ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παρουσιάζονται τα «Απαντα» του Ρήγα

παρουσιάζονται-τα-απαντα-του-ρήγα-444082

Τα ολοκληρωμένα «Απαντα» του Ρήγα Βελεστινλή, που μετά από 210 χρόνια έχουν επανεκδοθεί πρόσφατα , για πρώτη φορά ολοκληρωμένα και με ευρετήρια από την Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα, θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Μαΐου 8 μ.μ. στο αμφιθέατρο «Γιάννης Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η παραπάνω εκδήλωση διοργανώνεται από την ΝΑΜ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ οι δύο φορείς θα τιμήσουν τον πρόεδρο της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών – Βελεστίνου – Ρήγα , Δόκτορα Δημήτρη Καραμπερόπουλο για το πολύπλευρο και πολύτιμο εθνικό του έργο πάνω στην ανάδειξη του συνόλου του έργου του Ρήγα Βελεστινλή.
Για τα επανεκδομένα ολοκληρωμένα «Απαντα» του Ρήγα θα μιλήσουν ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτριος Μπενέκος, ο υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεμάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας Αντώνιος Αντωνίου και ο συντελεστής της επανέκδοσης των έργων του Ρήγα Δρ Δημήτριος Καραμπερόπουλος , πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα. Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο νομάρχης Μαγνησίας, Απόστολος Παπατόλιας , ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης και εκπρόσωποι φορέων.
Στην επανέκδοση των έργων του Ρήγα προστέθηκαν τα σχετικά ευρετήρια ονομάτων, που αποτελούν χρήσιμο εργαλείο στους μελετητές και επί πλέον προστέθηκαν εισαγωγικά σχόλια με τις καινούργιες έρευνες. Ιδιαίτερα κατά την αυθεντική επανέκδοση της «Χάρτας της Ελλάδος» και των χαρτών Βλαχίας και Μολδαβίας οι έρευνες έδειξαν ότι οι χάρτες αυτοί του Ρήγα ήταν τελικά πολιτικοί χάρτες του Βαλκανικού χώρου. Οι καινούργιες αυτές έρευνες συνέβαλαν να γίνει κατανοητό στις λεπτομέρειες το επαναστατικό σχέδιο του Ρήγα για την αποτίναξη της απολυταρχικής εξουσίας του Σουλτάνου και την εγκαθίδρυση μιας αντιπροσωπευτικής δημοκρατικής πολιτείας.
Στην επανέκδοση της εικόνας του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τον σχετικό σχολιασμό επεξηγείται η σημασία της έκδοσης αυτής από τον Ρήγα, ο οποίος έδωσε στους σκλαβωμένους Έλληνες πρότυπο αγωνιστικότητος και αποφασιστικότατος για την επανάσταση τους, τον Μέγα Αλέξανδρο. Τα έργα του Ρήγα Βελεστινλή, που περιλαμβάνονται στα ολοκληρωμένα και για πρώτη φορά επανεκδομένα ΑΠΑΝΤΑ, με ευρετήρια και σχόλια είναι τα ακόλουθα: «Φυσικής απάνθισμα», 1790, «Σχολείον των ντελικάτων εραστών», 1790, «Επιπεδογραφία Κωνσταντινουπόλεως», 1796, «Χάρτα της Ελλάδος», 1797, «Νέα Χάρτα της Βλαχίας», 1797, «Γενική Χάρτα της Μολδαβίας», 1797, Εικόνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, 1797, «Ο Ηθικός Τρίπους», 1797, «Νέος Ανάχαρσις», 1797 και Τα Επαναστατικά (Επαναστατική Προκήρυξη, Τα Δίκαια του Ανθρώπου, Το Σύνταγμα, Ο Θούριος, Ύμνος Πατριωτικός), 1797.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα «Απαντα» έχουν εκδοθεί και σε ψηφιακό δίσκο (CD-ROM) για να είναι εύκολη η χρήση τους με την καινούργια τεχνολογία.
Η παραπάνω εκδήλωση αποτελεί αφιέρωμα τιμής στον εθνεγέρτη Ρήγα, ενώ η επέτειος των 250 χρόνων από την γέννησή του, είναι μια διαρκής αναζήτηση για δράσεις και πρωτοβουλίες που αφορούν το μεγάλο οραματιστή της εθνικής ανεξαρτησίας του ελληνικού λαού και της χώρας. Η ΝΑΜ στηρίζει με κάθε μέσο όλες τις δράσεις που αναδεικνύουν το έργο του μεγάλου οραματιστή και εθνομάρτυρα, Ρήγα Βελεστινλή «συμβάλλοντας, όπως επισημαίνεται, στη διάδοση των ιδεών του , που ακόμη και στις μέρες μας , έχουν καθοριστική σημασία και αξία για τη χώρα μας , αλλά και τη Βαλκανική συνολικότερα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου