ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Μνήμη Βυζαντίου» από τους «Ιωνες»

μνήμη-βυζαντίου-από-τους-ιωνες-851206

Θεσμοθετημένο κύκλο αποτελεί η «Μνήμη Βυζαντίου» που διοργανώνεται από την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών «Ιωνες» σήμερα Σάββατο 8 Μαΐου στις 8 μμ στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας. Η εκδήλωση περιλαμβάνει: χαιρετισμούς από τις αρχές, ερμηνεία θρήνων (ψαλτοτράγουδα) για την άλωση της Πόλης από Βυζαντινό χορό, υπό την διεύθυνση του καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής, Δημήτρη Χατζηγεωργίου.
Ακολουθεί ημερίδα με θέμα «Εθνικόν (ρωμέϊκο) Ορφανοτροφείον Πριγκήπου» με εισηγητές τις: Μαρίκα Χάτσου, εκπαιδευτικό, τελευταία διευθύντρια του Ορφανοτροφείου, η οποία παρέδωσε τα κλειδιά στους Τούρκους μετά τη βίαιη παύση λειτουργίας το 1964 και η Φώφη Ραπτοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Πριγκηπιανών «Αγιος Γεώργιος, ο Κουδουνάς». Η σημερινή εκδήλωση, την οποία συντονίζει ο δημοσιογράφος Μάκης Μπαλλής, περιλαμβάνει επίσης την προβολή ταινίας-ντοκιμαντέρ του Γιώργου Μουτουβελλή με θέμα «Εθνικόν Ορφανοτροφείον Προγκήπου, το καμάρι του γένους».
Επίσης θα πραγματοποιηθεί έκθεση με τίτλο «Το Βυζάντιο στο χώρο και στο χρόνο», με την επιμέλεια της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινοπολιτών. Τις θεματικές ενότητες παρουσιάζει συνοπτικά ο Νικόλαος Ουζούνογλου, καθηγητής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Μαΐου και θα λειτουργεί καθημερινά 10-1 το πρωί και 6-9 το βράδυ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου