ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο συγγραφέας της ειρήνης

ο-συγγραφέας-της-ειρήνης-529081

Οταν ήταν μικρός, ήθελε να γίνει… βιβλίο, για να σωθεί μέσα σε ένα αντίτυπο από τους ναζί. Τελικά, έγινε ο μεγαλύτερος Ισραηλινός συγγραφέας…

Σε ηλικία 15 ετών ο Αμος Κλάουσνερ άλλαξε το πατρώνυμό του σε Οζ -λέξη που στα εβραϊκά σημαίνει «δύναμη, θάρρος»- θέλοντας έτσι να ξορκίσει τον «τρόμο» και την «τρέλα» των παιδικών του αναμνήσεων. Αυτών που αργότερα θα αποτελούσαν την πρώτη ύλη της συγγραφικής του δουλειάς.

O συγγραφέας των μυθιστορημάτων «Μαύρο κουτί», «Ο Μιχαέλ μου», «Νύχτα στο Τελ Κένταρ» και «Ιστορία αγάπης και σκότους» βρέθηκε για λίγες μέρες στην Αθήνα με αφορμή την έκδοση στα ελληνικά του νέου του βιβλίου «Εικόνες από το χωριό». Ο μεγάλος Ισραηλινός συγγραφέας ξεναγήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης και μίλησε για το έργο του μπροστά στο μαγεμένο κοινό του βιβλιοπωλείου «Ιανός».

«Οταν ήμουν μικρός, δεν ήθελα να γίνω συγγραφέας, αλλά βιβλίο. Γεννήθηκα το 1939 στην Ιερουσαλήμ. Με τη σκιά των ναζί απλωμένη και με τον φόβο πως όταν φύγουν οι Αγγλοι, οι Αραβες θα σκοτώσουν όλους τους Εβραίους, νόμιζα πως αν γινόμουν βιβλίο, ίσως ένα αντίτυπό μου να σωζόταν σε κάποια βιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης», είπε στο ξεκίνημα της χθεσινής του ομιλίας.

Η έννοια του παρελθόντος συνδεμένη άρρηκτα με αυτού της χώρας του απασχολεί τον Ισραηλινό συγγραφέα: «Τίποτα από το παρελθόν δεν χάνεται στην πραγματικότητα. Το να είμαι Ισραηλινός στην ηλικία των 74 χρόνων ισοδυναμεί με έναν Ευρωπαίο 300 ετών. Είμαι παλαιότερος από την ίδια μου τη χώρα. Είδα τη γέννηση, είδα πέντε πολέμους, είδα αδικία, είδα τρόμο, είδα φόβο, είδα φανατισμό, είδα τρέλα, είδα ηρωισμό. Εχω δει πολλά και λέω ότι όλοι μας κυοφορούμε το παρελθόν μας».

Ενθερμος οπαδός των δύο ξεχωριστών κρατών Ισραήλ και Παλαιστίνης, ο Οζ μίλησε χωρίς περιστροφές. «Το Ισραήλ και η Παλαιστίνη δεν είναι μια ιστορία γουέστερν, είναι ελληνική τραγωδία. Αυτό λέω στους φίλους μου τους Ευρωπαίους, να μην παίρνουν θέση υπέρ του ενός ή του άλλου, αλλά να υποστηρίζουν την ειρήνη». Ωστόσο, αν και συχνά μιλά για πολιτική, δεν θέλει οι ιστορίες του να λαμβάνονται ως αλληγορίες: «Ολες οι ιστορίες μου ξεκινούν ρεαλιστικά και τελειώνουν σαν όνειρο ή σαν εφιάλτης. Καμία, όμως, δεν πρέπει να διαβαστεί ως πολιτική αλληγορία για το Ισραήλ. Αν θέλω να κάνω μια πολιτική δήλωση, γράφω ένα άρθρο και στέλνω την κυβέρνησή μου εκεί που πρέπει».

Μια μαγική βραδιά

Το πατάρι του «Ιανού», όπου παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Οζ από τον Ανταίο Χρυσοστομίδη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Οι συγγραφείς του κόσμου», γέμισε ασφυκτικά χθες το βράδυ, με τους όρθιους να σχηματίζουν διπλή ουρά στο μπαρ. Τη βραδιά άνοιξε η σύζυγός του, Νίλι Οζ, που έπαιξε ένα απαλό τραγούδι με τη φλογέρα της. Με τον συγκροτημένο και μεστό λόγο του, γεμάτο ισορροπημένη σοφία και ζεστασιά, ο συγγραφέας παρέσυρε τους παρευρισκομένους σε ένα ταξίδι όπου φαντασία και πραγματικότητα εναλλάσσονταν όπως οι ιστορίες του μικρού «Αμος» στο αριστούργημά του «Ιστορία αγάπης και σκότους».

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου