ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γυναίκες με προσφορά

γυναίκες-με-προσφορά-54166

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του θα κόψει το Διοικητικό Συμβούλιο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου στις 7 μ.μ. στο ξενοδοχείο Παρκ, παρουσία των μελών του και άλλων κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων της περιοχής μας. Όπως έχει πλέον καθιερωθεί, στη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης, το Λ.Ε.Β. τιμά προσωπικότητες της κοινωνικής ζωής του γυναικείου χώρου του Βόλου και της ευρύτερης Μαγνησίας που, κατά την κρίση του, διακρίθηκαν για την εθελοντική προσφορά τους στο συνάνθρωπο και με το έργο τους συνέβαλαν στην πρόοδο των σκοπών του Λυκείου.

Mε αυτό το πνεύμα, φέτος το συμβούλιο αποφάσισε να τιμήσει συμβολικά την κυρία Πηνελόπη Σερπιώτου, η οποία εργάζεται επί σειρά ετών στον κοινωνικό τομέα της πόλης μας, και στο πρόσωπό της να τιμήσει εκατοντάδες άλλες, επώνυμες και ανώνυμες Βολιώτισσες, που αποτέλεσαν ένα σημαντικότατο εθελοντικό πυρήνα κοινωνικής προσφοράς στον τομέα της λειτουργίας των συσσιτίων στα Σπίτια Γαλήνης της τοπικής μας Εκκλησίας.

Πρόκειται για τις γνωστές δομές, τα Σπίτια Γαλήνης που άρχισαν να λειτουργούν από το 1976 προσφέροντας στήριξη σε άτομα που αναζήτησαν εκεί και βρήκαν καθημερινή υποστήριξη καλύπτοντας το κρίσιμο κομμάτι της σίτισης.

Σήμερα, στις μέρες της έντονης φτωχοποίησης τα Σπίτια Γαλήνης, στα οποία τα τελευταία χρόνια προστέθηκε το «Δος Ημίν Σήμερον», το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» του Δήμου Βόλου καθώς επίσης και άλλες σημαντικότατες κοινωνικές δομές όχι μόνο αντέχουν, αλλά αποτελούν το μεγαλύτερο καταφύγιο για εκατοντάδες ανθρώπους άνεργους, ανασφάλιστους και άπορους, μια στρατιά που, δυστυχώς, ολοένα μεγαλώνει καθώς καθημερινά «κατατάσσονται» νέα μέλη, αυτοί που το σκιάχτρο της αναδουλειάς και της πείνας τους κτύπησε την πόρτα.
Σε όλους αυτούς τους κοινωνικούς πυρήνες ο ρόλος των εθελοντών γυναικών είναι κομβικός. Χωρίς τις γυναίκες εθελόντριες, ο αριθμός των οποίων είναι αρκετές εκατοντάδες, οι πολύτιμες αυτές κοινωνικές δομές δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν. Υπολογίζεται ότι σε κάθε Σπίτι Γαλήνης χρειάζονται τουλάχιστον 25 γυναίκες που ανά πεντάδες προσφέρουν βοήθεια στην προετοιμασία και διάθεση του φαγητού.

Για αρκετές από αυτές η ενασχόληση σε αυτόν τον τομέα, ήταν αφορμή για μεγαλύτερη κοινωνικοποίηση και αντίληψη των αξιών της αλληλεγγύης. Όλες τους και η κάθε μια χωριστά προσφέρουν πολλά, χωρίς να προσδοκούν κανένα αντάλλαγμα. Αυτό που κερδίζουν μόνο είναι η ηθική ικανοποίηση ότι βοηθούν το συνάνθρωπο σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τον τόπο μας.

Με βάση τα παραπάνω και, κυρίως, επειδή το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην αξία του εθελοντισμού στις μέρες μας, θα αποδώσει συμβολική τιμητική διάκριση στην κυρία Πηνελόπη Σερπιώτου, τιμώντας ουσιαστικά στο πρόσωπό της όλες ανεξαίρετα τις γυναίκες που αποτέλεσαν και αποτελούν τις κινητήριες δυνάμεις αυτών των συσσιτίων. Οι γυναίκες αυτές με απόλυτο σεβασμό και αξιοπρέπεια στην ανθρώπινη ανάγκη προσφέρουν αδιάκοπα και υπεύθυνα ένα μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου τους συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανθρώπινη ανακούφιση και στην έμπρακτη αλληλεγγύη, αξίες που το Λ.Ε.Β. στην μακραίωνη διαδρομή του υπηρέτησε με προσήλωση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου