ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Marvel: Από τη χρεοκοπία στην αμύθητες εισπράξεις

marvel-από-τη-χρεοκοπία-στην-αμύθητες-εισπρ-532139

Ηδη στα ελληνικά multiplex δεν υπάρχει εισιτήριο ούτε για δείγμα για τις πρώτες προβολές, ενώ η αμερικανική αλυσίδα κινηματογράφων AMC ανακοίνωσε ότι κράτησε ανοιχτές πολλές από τις αίθουσές της για ολόκληρο το 24ωρο με συνεχόμενες προβολές, προκειμένου να καλύψει τη ζήτηση του πρώτου τριημέρου.

Ο λόγος για την 8η ταινία που η Marvel ετοιμάζεται να σπάσει κάθε ρεκόρ σε παγκόσμιες εισπράξεις. Το «Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη» (Avengers: Endgame) που προβάλλεται από χθες στην Ελλάδα, αναμένεται να γίνει το φιλμ με την πιο γρήγορη είσοδο στο αποκαλούμενο «κλαμπ του δισεκατομμυρίου» – πιθανότατα θα το καταφέρει σε λιγότερο από μία εβδομάδα προβολής.

Το απίθανο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel

Πως έφτασε ως εδώ μια εταιρεία που στα τέλη της δεκαετίας του ’90 είχε χρεοκοπήσει; Δέκα χρόνια μετά ξεκίνησε μια σειρά ταινιών που σπάνε ταμεία σε όλον τον κόσμο και συνδέονται μεταξύ τους – ακριβώς όπως και τα κόμικς που κάποτε δημιουργούσε για λογαριασμό της ο θρυλικός Σταν Λι. Κι άλλοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν παρόμοια κινηματογραφικά σύμπαντα – η DC Comics με τους δικούς της υπερήρωες, η Universal με τα κλασικά της τέρατα -, αλλά έκαναν πίσω όταν οι εισπράξεις δεν ήταν οι αναμενόμενες.

Αντίθετα η Marvel, που μετράει μέχρι σήμερα 22 ταινίες στο «σύμπαν» της, έχει δει τις επτά από αυτές να ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε παγκόσμιες εισπράξεις και, όπως προαναφέρθηκε, ετοιμάζεται να δει και μια όγδοη.

Πως ξεκίνησε αυτή η άνοδος μμε ιλιγγιώδη ταχύτητα; Απλούστατα, όταν το 2007 η Marvel για να συνέλθει από τη χρεοκοπία πούλησε τα δικαιώματα για τους διασημότερους ήρωές της και αποφάσισε να αξιοποιήσει εκείνους που της είχαν απομείνει: Τον ΄Αιρον Μαν, τον Θορ, τον Χουλκ και τον Κάπτεν Αμέρικα. Αυτοί αποτέλεσαν τον βασικό κορμό της υπερηρωικής ομάδας «Εκδικητές». Το 2009 η Disney εξαγόρασε τη Marvel και με τα κατάλληλα οικονομικά μέσα έγινε η εκκίνηση ενός μπαράζ ταινιών που υποστηρίχθηκαν από το απίθανο marketing της Disney.

Το κλείσιμο της Γ’ φάσης

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», σήμερα βρισκόμαστε στο κλείσιμο της Γ’ φάσης. Μέσα σε 3 χρόνια θα έχουν προβληθεί 11 ταινίες. Κι όλες οι ταινίες από το 2008 μέχρι το 2009 «έχτιζαν» μια επική ιστορία, το τέλος της οποίας γράφεται με τους «Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη», όπως άλλωσε, δηλώνει κι ο τίτλος της.

Τα 18,2 δις, λοιπόν, που έχουν συγκεντρωθεί στο ταμείο, αναμένεται να φθάσουν τα 20 δις με την ολοκλήρωση της Γ’ φάσης. Η παλαιά φρουρά αποσύρεται. Κι όσο για τη νέα … φρουρά, εκτός από τις ταινίες της Δ’ φάσης, θα έχει να κάνει και με την τηλεόραση και με τη streaming πλατφόρμα Disney + που θα κάνει πρεμιέρα τον Νοέμβριο. Εν αναμονή για τη νέα εποχή, λοιπόν!

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου