί Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος καβάλ, Γιάννης Τσέρτος πιάνο, Φίλιππος Ρέτσιος συνθετικούς ήχους, Γιάννης Πλαγιανάκος κοντραμπάσο, Κυριάκος Γκουβέντας βιολί, Νίκος Μέρμηγκας λάφτα, λαούτο, πορτογαλέζικο λαούτο, Μιχάλης Μπακάλης κρουστά, Απόστολος Βαλαρούτσος κιθάρες, Ανδρέας Κατσιγιάννης σαντούρι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου