ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολιτιστική εξόρμηση στην Πορταριά

πολιτιστική-εξόρμηση-στην-πορταριά-564295

Κάλεσμα του Σωματείου «Πολίτες για το Μουσείο της Πόλης του Βόλου» για επίσκεψη στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο

Επαναλειτουργεί το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Πορταριάς, στο αρχοντικό Ζούλια, ακριβώς στη διασταύρωση για Μακρινίτσα, κάτω από το κτίριο του Δημαρχείου.

Η έναρξη της λειτουργίας του εντάσσεται στο θέμα του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων «Το μέλλον των μουσείων, αναστοχασμός και επανεκκίνηση».

Το διάστημα που το Μουσείο έμεινε κλειστό -λόγω της πρόσφατης πανδημίας-έδωσε την ευκαιρία στη Διεύθυνση Αρχείων Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου να ετοιμάσει επανέκθεση των συλλογών του με διαφορετική θεματική προσέγγιση, προσαρμοσμένη στο υλικό αλλά και στον χώρο αρχοντικού.

Με αρχικές αναφορές σε έγγραφα των Βυζαντινών χρόνων ως το πλέον πυκνοκατοικημένο χωριό του Πηλίου η Ανω Δρυανούβαινα μετονομάσθηκε σε Πορταριά από το Μοναστήρι (μοναστηρόπουλο) της Παναγίας της Πορταρέας. Σήμερα σώζεται το μικρό εκκλησάκι στον περίβολο βόρεια του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου. Παρά τις διαφωνίες των μαρτυριών για τον αριθμό των σπιτιών (από 300 ώς 700) πριν το 1880 με 2.685 κατοίκους κατά την απογραφή του 1881 (το 2001 οι κάτοικοι ήταν 1.327) η περιοχή βρισκόταν σε μεγάλη ακμή, καθώς πολλοί από τους κατοίκους ασχολούμενοι κυρίως με το εμπόριο ευεργετούσαν ουσιαστικά και χωρίς υστεροβουλία τον τόπο καταγωγής τους διαθέτοντας μεγάλα ποσά για έργα υποδομών. Ενας απ’ αυτούς ήταν ο Δήμος Ζούλιας.

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Πορταριάς στεγάζεται στο διώροφο Αρχοντικό Ζούλια, το οποίο χτίστηκε το 1864 και αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα των «αιγυπτιώτικων» αρχοντικών του β’ μισού του 19ου αιώνα.

Το 1764 εγκαθίσταται στην Πορταριά ο γενάρχης της οικογένειας Ζούλια Αναστάσιος, προερχόμενος μάλλον από την Ήπειρο. Γόνος της οικογένειας ήταν και ένας από τους μεγαλύτερους ευεργέτες της Πορταριάς ο Δήμος Ζούλιας του Πανταζή. Πλούσιος έμπορος με δραστηριότητα στην Αίγυπτο άφησε με την ιδιόχειρη διαθήκη του, που συντάχθηκε «εν τη πόλει Χελβάν της Αιγύπτου», μεγάλα ποσά (σε λίρες Αγγλίας) στην τότε κοινότητα Πορταριάς του Δήμου Ορμινίου.

Μερικά από τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν είναι: Η ανέγερση επαγγελματικής σχολής αρρένων και θηλέων, πρωτοποριακό για την εποχή εκείνη. Kληροδότημα για την λειτουργία της σχολής. H ανέγερση νέου Ναού των Αγίων Ταξιαρχών. Ο εξωραϊσμός του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, το κτίσιμο βρύσης στην Αδάμενα. Επίσης δωρεές για την ανέγερση Κοινοτικού καταστήματος και Ηλεκτρικής Εταιρείας.

Το αρχοντικό Ζούλια χαρακτηρίστηκε διατηρητέο και αποκαταστάθηκε από την Ε’ Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων σε συνεργασία με την κοινότητα Πορταριάς. Από το 1995 στεγάζει το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Πορταριάς.

Περιγράφοντας τον χώρο, ο Ξενοφών Καπλάνης, πρόεδρος του πολιτιστικού σωματείου «Πολίτες για το Μουσείο της Πόλης του Βόλου», αναφέρει ότι οι συλλογές του Μουσείου εκτίθενται στους 2 ορόφους του κτηρίου καλύπτοντας τους χώρους 7 δωματίων, της κεντρικής σάλας και του κλιμακοστασίου. Περιλαμβάνουν τεκμήρια της διοικητικής και οικονομικής ανάπτυξης του Δήμου Ορμινίου και της μετέπειτα Κοινότητας Πορταριάς, έγγραφα, πρακτικά Δημοτικού Συμβουλίου, εκλογικοί κατάλογοι, δημοτολόγιο 1881 πινάκιο καταμέτρησης ψήφων, ότι διασώθηκε από το από πολυτελές ξενοδοχείο των αρχών του 20ου αιώνα «Μέγα Θεοξένια», σκεύη σερβιρίσματος, φωτογραφίες από τις επισκέψεις οικογενειών της Πορταριάς στις Πυραμίδες και την Σφίγγα, έγγραφα και άλλα τεκμήρια για την παρουσία των Πορταριτών στη γη της Αιγύπτου στις αρχές του 20ου αιώνα.

Επίσης παρουσιάζεται η ιδιωτική και κοινωνική ζωή των Πορταριτών όπως διαφαίνεται μέσα από φωτογραφίες, ενδύματα, οικιακά σκεύη -αντικείμενα καθημερινής χρήσης, ραπτομηχανή, εργόχειρα, κοπανέλι, μαγκάλι, μουσικό κουτί, κασελάκι μπαρμπέρη, κύκλα για το χιόνι, νταούλι, ζουρνάς, έπιπλα, καρτ – ποστάλ, έγγραφα, αγγελτήρια και φωτογραφίες γάμων από το 1885 έως το 1950, καθώς και χειροποίητα κεντήματα, κυρίως δαντέλες, περίτεχνα έργα γυναικών του χωριού. Αφιερωμένη στην ιστορία των σχολείων της περιοχής είναι η αίθουσα που περιλαμβάνει φωτογραφίες, αντικείμενα και σπάνια βιβλία (1880 – 1945), μοναδικά τεκμήρια της εκπαιδευτικής ιστορίας του τόπου. Αξιοπρόσεκτο είναι το τετράδιο και το ενδεικτικό της Αμπετείου Σχολής του Καΐρου, που λειτουργεί ώς σήμερα.

Στην αίθουσα του Αθλητικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Πορταριάς «Ορμίνιο» εκτίθενται τοπικές παραδοσιακές φορεσιές, έγγραφα και φωτογραφίες για τη δράση του Συλλόγου και αντικείμενα της αναβίωσης του εθίμου του Πηλιορείτικου Γάμου.

Το Σωματείο «Πολίτες για το Μουσείο της Πόλης του Βόλου» στο πλαίσιο του σκοπού του, που είναι η ανάδειξη και υποστήριξη της λειτουργίας και δράσης των Μουσείων της Πόλης και η γνωριμία με τον πολιτιστικό απόθεμα που υπάρχει σ’ αυτά, καλεί τα μέλη και τους φίλους του το απόγευμα της Τετάρτης 9 Ιουνίου, στις 18.00 να επισκεφθούν το Μουσείο Πορταριάς. Εκεί θα ξεναγηθούν στον πλούτο των εκθεμάτων από τον κ. Γιάννη Κουτή, Ιστορικό, πρόεδρο των Μουσείων της Πόλης του Βόλου. Θα ακολουθήσει περιήγηση στην Πορταριά με πέρασμα από τα κυριότερα σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος της περιοχής.

Θα τηρηθούν τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα, μάσκες, αποστάσεις και1 άτομο σε κάθε χώρο του Μουσείου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου