ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δήμητρα Ιωάννου: Μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο

δήμητρα-ιωάννου-μπορούμε-να-ελπίζουμ-559492

H αγαπημένη συγγραφέας μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το καινούργιο της βιβλίο, που παρουσιάζεται στον Βόλο

Στις όχθες του ποταμού Αχέροντα μας ταξιδεύει η Δήμητρα Ιωάννου στο πέμπτο της βιβλίο «Η κληρονόμος του ποταμού», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ψυχογιός». Πρόκειται για ένα βιβλίο που η συγγραφέας, η οποία κατάγεται από την Πρέβεζα, μας ταξιδεύει στην Ηπειρο και την Αθήνα της δεκαετίας του ’60 και του σήμερα. Ενα βιβλίο κεντημένο με τους θρύλους του ποταμού των στεναγμών και των μυθικών παραποτάμων του, που διέσχιζαν τον Αδη. Καλογραμμένη, με γρήγορες εναλλαγές, γεμάτη δράση, έρωτα, μίση, περιπέτεια και ταξίδια σε υπέροχους ελληνικούς τόπους, η ιστορία της Ρόζας μπορεί να ταξιδέψει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη. «Η κληρονόμος του ποταμού» θα παρουσιαστεί στο Public την Πέμπτη 11 Απριλίου στις 7 το απόγευμα. Με τη συγγραφέα θα συνομιλήσει ο δημοσιογράφος Σωτήρης Πολύζος, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει η Πηνελόπη Παπαθανασίου δικηγόρος και πρόεδρος της ΧΕΝ. Σήμερα, συνομιλούμε με την αγαπημένη συγγραφέα στον κυριακάτικο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Συνέντευξη στην ΕΛΕΝΑ ΝΤΑΒΛΑΜΑΝΟΥ, εκπαιδευτικό – συγγραφέα

Κυρία Ιωάννου, συστήστε μας με λίγα λόγια το νέο σας βιβλίο «Η κληρονόμος του ποταμού» από τις εκδόσεις «Ψυχογιός».

«Η κληρονόμος του ποταμού» μας αφηγείται τη γέννηση, την πορεία και την ανέλιξη της Ρόζας Παλαιολόγου, μιας γυναίκας που ξεκινάει τη ζωή της σε ένα χωριό στις όχθες του Αχέροντα και μεταβαίνει στην Αθήνα της δεκαετίας του ’60, χτίζοντας από το μηδέν έναν επιχειρηματικό κολοσσό. Στη συνολική της πρόοδο συντελεί μια μυστηριώδης γυναίκα που κατοικεί στις όχθες του Βασιλιά (όπως αναφέρεται στο κείμενο ο ποταμός), η οποία παίρνει υπό την προστασία της το νεαρό κορίτσι και του μεταγγίζει τη γνώση και τα ιαματικά μυστικά που κρύβουν τα βοτάνια που φύονται στις όχθες του. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου η εγγονή της Λευκή και ο ιδιωτικός ερευνητής Χρήστος Βαράγκης καλούνται να λύσουν το μυστήριο της δολοφονίας της εβδομηνταπεντάχρονης πλέον Ρόζας, ενώ γύρω τους πλέκεται ένα γαϊτανάκι συνομωσιών και εχθρών που χάνονται στα βάθη του χρόνου και η νεκρή Ρόζα φαίνεται να τους καθοδηγεί μέσα από μια σειρά γρίφων που βασίζονται σε κείμενα αρχαίων Ελλήνων και Λατίνων συγγραφέων που αναφέρονται στον ποταμό.

Πώς εμπνευστήκατε τη συγκεκριμένη ιστορία;

Οταν βρέθηκα κοντά στον Αχέροντα, μαγεύτηκα από την ομορφιά και την υποβλητικότητα του τοπίου. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ορίσει τον ποταμό ως το όριο ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο και πράγματι όταν βρίσκεσαι στις όχθες του μπορείς να «ακούσεις» τους μύθους και τους θρύλους να κολυμπούν στα κρυστάλλινα νερά του. Διασχίζοντας τον ποταμό και πολύ εντυπωσιασμένη από την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του, «είδα» με τα μάτια της φαντασίας μου ονειρικές μορφές να περπατούν στις όχθες του. Αυτή ήταν και η πρωταρχική ιδέα για τη μορφή της Λευκοθέας και από εκείνο το σημείο ξεκίνησε να πλέκεται ο ιστός της ιστορίας.

Στα βιβλία σας συνυφαίνονται η ιστορία, η μυθοπλασία, η λαογραφία, αλλά και το μεταφυσικό στοιχείο. Πώς κατορθώνετε να τα συνδυάσετε όλα αρμονικά;

Η αλήθεια είναι πως τελικά γράφω ιστορίες που στην ουσία θα ήθελα να διαβάσω ως αναγνώστρια. Μου αρέσουν πολύ οι μεγάλοι έρωτες, οι έντονες καταστάσεις, οι δυνατές σχέσεις, οι ίντριγκες, οι ανατροπές της πλοκής, το μυστήριο που κορυφώνει την αγωνία και το μεταφυσικό στοιχείο που γεφυρώνει τον ορατό κόσμο με τον αόρατο, δίνοντας τη δική του γεύση στο χαρμάνι της ιστορίας. Όλα αυτά τοποθετημένα σε ένα ολοζώντανο καλοδουλεμένο σκηνικό του παρελθόντος ή και του παρόντος και σε έναν τόπο που ευωδιάζει Ελλάδα.

Οι ηρωίδες σας είναι γυναίκες πολύπαθες που όμως κατορθώνουν να μην υποταχθούν στα δεινά της μοίρας τους. Το προφίλ αυτό των λογοτεχνικών σας γυναικών έχει στόχο να εμψυχώσει τη σύγχρονη γυναίκα που αντιμετωπίζει σωρεία δυσκολιών στην καθημερινότητά της;

Νομίζω ότι το τοποθετήσατε εξαιρετικά. Μου αρέσει η ιδέα μιας γυναίκας με δυνατή ψυχή που δεν παραιτείται παρ΄ όλες τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες που συναντά στο διάβα της. Προχωρά μπροστά δουλεύοντας σκληρά, αγωνίζεται να ξεπεράσει τα εμπόδια, σηκώνεται όταν πέφτει και πολεμά με νύχια και με δόντια για να υλοποιήσει τα όνειρά της και να στεφθεί τελικά νικήτρια. Οι συγκεκριμένες γυναίκες μας δείχνουν ότι μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο αν επιλέξουμε να αγωνιστούμε, αντί να αφεθούμε μοιρολατρικά να βουλιάξουμε σε μια προδιαγεγραμμένη πολλές φορές μοίρα. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να περάσω μέσα από τις ηρωίδες των βιβλίων μου!

Πότε και με ποια αφορμή καταλάβατε πως επιθυμείτε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή βιβλίων;

Ανέκαθεν διέθετα ζωηρή φαντασία και από μικρή έγραφα ιστορίες που τις διάβαζα κατόπιν στους φίλους μου, ενώ χαιρόμουν πολύ βλέποντάς τους απορροφημένους από την πλοκή. Παρόλη την έλλειψη χρόνου και τα απαιτητικά προγράμματα, η αλήθεια είναι πως η συγγραφή δεν έλειψε ποτέ από τη ζωή μου. Κάποια στιγμή επειδή ένιωθα πολύ πιεσμένη από την καθημερινότητά μου, αποφάσισα να αποδράσω ευεργετικά, έστω για λίγο, σε μια νέα πραγματικότητα που θα δημιουργούσα εγώ η ίδια. Χρησιμοποιώντας το λαογραφικό υλικό που διέθετα για τον τόπο καταγωγής μου, την Πρέβεζα, ξεκίνησα να γράφω μια ιστορία που αγάπησα πολύ. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η Κασσάνδρα με την οποία ξεκίνησα το ταξίδι μου στο μονοπάτι της συγγραφής.

Μπορείτε να μας περιγράψετε το ταξίδι που ξεκινά για έναν συγγραφέα από τη στιγμή που θα συλλάβει την ιδέα για το καινούριο του βιβλίο μέχρι τη στιγμή που θα το πάρει τυπωμένο στα χέρια του;

Οταν συλλάβω την αρχική ιδέα, κατ’ αρχήν διερευνώ στο διαδίκτυο για πηγές και κατόπιν προχωρώ στη συλλογή και στη μελέτη του υλικού που θα με βοηθήσει να χτίσω το χωροχρονικό πλαίσιο. Παράλληλα η ενασχόληση μου με το πλέξιμο του ιστού της ιστορίας μου είναι καθημερινή πρακτική και η αλήθεια είναι πως με απασχολεί συχνά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Όταν συλλέξω τα στοιχεία και ‘δω’ με τα μάτια του μυαλού και της φαντασίας μου ολοκληρωμένη την πλοκή, τότε και μόνο τότε ξεκινά η διαδικασία της συγγραφής. Όταν ολοκληρωθεί το έργο παραδίδεται στον εκδοτικό μας οίκο και πολλοί επαγγελματίες συνεργάζονται αρμονικά, ούτως ώστε να επιτευχθεί ένα άρτιο καθ’ όλα αποτέλεσμα και το βιβλίο που θα κρατήσετε εσείς στα χέρια σας.

Για τη συγγραφή του βιβλίου σας σίγουρα χρειάστηκε μια πολύ επιμελής έρευνα και ένα μακρύ ταξίδι σε θρύλους και παραδόσεις του τόπου μας. Πώς ήταν αυτό το ταξίδι/έρευνα για σας και τι γεύση σας άφησε;

Ειλικρινά λάτρεψα το ταξίδι στην ιστορία και στη μυθολογία του ποταμού. Είμαστε τόσο τυχεροί που έχουμε αυτό το ποτάμι σύμβολο να διαβρέχει τα χώματά μας. Ο Αχέροντας έχει υμνηθεί πάμπολλες φορές από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας στα κείμενα αρχαίων Ελλήνων και Λατίνων δημιουργών και ετούτο είναι ένα ακόμα σημείο που μας καταδεικνύει τη σπουδαιότητά του. Στο βιβλίο έχει ενσωματωθεί μια σειρά τέτοιων αρχαίων κειμένων που αναφέρονται στον Αχέροντα και λειτουργούν ως γρίφοι, προάγοντας την υπόθεση. Αυτούς τους γρίφους ακολουθούν η Λευκή και ο Χρήστος Βαράγκης για να ανακαλύψουν την αλήθεια και να ξεσκεπάσουν τον ένοχο. Η μελέτη των αρχαίων κειμένων ήταν απαιτητική και χρονοβόρα αλλά πιστέψτε με, άξιζε τον κόπο και ολοκλήρωσα τη διαδικασία ενθουσιασμένη!

Ποιες ώρες της ημέρας σας αρέσει να γράφετε;

Μου αρέσει να γράφω τις νύχτες την ώρα που το σπίτι ησυχάζει κι εγώ έχω τη δυνατότητα να χαθώ ολοκληρωτικά στο σκηνικό και στον κόσμο των ηρώων της εκάστοτε ιστορίας μου. Βέβαια, μη νομίζετε, και το πρωί έχει τη χάρη του, οπότε τελικά μάλλον είμαι παντός καιρού. Το σημαντικό είναι όμως να υπάρχει ησυχία για να εμβυθιστώ στην πραγματικότητα του βιβλίου μου.

Εχω παρατηρήσει πως είστε από τις συγγραφείς που είστε πολύ κοντά με τους αναγνώστες σας και φαίνεται να το απολαμβάνετε. Πόσο σημαντική είναι για σας η επαφή με το αναγνωστικό κοινό;

Το λέω και το ξαναλέω, η παρουσία τους είναι το πιο μεγάλο δώρο για μένα και είμαι πολύ τυχερή που τους έχω γνωρίσει στο μονοπάτι της συγγραφής. Τους αποκαλώ πάντα φίλους και συνοδοιπόρους και η επαφή μαζί τους με γεμίζει χαρά. Απαντώ πάντα στα μηνύματά τους που έχουν να κάνουν με τα βιβλία και τη λογοτεχνία και ενθουσιάζομαι όταν τους συναντώ σε εκδηλώσεις και παρουσιάσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου