ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος [photos+video]

πέθανε-ο-σκηνοθέτης-νίκος-κούνδουρος-ph-555370

«Έφυγε» σε ηλικία 90 ετών Νίκος Κούνδουρος, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες σκηνοθέτες. Μέχρι την τελευταία στιγμή, ο Νίκος Κούνδουρος παρέμεινε ένα ανήσυχο πνεύμα, πιστός στις δικές του προσωπικές αρχές και τα πιστεύω. Ένα σπινθηροβόλο πνεύμα, που αγαπούσε τη ζωή και δεν συμβιβάστηκε ποτέ με τα «πρέπει».

Το τελευταίο διάστημα ο σκηνοθέτης νοσηλευόταν με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Ο Νίκος Κούνδουρος γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά οι γονείς του, Κρητικοί μέχρι το «κόκκαλο», τον μετέφεραν στο νησί από το οποίο καταγόταν για να γραφτεί στα δημοτολόγια του Αγίου Νικολάου της Κρήτης.

Πριν τον κερδίσει ο κινηματογράφος, ο Νίκος Κούνδουρος σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, από την οποία και αποφοίτησε το 1948.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εντάχθηκε στις τάξεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Μετά τον πόλεμο εξορίστηκε στη Μακρόνησο λόγω των πολιτικών του φρονημάτων.

Σε ηλικία περίπου 28 ετών, ο άνθρωπος που έμελλε να γραφτεί με «χρυσά» γράμματα στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου αποφάσισε να ασχοληθεί για πρώτη φορά με την μεγάλη οθόνη.

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως σκηνοθέτης με τη Μαγική Πόλη (1954), όπου συνδύασε τις επιρροές του από το νεορεαλισμό με την εικαστική του ματιά. Με το σύνθετο και πρωτοποριακό έργο Ο Δράκος (1956), ο Νίκος Κούνδουρος καθιερώνεται.

Ακολούθησαν “Οι παράνομοι” (1958), «Το ποτάμι» (1959), «Μικρές Αφροδίτες» (1963), «Το πρόσωπο της Μέδουσας» (1967), «Τα τραγούδια της φωτιάς» (1974), «1922» (1978) αλλά και άλλες σπουδαίες ταινίες.

Βραβεύσεις

Ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης εκπροσώπησε πολλές φορές τον ελληνικό κινηματογράφο στο εξωτερικό.

Ταινίες και ντοκιμαντέρ του παρουσιάστηκαν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας το 1953 και το 1956 αλλά και στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 1958, 1963 και 1967.

Τιμήθηκε με το Πρώτο Βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Βερολίνου το 1963 για την ταινία «Μικρές Αφροδίτες» καθώς και για την ταινία του «Το ποτάμι» στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1959.

Οι «Μικρές Αφροδίτες» τιμήθηκαν και με το Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.

(ethnos.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου