ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κατερίνα Τσεμπερλίδου: Ερχόμαστε στον κόσμο για να είμαστε ευτυχισμένοι

κατερίνα-τσεμπερλίδου-ερχόμαστε-στο-530853

Η γνωστή συγγραφέας μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την «Ψυχική Βιταμίνη», που απευθύνεται στο αναγνωστικό κοινό

Συνέντευξη στην ΕΛΕΝΑ ΝΤΑΒΛΑΜΑΝΟΥ, εκπαιδευτικό – συγγραφέα

Η Κατερίνα Τσεμπερλίδου, συγγραφέας του βιβλίου «Ψυχική Μπουγάδα», μας φέρνει με το νέο της βιβλίο, με τον τίτλο «Ψυχική Βιταμίνη» από τις εκδόσεις Ψυχογιός. 60 + 1 δυναμωτικές ιδέες, που θα μας οπλίσουν με θάρρος και σοφία, για να επαναπροσδιορίσουμε τον εαυτό μας, να μπορέσουμε να αλλάξουμε τις συνήθειές μας, τον τρόπο που σκεφτόμαστε τα εμπόδια της ζωής, τη στάση μας απέναντι στις σχέσεις μας, τις αντιδράσεις μας στα γεγονότα.

Αν ακολουθήσουμε τις ιδέες του βιβλίου σε διαφορετικούς τομείς της ζωής μας, θα προχωρήσουμε σε ένα restart, μια επανεκκίνηση. Θα καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε τις αλλαγές που πάντα θέλαμε και που υποσχεθήκαμε στον καθρέφτη μας. Αν αλλάξουμε εμείς, θα αλλάξει και η ζωή μας και θα γίνει πιο ευτυχισμένη.

Πρόκειται για ένα βιβλίο, που μας κινητοποιεί να πραγματοποιήσουμε τις αλλαγές που μας ταιριάζουν, για να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας, γιατί το αξίζουμε! Στον κυριακάτικο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η όμορφη συζήτησή μας με τη συγγραφέα.

Μετά την «Ψυχική Μπουγάδα» έρχεται το νέο σας βιβλίο «Ψυχική Βιταμίνη» από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Τι πραγματεύεται;

Το νέο μου βιβλίο «Ψυχική Βιταμίνη» μας ενθαρρύνει να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας, προκειμένου να είμαστε πιο ευτυχισμένοι. Πώς να αλλάξουμε σελίδα και να κάνουμε μια νέα αρχή σε ένα τομέα της ζωής μας ή μια πλευρά του εαυτού μας που δεν μας ικανοποιεί πια. Δεν είναι απαραίτητο να κάνουμε ολική κατεδάφιση της ζωής μας, να ξυρίσουμε το κεφάλι μας και να πάμε στο Νεπάλ για διαλογισμό. Στο βιβλίο, προτείνω 60 + 1 δυναμωτικές ιδέες, για να διαλέξετε και να αναθεωρήσετε όποιο κεφάλαιο της ζωής σας θα σας προχωρήσει ένα βήμα μπροστά. Όσο θάρρος και σοφία χρειάζεστε για να κινητοποιηθείτε, θα το βρείτε στις σελίδες του βιβλίου.

Ποια ήταν η έμπνευση και ποιο είναι το μήνυμα, που θέλετε να περάσετε;

Ο σπόρος για τη γραφή του βιβλίου, κυρία Νταβλαμάνου, φυτεύτηκε πολλά χρόνια πριν. Ξεκίνησα να καταγράφω εκείνους τους τομείς στη ζωή μου, που αποφάσισα να κάνω ένα restart, να αλλάξω νοοτροπία ή στάση ζωής ή πεποιθήσεις ή συμπεριφορές στον τρόπο που αντιμετώπιζα τις σχέσεις ή τα γεγονότα. Πράγματα και συμπεριφορές που έπρεπε να ξε-μάθω για να μάθω νέα οπτική στα πράγματα για δικό μου όφελος, για να είμαι ευτυχισμένη, για να έχω ανοιχτό μυαλό, για να πάψω να πληγώνομαι. Μεταμορφώθηκα πολλές φορές, όπως η πεταλούδα που βγαίνει από το μεταξοσκώληκα. Οπωσδήποτε 60 + 1 φορές, τις οποίες και κατέγραψα στο βιβλίο.

Υπάρχει η αληθινή ευτυχία και αν ναι πώς ορίζεται; Ποια κάνουν εσάς ευτυχισμένη;

Ερχόμαστε στον κόσμο για να είμαστε ευτυχισμένοι. Όμως, θα τα καταφέρουμε, μόνο αν πιστεύουμε ότι αξίζουμε την ευτυχία, αν δεν την αναβάλουμε για «κάποια μέρα» στο μέλλον, ούτε αν βάζουμε όρους προκειμένου να είμαστε ευτυχισμένοι. Πολλοί θεωρούν την ευτυχία σαν κάτι το δύσκολο που χρειάζεται κυνήγι για να το φτάσουμε. Άλλοι, ότι είναι έξω από μας και μας τη φέρνει η τύχη. Σε όλα μου τα βιβλία γράφω ότι θεωρώ την ευτυχία σαν πρωταρχικό δικαίωμα του ανθρώπου. Αν αποφασίσουμε να είμαστε ευτυχισμένοι, μπορούμε να βάλουμε το χεράκι μας και να γεμίσουμε τη ζωή μας με όσα μας κάνουν ευτυχισμένους. Τρεις είναι οι πηγές ευτυχίας μας: 1. Οι μικρές χαρές της ζωής, που σχετίζονται με τις πέντε αισθήσεις μας και μας χαρίζουν κάθε μέρα, δόσεις χαράς. 2. Η βαθύτερη ικανοποίηση από όσα γίναμε, από όσα καταφέραμε, από όσα επιτύχαμε στη ζωή μας ως τώρα. 3. Το να έχει νόημα η ζωή μας κάθε μέρα που σηκωνόμαστε από το κρεβάτι. Και τα τρία παραπάνω, μου δίνουν γαλήνη στην ψυχή μου και με κάνουν ευτυχισμένη.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να κάνουμε «το restart που πάντα ονειρευόμασταν για να έχουμε µία ευτυχισμένη ζωή»; Ποια είναι αυτά, που μας κρατούν πίσω, προκειμένου να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα;

Ενώ υποσχόμαστε στον εαυτό μας να αλλάξουμε, συνήθως το αναβάλλουμε. Συχνά, στην αρχή του χρόνου ή σε ημερομηνίες γενεθλίων-ορόσημο ή μετά από κάποιο γεγονός που ταρακούνησε τη ζωή μας, λέμε «δεν πάει άλλο! Θα αλλάξω!» (το πώς είμαι με τους άλλους; το πώς βλέπω τη ζωή; το πώς συμβιβάζομαι με καταστάσεις;) Μετά, όμως, συμβαίνουν πολλοί περισπασμοί στη ζωή μας και μας τραβούν προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Έτσι, πιστεύουμε πως δεν είναι τώρα η στιγμή για αλλαγές. Όπως όμως γράφω στο βιβλίο, ποτέ δεν θα είμαστε 100% έτοιμοι να κάνουμε το τέλειο restart, την τέλεια επανεκκίνηση. Αλλά ακόμα κι αν είμαστε έστω 67% έτοιμοι, ας πάμε κόντρα στην αντίστασή μας, γιατί έχουμε καλοσυνηθίσει στη ρουτίνα της άνεσης.

Το βιβλίο περιλαμβάνει 60+1 ιδέες για να επαναπροσδιορίσουµε τον εαυτό µας. Υπάρχουν κάποιες που ξεχωρίζετε;

Κάθε ιδέα στο νέο μου βιβλίο είναι και μια ψυχική βιταμίνη, που μας δυναμώνει για να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται να αλλάξουμε πεποιθήσεις ή τομείς του εαυτού μας που δεν μας ικανοποιούν πια… στο βιβλίο προτείνω πολλές, να μερικές: «Δεν χρειάζεται πάντα να αποδεικνύεις τον εαυτό σου», «Σκέψου μήπως είσαι ήδη ευτυχισμένος και δεν το ξέρεις», «Η μεγαλύτερη επιτυχία είναι η διαχρονικότητα», «Κοντά στο θαυμασμό υπάρχει και ο φθόνος», «Ακόμα και όταν νιώθεις χάλια είσαι ένας υπέροχος άνθρωπος». Αλλάζοντας τον τρόπο σκέψης μας, αλλάζει η ζωή μας.

Εσείς μας προτείνετε 60+1 δυναμωτικές ιδέες, «που θα μας οπλίσουν με θάρρος και σοφία για να επαναπροσδιορίσουμε τον εαυτό μας…». Εμείς τι πρέπει να κάνουμε, ώστε οι βιταμίνες σας να απορροφηθούν σωστά από τον οργανισμό και το μυαλό μας;

Αφού διαβάσετε τις 60 + 1 δυναμωτικές ιδέες που σας δίνω για να κάνετε τις αλλαγές που – ίσως – ως τώρα αναβάλλατε, μετά θα χρειαστεί να ακολουθήσετε τα εξής βήματα: 1.Ανακαλύψτε αν πράγματι έχετε την επιθυμία να αλλάξετε έναν τομέα του εαυτού σας ή της στάσης σας στη ζωή που χρειάζονται κατεδάφιση 2. Βάλτε μπροστά, χωρίς αναβολές, την πρόθεσή σας για αλλαγή ακολουθώντας κάποιες ενέργειες ή ένα χρονοδιάγραμμα, ώστε να κινητοποιηθείτε και να τροφοδοτηθείτε από τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. 3.Επιμείνετε. Μην σας αποθαρρύνουν πισωγυρίσματα, συνεχίστε. Ο στόχος σας είναι προτεραιότητα. Μη σαμποτάρετε τον εαυτό σας. Συνεχίστε, παρά τις δυσκολίες, χωρίς να τα παρατάτε, αν δεν δείτε το αποτέλεσμα που σας ευχαριστεί. Είπαμε, οι αλλαγές χρειάζονται για να είμαστε ευτυχισμένοι. 4.Μην πέσετε στην παγίδα να τα αλλάξετε όλα σε ένα βράδυ. Στο βιβλίο παραθέτω 60 + 1 ιδέες για να ξεκινήσετε με μία; δύο; τρεις, το πολύ. Όσο βλέπετε αποτελέσματα, τόσο ενθαρρύνεστε για να αλλάξετε και άλλες πλευρές του εαυτού σας ή της ζωή σας.

Η πανδηµία θεωρείτε ότι έχει κάνει ακόµη πιο δύσκολη την προσπάθεια για µια ευτυχισμένη ζωή ή έχει λειτουργήσει ως καταλυτικός παράγοντας για µια στροφή προς πιο τα ουσιαστικά;

Χωρίς τους συνεχείς περισπασμούς των προηγούμενων ετών, οι άνθρωποι συγκεντρωθήκαμε στα ουσιώδη και στις βασικές αξίες της ζωής. Η αξία της υγείας, η αξία της εργασίας με ανθρώπινες συνθήκες, η κοινωνική σύνδεση, η ανθρώπινη επαφή, η φυσική επαφή με αγαπημένα πρόσωπα, έτυχαν μιας δεύτερης ευκαιρίας εκτίμησης. Αξιολογήσαμε και πάλι τις αξίες μας, τις πεποιθήσεις μας και τις προτεραιότητές μας. Θυμηθήκαμε τις πλατείες, τα πάρκα, τους λόφους, τη φύση. Περάσαμε τα σπίτια μας από μια εκκαθάριση, ανοίγοντας συρτάρια, πατάρια, ντουλάπες και αποθήκες και ξεκαθαρίζοντας τες. Αφήσαμε το οξυγόνο να μπει στα σπίτια μας. Επανεκτιμήσαμε το σπιτικό φαγητό, το ζυμωτό ψωμί, τα ποιοτικά υλικά διατροφής. Ξαναβάλαμε την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους στη ζωή μας, το απλό περπάτημα και το τρέξιμο, δώσαμε σημασία στην προσωπική υγεία, προσφέραμε αλληλεγγύη στους γύρω μας.

Ελπίζω αυτές τις πολύτιμες συνθήκες που έφερε η πανδημία, να μην τις διαγράψουμε από την ψυχή μας και τη μνήμη μας.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούµε µια σταθερή άνοδο στα βιβλία αυτογνωσίας/αυτοβοήθειας στην Ελλάδα. Πού οφείλεται κατά τη γνώµη σας;

Η τάση είναι παγκόσμια. Ο κόσμος μας, αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς και η ανάγκη μας να προσαρμοστούμε και να προλάβουμε τις αλλαγές, μας δημιουργεί άγχος. Χρειαζόμαστε ένα στήριγμα, από κάπου να ξεκινήσουμε προκειμένου να ανακαλύψουμε τις δυνάμεις μας. Αυτό το ρόλο παίζουν τα βιβλία αυτογνωσίας/αυτοβοήθειας, είναι το πρώτο βήμα για την ενδυνάμωσή μας. Καθένας μας θέλει να βρει την πίστη στον εαυτό του, την ευτυχία στη ζωή, να κοιτάξει μέσα του και να πραγματοποιήσει τα όνειρά του. Ε! Τα βιβλία αυτογνωσίας είναι η πυξίδα μας για ένα καλύτερο μονοπάτι στη ζωή. Γιατί το αξίζουμε!

Είστε δημιουργός δυο ιστότοπων. Ο πρώτος έχει ως θέμα την ευτυχία και ο δεύτερος το βιβλίο. Μιλήστε μας για αυτή σας τη δράση.

Ο ιστότοπός μου www.tsemperlidou.gr, είναι η προέκταση των βιβλίων μου, αφού δημοσιεύω κείμενα για όλα όσα μας κάνουν ευτυχισμένους στην καθημερινότητά μας. Αυτή είναι και η φιλοσοφία μου και η φιλοσοφία των βιβλίων μου, ότι η ευτυχία είναι καθημερινή υπόθεση και όχι χίμαιρα.

Στον ιστότοπό μου www.vivlio.gr αναρτώ κάθε Δευτέρα την άποψή μου για τα βιβλία που διαβάζω, για προσωπική μου ευχαρίστηση. Συνήθως, διαβάζω ένα βιβλίο την εβδομάδα. Από μικρό παιδί είμαι λάτρης των βιβλίων και του διαβάσματος. Είμαι φανατική αναγνώστρια. Διαβάζω όλα τα είδη: μυθιστορήματα, διηγήματα, βιβλία αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης. Έχω περάσει ώρες ολόκληρες στη ζωή μου σε βιβλιοπωλεία, ψάχνοντας νέους τίτλους βιβλίων, μελετώντας εξώφυλλα και πίνοντας καφέ αγκαλιά με ένα βιβλίο.

Μια ευχή για τους αναγνώστες σας;

Εύχομαι σε όλους τους αναγνώστες μου να είναι γεροί και ευτυχισμένοι. Να διεκδικούν την ευτυχία τους στη ζωή. Η κοινωνία, μας πιέζει να νιώθουμε ενοχές αν είμαστε ευτυχισμένοι, για αυτό πολλοί αναβάλλουν την ευτυχία τους ή φοβούνται το κακό μάτι. Όλοι αξίζουμε την ευτυχία, είναι δικαίωμά μας, μην την στερούμε από τον εαυτό μας.

Θέλω, με την ευκαιρία, να ευχαριστήσω τους αναγνώστες μου και τα σχόλιά τους για το πόσο θετικά επηρέασαν τα βιβλία μου τη ζωή τους. Χάρη σε όσους με διαβάζουν, υπάρχω σαν συγγραφέας, παίρνω δύναμη και εξελίσσομαι. Eνα μεγάλο ευχαριστώ!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου