ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Περιοδική έκθεση «Τάσος Μαργαριτώφ»

περιοδική-έκθεση-τάσος-μαργαριτώφ-559086

Μέχρι τις 30 Απριλίου στο Αθανασάκειο Μουσείο Βόλου

Mέχρι τις 30 Απριλίου η Περιοδική Εκθεση «Τάσος Μαργαριτώφ (1925-2014): ο άνθρωπος, ο πρωτοπόρος συντηρητής, ο δάσκαλος» θα παραμείνει στο «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου.

Η έκθεση διοργανώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας σε συνεργασία με τον Τομέα Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Μνημείων και Κειμηλίων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

Στην Εκθεση, μέσα από πλούσιο αρχειακό υλικό (φωτογραφίες, έγγραφα) και συνοπτικά κείμενα, ο επισκέπτης βαδίζει στα ίχνη της πολυτάλαντης προσωπικότητας του Τάσου Μαργαριτώφ, με στόχο να γνωρίσει πτυχές της ζωής και της μακρόχρονης προσφοράς του στον ευαίσθητο τομέα της συντήρησης και διατήρησης των έργων τέχνης, τον οποίο υπηρέτησε με συνέπεια, γνώση και αξιοσύνη αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα και την προσωπική του συμβολή.

Ειδικότερα, στις τέσσερις συνολικά θεματικές ενότητες της Εκθεσης, αναδεικνύονται το πρόσωπο αλλά και το πρωτοπόρο πνεύμα του Τάσου Μαργαριτώφ, η ερευνητική του ικανότητα, η εφευρετικότητα και η τεχνολογική του επάρκεια, που τον οδήγησαν σε μεγάλα επιτεύγματα, όπως ο αποχωρισμός επάλληλων ζωγραφικών στρωμάτων στον ίδιο φορέα και η επινόηση ενός συστήματος συσκευασίας για την ασφαλή μεταφορά έργων τέχνης. Επισημαίνονται, επίσης, οι σημαντικότεροι σταθμοί της επαγγελματικής του πορείας (Σινά, Θήρα, Λευκαντί Ευβοίας, Βεργίνα), ενώ χωριστή ενότητα αφιερώνεται στη συντήρηση μνημείων και έργων τέχνης στη Μαγνησία και ειδικότερα στα αρχαιολογικά ευρήματα του τάφου της νεαρής Φεραίας κόρης, τα οποία εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου.

Εξάλλου ειδική μνεία γίνεται και στο τεράστιο σε έκταση και σημασία διδακτικό έργο του Τάσου Μαργαριτώφ που με το λόγο και τη δράση του «γύρισε σελίδα» στην ιστορία της συντήρησης έργων τέχνης στην Ελλάδα, την οποία από εμπειροτεχνική ενασχόληση ανέδειξε σε επιστημονική ειδικότητα.

Στη διάρκεια της Εκθεσης, σημειώνεται ότι πραγματοποιούνται, μετά από προηγούμενη συνεννόηση, εκπαιδευτικές περιηγήσεις για μαθητές Ε’ και Στ’ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, εμπλουτισμένες με βιωματικό εργαστήριο προσομοίωσης συντήρησης έργων τέχνης. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνούν με την κα Μαρία-Αικατερίνη Μαργαριτώφ, Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας (τηλέφωνο: 24210 76278 & 24210 25349).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου