ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ποιος ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος

ποιος-ήταν-ο-άγιος-βαλεντίνος-566632

Η 14η Φεβρουαρίου είναι η μέρα που γιορτάζει ο Άγιος Βαλεντίνος και έχει καθιερωθεί ως η μέρα των ερωτευμένων, αφού σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο συγκεκριμένος άγιος είναι ο προστάτης των ζευγαριών. Ποιος ήταν όμως στην πραγματικότητα ο Άγιος Βαλεντίνος;

Καταρχάς, κάτι που ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει είναι ότι η 14η Φεβρουαρίου, είναι στην πραγματικότητα η μέρα που πέθανε ο άγιος Βαλεντίνος στη Via Flaminia βόρεια της Ρώμης.

Λίγα είναι γνωστά για τον βίο του οσιομάρτυρα Βαλεντίνου, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για ένα πρόσωπο ή δύο διαφορετικούς άγιους με το ίδιο όνομα. Λόγω των συγκεχυμένων πληροφοριών, δεν αναφέρεται πουθενά στο ορθόδοξο εορτολόγιο και η ορθόδοξη Εκκλησία ποτέ δεν τον παραδέχτηκε, ενώ και η Καθολική εκκλησία υποβίβασε τη γιορτή του σε απλή τοπική εορτή.

Σύμφωνα με τον κυρίαρχο θρύλο, ο Βαλεντίνος, ήταν ιερωμένος που έζησε τον 3ο αιώνα και κρυφά από τον αυτοκράτορα Κλαύδιο τον Γοτθικό (που βρισκόταν τότε στην εξουσία), πάντρευε ερωτευμένα ζευγάρια Χριστιανών και γενικά βοηθούσε τους Χριστιανούς, γεγονός που θεωρούνταν έγκλημα. Συνελήφθη για την πράξη του αυτή και φυλακίστηκε, ωστόσο ο αυτοκράτορας αρχικά αποφάσισε να του δώσει χάρη, μέχρι που ο Βαλεντίνος προσπάθησε να τον μυήσει στον Χριστιανισμό και ο αυτοκράτορας τον καταδίκασε σε θάνατο δια λιθοβολισμού. Ωστόσο ο Βαλεντίνος επέζησε από τον λιθοβολισμό κι έτσι τον αποκεφάλισαν έξω από την πύλη της Flaminia στις 14 Φεβρουαρίου του 169

Ένας άλλος θρύλος ωστόσο λέει ότι ο Βαλεντίνος ήταν πρώην επίσκοπος του Terni, μίας πόλης στην νότια Umbria (έτσι λεγόταν τότε η κεντρική Ιταλία) και βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, όταν ο δικαστής Αστέριος, αμφισβητώντας την εγκυρότητα της Χριστιανικής θρησκείας τον έβαλε σε μία δοκιμασία. Του παρουσίασε την τυφλή θετή του κόρη και του είπε ότι αν την κάνει να βρει το φως της θα έχει ότι ζητήσει. Πράγματι εκείνος αποκατέστησε την όραση της κόρης και ο δικαστής ταπεινωμένος τον ρώτησε τι θέλει να κάνει. Ο Άγιος Βαλεντίνος του είπε να σπάσει μέσα σε τρεις μέρες όλα τα ειδωλολατρικά αγάλματα που έχει και στη συνέχεια να βαπτιστεί. Ο δικαστής το έκανε και στη συνέχεια βάπτισε και όλη του την οικογένεια, ωστόσο αυτή η μεταστροφή του μεγάλου δικαστή δεν άρεσε στον αυτοκράτορα Κλαύδιο, ο οποίος συνέλαβε τον Άγιο Βαλεντίνο και η κατάληξη και αυτού του θρύλου είναι ακριβώς η ίδια με του προηγούμενου.

Τη σημασία που έχει σήμερα η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου την απέκτησε τον 14ο αιώνα, όπου συνδέθηκε με την έννοια της ευγενούς αγάπης και την πρώτη γραπτή αναφορά του ως αγίου την συναντάμε το 1382 στο ποίημα Το Κοινοβούλιο των Πτηνών (Parlement of Foules) του Τζέφρι Τσόσερ.

Σήμερα η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου, είναι επίσημη εορτή στην Αγγλικανική Κοινωνία, καθώς και στην Λουθηρανική Εκκλησία. Στην περιοχή της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ωστόσο, ο Άγιος Βαλεντίνος ο Πρεσβύτερος γιορτάζεται στις 6 Ιουλίου και ο Ιερομάρτυρος Άγιος Βαλεντίνος (Ο Επίσκοπος του Τerni), γιορτάζεται στις 30 Ιουλίου. Παρόλα αυτά, λόγω της γενικής ασάφειας του βίου του συγκεκριμένου Αγίου, έχει καθιερωθεί το όνομα Βαλεντίνος ή Βαλεντίνη να γιορτάζεται στις 14 Φεβρουαρίου, την επικρατέστερη ως ημέρα θανάτου του συγκεκριμένου αγίου και το διακοσμημένο με άνθη λείψανο του Αγίου Βαλεντίνου εκτίθεται στην βασιλική εκκλησία Saint Mary in Cosmedin στη Ρώμη.

Ο Άγιος Βαλεντίνος λαμβάνει ένα ροζάριο από την Παναγία στον πίνακα του Φλαμανδού ζωγράφου Ντέιβιντ Τένιερς του 3ου (1638 – 1685).

Δικαστήριο απαγόρευσε κάθε δημόσια εκδήλωση των ερωτευμένων σήμερα στο Ισλαμαμπάντ

Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου προκαλεί αντιδράσεις στον μη Χριστιανικό κόσμο. Στην Ινδία οι φανατικοί ινδουιστές και μουσουλμάνοι αντιτίθεται στη γιορτή. Τη θεωρούν πολιτιστικό μίασμα και προϊόν της παγκοσμιοποίησης. Στο Πακιστάν, το τοπικό ισλαμικό κόμμα ζητά την κατάργησή της, καθώς, όπως υποστηρίζει, αντιβαίνει τον Ισλαμικό Πολιτισμό. Την ίδια άποψη έχουν και οι συντηρητικοί κύκλοι του θεοκρατικού Ιράν.

Δικαστήριο απαγόρευσε τις δημόσιες εκδηλώσεις στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ για τον εορτασμό της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου, μια γιορτή που πολλοί πολίτες της συντηρητικής μουσουλμανικής χώρας θεωρούν χυδαία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισλαμαμπάντ εξέδωσε αυτή την απόφαση έπειτα από κατάθεση προσφυγής η οποία υπογράμμιζε ότι «υπό το πρόσχημα του εορτασμού του έρωτα η γιορτή αυτή επί της ουσίας προάγει την ανηθικότητα, την προβολή γυμνού και τη βλασφημία, ενώ στρέφεται ενάντια στις πλούσιες παραδόσεις και αξίες μας».

Στην ετυμηγορία του, την οποία χαιρέτισαν τα ισλαμιστικά κόμματα, το δικαστήριο διέταξε τον Τύπο, τους τηλεοπικούς σταθμούς και όλα τα μέσα ενημέρωσης να σταματήσουν να προωθούν την ημέρα των ερωτευμένων σε μια χώρα όπου η πλειοψηφία των γάμων είναι αποτέλεσμα συνοικεσίων.

Η δικαστική απόφαση δεν εμπόδισε όμως τα εστιατόρια στην πρωτεύουσα να συνεχίσουν να στέλνουν μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα για την προώθηση προσφορών τους για την αυριανή ημέρα.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ήταν πιο διακριτικές στις περισσότερες πόλεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι συντηρητικοί, όπως στην Πεσαβάρ, την πρωτεύουσα της επαρχίας Κιμπέρ-Παχτούνχβα.

Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, μια γιορτή ιδιαιτέρα δημοφιλής ανάμεσα στους νέους, θεωρείται από πολλούς πακιστανούς μια κακόγουστη γιορτή. Τον περασμένο χρόνο, ο Πακιστανός πρόεδρος Μαμνούν Χουσαΐν κάλεσε την νεολαία της χώρας να μην συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου, τονίζοντας ότι επουδενί αυτή δεν συνδέεται με τον πολιτισμό της χώρας.

Η κυβέρνηση της Κιμπέρ-Πανχτούνχβα ενέκρινε ένα ψήφισμα για την απαγόρευση της γιορτής των ερωτευμένων, χαρακτηρίζοντας την «άχρηστη και αισχρή».

Αυτό είναι το πρόσωπο του προστάτη των ερωτευμένων

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν για πρώτη φορά το πρόσωπο του προστάτη των ερωτευμένων που πλήρωσε με τη ζωή του το τίμημα για την υπέρασπιση του ρομαντισμού πριν από 1.700 χρόνια.

Χρησιμοποιώντας 3D διαδραστική τεχνολογία, επιστήμονες στη Βραζιλία αποκάλυψαν το πρόσωπο βάσει μελέτης του κρανίου του Αγίου Βαλεντίνου.

Τα λείψανά χαρτογραφήθηκαν ψηφιακά και το πρόσωπό του ανακατασκευάστηκε από έναν από τον Cicero Moraes, έναν από τους κορυφαίους graphic designers της χώρας, με τη χρήση της 3D διαδραστικής τεχνολογίας.

Τα αποκαλυπτήρια έρχονται μια μέρα πριν από τη γιορτή των ερωτευμένων. Τα λείψανά του, που βρίσκονται στη Βασιλική της Σάντα Μαρία του Cosmedin, στη Ρώμη, φωτογραφήθηκαν από τον ερευνητή και θρησκευτικό συγγραφέα Jose Luis Lira και αναλύθηκαν από τον ανθρωπολόγο ιατροδικαστή Dr Marcos Paulo Salles Machado.

Ο Machado κατέληξε στο συμπερασμα πως το κεφάλι ανήκε σε Ευρωπαίο γύρω στα 55 ή και παραπάνω. Παρά την περιορισμένη πρόσβαση στο κρανίο, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι έχουν κατασκευάσει την αυθεντική εικόνα του.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου