ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαθητές επί σκηνής

μαθητές-επί-σκηνής-537501

Το 7ο Γυμνάσιο Βόλου στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στη Μεσσήνη

Σημαντική στιγμή αποτέλεσε για τη θεατρική ομάδα του 7ου Γυμνασίου Βόλου «7ο επί σκηνής» η συμμετοχή στο 4ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος που πραγματοποιήθηκε στην αρχαία Μεσσήνη με την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι».

«Το 4ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος «Αρχαία Μεσσήνη» είναι ένας θεσμός που δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα, αλλά επικεντρώνεται στην ουσιαστική – βιωματική επαφή των νέων ανθρώπων με τα κλασικά έργα του αρχαίου ελληνικού δράματος», αναφέρει η Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ.

Η φιλοσοφία αυτού του θεσμού ήταν απόλυτα εναρμονισμένη με τη θέση των καθηγητριών του 7ου Γυμνασίου Βόλου που συντόνισαν το πολιτιστικό πρόγραμμα

«Θεατρικό Εργαστήρι: Ιφιγένεια εν Αυλίδι» για τον τρόπο με τον οποίο οι μαθητές μπορούν να οδηγηθούν στη μαγεία της θεατρικής τέχνης. Σε μια κοινωνία τόσο ανταγωνιστική που τα πάντα έχουν πια διαγωνιστικό χαρακτήρα και στόχο την κατάκτηση της πρωτιάς και της διάκρισης, η εκπαίδευση ίσως πρέπει να κρατήσει κάποιες ασφαλείς αποστάσεις.

Από τον Ιανουάριο του 2015 η Οργανωτική Επιτροπή γνωστοποίησε στη Θεατρική Ομάδα του σχολείου την αποδοχή της συμμετοχής της, μετά από εξέταση – επιλογή του υλικού που είχε αποσταλεί. Ετσι το «7ο επί Σκηνής» ξεκίνησε έναν όμορφο και επίμονο αγώνα για να μπορέσει να προετοιμαστεί και να παρουσιάσει μαζί με άλλα 13 σχολεία της Ελλάδας και 3 του εξωτερικού τη δική του θεατρική πρόταση στο χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, εκπροσωπώντας όχι μόνο το νομό μας, αλλά και όλη την περιφέρεια Θεσσαλίας.

Το τριήμερο 24-26 Απριλίου μαθητές, μαθήτριες και συνοδοί είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια ανεπανάληπτη εμπειρία στη φιλόξενη «ΜΑΚΑΡΙΑ ΓΗ».

Στον επιβλητικό αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, που δημιουργικά ανέδειξε ο Καθηγητής Πέτρος Θέμελης, ακούστηκαν φωνές μαθητικές να παρουσιάζουν τα πρόσωπα και τις ιδέες του αρχαίου Δράματος «και να δίνουν ξανά πνοή στις αρχαίες πέτρες, να αγκαλιάζουν τους νέους σήμερα, όπως αγκάλιαζαν τους νέους τους χθες».

Οι μαθητές του σχολείου παρακολούθησαν τους «Πέρσες» του Αισχύλου από το ΓΕΛ Μολάων και την «Ελένη» του Ευριπίδη από το Εσπερινό Λύκειο Καλλιθέας, δύο εξαιρετικές παραστάσεις. Συγχάρηκαν και συνομίλησαν με τους μαθητές και τους συντελεστές, έδωσαν αλλά και πήραν δύναμη και το Σάββατο 25 Απριλίου στις 11 το πρωί στο μαγικό χώρο του Εκκλησιαστηρίου έζησαν το δικό τους όνειρο.

Η Ιφιγένεια ύψωσε το μικρό της ανάστημα και με απλό τρόπο έδωσε το δικό της σώμα για την Ελλάδα τη στιγμή που οι μεγαλοστομίες των ισχυρών αποδείχτηκαν τόσο ισχνές. Το παρατεταμένο χειροκρότημα των θεατών, τα δάκρυα συγκίνησης, η ευχή που ακούστηκε από όλους τους διοργανωτές «Και του χρόνου πάλι μαζί» είναι η ανεκτίμητη διάκριση που πήρε μαζί της αυτή η ομάδα σε μια εποχή που κάποιοι επιμένουν ν’ αναζητούν «υλικές αποδείξεις».

Το απόγευμα η Καλαμάτα πρόσφερε την ευκαιρία για την εκτόνωση που όλοι είχαν τόσο ανάγκη.

Πολιτιστική συνεργασία

Την Κυριακή 26 Απριλίου το «7ο επί σκηνής» είχε την τεράστια τιμή να φιλοξενηθεί στο Πανεπιστημιακό Τμήμα των Θεατρικών Σπουδών που εδρεύει στο Ναύπλιο.

Η κ. Αλκηστις Κοντογιάννη, Πρόεδρος του Τμήματος και Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου υποδέχτηκε με χαρά και απλότητα τους μαθητές, ζήτησε από αυτούς να μιλήσουν για την εμπειρία τους και μίλησε από καρδιάς για την αξία της Θεατρικής παιδείας.

Ο εξαιρετικός σκηνοθέτης κ. Τσακίρης, επισκέπτης διδάσκων στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος, έχοντας στο ενεργητικό του αναγνωρισμένες παραστάσεις αρχαίου δράματος, μίλησε στα παιδιά για τη δική του επαφή με το χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης και τους παρότρυνε να ψάχνει να βρίσκει ο καθένας μέσα στα αρχαία έργα τη μικρή, απλή του αλήθεια, μακριά από βαρύγδουπες αναλύσεις και προτάσεις των «αυθεντιών». Αυτή θέση φάνηκε τόσο οικεία στα παιδιά, καθώς ήταν και η βασική αρχή πάνω στην οποία έγινε όλη η προσέγγιση του έργου στη διάρκεια της προετοιμασίας.

Η επιστροφή στο Βόλο συνοδεύτηκε από συναισθήματα χαράς για την επιτυχία, λύπης «για το ταξίδι που τέλειωσε» και ελπίδας για κάποιο άλλο που θα ξεκινήσει.

Οι συντονίστριες του προγράμματος Ειρήνη-Ζαχαρούλα Ανδρεάκου, Βιολόγος και Ελπίδα Πανάγου, Φιλόλογος διατυπώνουν «από καρδιάς ευχαριστίες στους υπέροχους μαθητές- τριες γι’ αυτό τον πολύμηνο, πεισματάρικο αγώνα που μας έφτασε όλους στην καθόλου «φτωχική Ιθάκη».

Τη θεατρική ομάδα απαρτίζουν οι μαθητές: Αναστάσιος Αγγλογάλλος, Σάββας Αναγνώστου, Μαρία Αντωνίου, Αργύρης Βίτσος, Μαριαλένα Γκαβαρδίνα, Σταύρος Δήμου, Κωνσταντίνος Διακουμής, Ευδοκία Δουλγέρογλου, Αλέξανδρος Ζαχαρής, Ελένη Καλατζή, Στάθης Καλλιός, Χαρά Κανάκη, Ελσα Κάππα, Βασίλης Καραλής, Μαρία-Κωνσταντίνα Καρασμάνογλου, Ιωάννα Μαλλιαρού, Αναστασία Μάμμου, Στέλλα Μιτούλη, Ιωάννα Μπιτζιλαίου, Λαμπρινή Νιώρα, Μαρία Παλαιολόγου, Αχιλλέας Παπαπαναγιώτου, Κλεοπάτρα Σαρσώνη, Στεφανία Σιάνο και Νεκτάριος Συνάπαλος.

Στο σημείο αυτό υπογραμμίζεται η ουσιαστική συνδρομή του κ. Παναγιώτη Σαραντόπουλου, Σχολικού Συμβούλου Παιδαγωγικής Ευθύνης του σχολείου, ο οποίος βοήθησε την ομάδα σε όλες τις παράλληλες δράσεις της, και της κ. Κ. Δανιηλίδου, Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων.

«Τέλος ευχαριστούμε θερμά το Σύλλογο Γονέων του σχολείου και προσωπικά τον για τη στήριξη και συμπόρευσή τους σε αυτό το ταξίδι» υπογραμμίζουν οι συντελεστές της παράστασης. Οι μαθητές – τριες επέλεξαν, ως επίλογο, μια φράση που χρησιμοποίησε η συμμαθήτριά τους Ι. Μαλλιαρού για να περιγράψει αυτό που όλοι έζησαν: « Θα ζω και θα ξαναζώ στα όνειρά μου αυτό το ταξίδι και θα είμαι περήφανη».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου