ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από 7 ώς 10 Μαΐου η 12η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

από-7-ώς-10-μαΐου-η-12η-διεθνής-έκθεση-βιβλίο-561935

Με τη συμμετοχή περίπου 200 εκδοτών και συνολικά 400 εκθετών, με περισσότερους από 200 Έλληνες και ξένους συγγραφείς από 19 χώρες, η 12η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης ανοίγει τις πύλες της στις 7 Μαΐου στους χώρους της HELEXPO.

Το πρόγραμμα της έκθεσης, που θα διαρκέσει ώς τις 10 Μαΐου, περιλαμβάνει αφιέρωμα στην ιβηροαμερικανική λογοτεχνία, Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, θεματική ενότητα για το βιβλίο και τη σχέση του με τις τέχνες, Παιδική και Εφηβική Γωνιά και ημερίδες και συζητήσεις, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με κεντρικό άξονα το θέμα «Θρησκεία, Πολιτισμός και Πολιτική στον 21ο αιώνα».

Το αφιέρωμα στην ιβηροαμερικανική λογοτεχνία, με τον τίτλο «Μακρινές Φωνές» (Voces lejanes) περιλαμβάνει συναντήσεις, συζητήσεις και ποιητικές βραδιές με προσκεκλημένους διακεκριμένους συγγραφείς όπως οι: Εουσέβι Αγιένσα (Καταλονία-Ισπανία), Φλάβια Κομπάνι (Αργεντινή), Ομάρ Φιγιερόα-Τούρσιος, (Κολομβία), Μάρτα Μορελεόν (Μεξικό), Αντριάνα Μοσκέρα-Νάνι, (Κολομβία), Πέδρο Ολάγια (Ισπανία), Χουάν Βιθέντε Πικέρας (Ισπανία), Κάρμεν Ποσάδας (Ουρουγουάη) και Νταμιάν Ταμπαρόφσκι (Αργεντινή) κ.ά.

To αφιέρωμα περιλαμβάνει επίσης εκδηλώσεις για εμβληματικούς συγγραφείς όπως ο Φερνάντο Πεσόα, ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες, ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και ο Εντουάρντο Γκαλεάνο.

Παράλληλα θα παρουσιαστεί έκθεση σκίτσων από 69 καλλιτέχνες της Λατινικής Αμερικής και άλλων χωρών υπό τον τίτλο «Tα πρόσωπα του Γκάβο», αποτίνοντας φόρο τιμής στον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες (σε συνδιοργάνωση με το φεστιβάλ ΛΕΑ).

Μουσικές βραδιές με την Μάρτα Μορελεόν, ποιητικές βραδιές με την Φλάβια Κομπάνι και τον Χουάν Βιθέντε Πικέρας, συμπληρώνουν το αφιέρωμα στην ιβηροαμερικάνικη λογοτεχνία.

Στην έκθεση συμμετέχουν επίσης 14 ξένοι συγγραφείς, προσκεκλημένοι από τα πολιτιστικά ινστιτούτα ή τις πρεσβείες των 19 ξένων χωρών που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση. Πρόκειται για τους συγγραφείς: Μαρλένε Στρεερούβιτς (Γερμανία), Ολιβιέ Ντελόρμ και Ιβ Σαρλ Ζαρκά (Γαλλία), Αχμέτ Οζγκιούνες (Τουρκία), Αντρέι Κούρκοφ (Ουκρανία), Όλγα Σλαβνίκοβα, Σεργκέι Σαργούνοφ και Ντμίτρι Ίσκοβιτς (Ρωσία), Φλορίν Μαρινέσκου και Μόνικα Σαβουλέσκου-Βουδούρη (Ρουμανία), Χερβόγιε Ιβάντσιτς και Ιβάν Σερσέν (Κροατία), Αλεξάνταρ Προκόπιεφ και Τοισλάβ Οσμανλί (ΠΓΔΜ) κ.ά.

Ο ποιητής Μανόλης Αναγνωστάκης, στον οποίο αφιερώνει το Έτος 2015 ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα είναι ο τιμώμενος έλληνας συγγραφέας, μαζί με τον κριτικό, δοκιμιογράφο και ποιητή Ζήσιμο Λορεντζάτο.

Στο διήμερο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών στις 8-9 Μαΐου, νέοι και ταλαντούχοι συγγραφείς, που προτείνονται από ηλεκτρονικά και έντυπα λογοτεχνικά περιοδικά, θα συμμετάσχουν σε ανοιχτές συζητήσεις με κριτικούς και με το κοινό και θα παρουσιάσουν το έργο τους.

Η σχέση του βιβλίου με τη μουσική, με το ντιζάιν και με τον κινηματογράφο θα διερευνηθεί μέσα από εκδηλώσεις, προβολές, διαγωνισμούς και εργαστήρια με τη συνεργασία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, του φορέα των βραβείων γραφιστικής ΕΒΓΕ, του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Όπως κάθε χρόνο, θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 60 εκδηλώσεις που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους και περιλαμβάνουν στην Παιδική και Εφηβική Γωνιά: παρουσιάσεις βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους, θεατρικά, εικαστικά και μουσικά δρώμενα, συζητήσεις που απευθύνονται σε γονείς και εκπαιδευτικούς, εργαστήρια.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου