ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δεν θα στείλει τελικά η Γαλλία την «Ελευθερία» του Ντελακρουά στην Κίνα

δεν-θα-στείλει-τελικά-η-γαλλία-την-ελε-541537

Η γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού άλλαξε γνώμη και δεν θα στείλει τελικά στην Κίνα τον πίνακα του Ντελακρουά «Η Ελευθερία Οδηγεί το Λαό», όπως είχε ανακοινωθεί.

Ο πίνακας επρόκειτο να αποτελέσει γαλλικό δάνειο στην Κίνα για τα 50 χρόνια από την έναρξη των σινο-γαλλικών διπλωματικών σχέσεων και μάλιστα η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Ορελί Φιλιπετί, είχε ήδη επιβεβαιώσει σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde.

Ωστόσο, την Πέμπτη δήλωσε ότι η γνώμη των ειδικών είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει η απόφασή της, λέγοντας ότι την συμβούλεψαν να μην μετακινηθεί ο πίνακας.

Ειδικοί στο Μουσείο του Λούβρου, όπου εκτίθεται η «Ελευθερία» τονίζει ότι υπάρχει κίνδυνος να υποστεί ο πίνακας ζημιές εάν πραγματοποιήσει ένα τόσο μακρύ ταξίδι.

«Στα τελευταία του ταξίδια είχε υποστεί μεγάλες καταστροφές» δήλωσε η Φιλιπετί, αναφερόμενη σε ένα δάνειο στις ΗΠΑ πριν από 40 χρόνια και στη μεταφορά του στο Λενς, όπου άνοιξε η νέα πτέρυγα του Λούβρου.

Τον Φεβρουάριο άγνωστη είχε γράψει με σπρέι σύμβολα πάνω στον πίνακα που είχε φτιαχτεί ως φόρος τιμής στη Γαλλική Επανάσταση.

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είναι εκείνος που θα αποφασίσει τελικά εάν η Γαλλία θα δανείσει τον πίνακα στην Κίνα, ωστόσο, η Φιλιπετί είπε ότι θα εισηγηθεί τη μη μεταφορά.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου