ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Πρεμιέρα» σε 70 μέρες για 12 στρέμματα σύγχρονης τέχνης

πρεμιέρα-σε-70-μέρες-για-12-στρέμματα-σύ-529047

Στην τελική ευθεία μπαίνει η ολοκλήρωση του οικοδομήματος του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου το κτίριο θα έχει παραδοθεί και θα ξεκινήσει ο αγώνας δρόμου για τη λειτουργία του μουσείου στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (α’ εξάμηνο του 2014).

Ακόμα κι αν ο χρόνος δεν αποδειχθεί επαρκής, ωστόσο όντως βρισκόμαστε μιαν ανάσα πριν από το τέλος του φιλόδοξου έργου. Το ΕΜΣΤ θα φιλοξενήσει έργα από 100 περίπου σπουδαίους Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες, από τη δεκαετία του ’60 έως σήμερα, παρουσιάζοντας έτσι όλη τη σύγχρονη παραγωγή -τουλάχιστον την ελληνική- και τις τάσεις.

«Στόχος είναι μέχρι τέλη Φεβρουαρίου του 2014 να έχει ολοκληρωθεί το οικοδόμημα του νέου Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Η πόλη έχει ανάγκη να δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατό ένα τέτοιο μουσείο και να προστεθεί στους πολιτιστικούς πόλους της», δήλωσε η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο Συμβούλιο Μουσείων. Τα μέλη του εξέτασαν τη μουσειογραφική και μουσειολογική προμελέτη του ΕΜΣΤ, έτσι όπως παρουσιάστηκε από τη διευθύντριά του Αννα Καφέτση.

«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι υπάρχει κάτι χειροπιαστό, το ίδιο το κτίριο, ολοκληρωμένο κατά περίπου 85%, ενώ πολύ σύντομα θα αποκτήσει και τη δική του έκθεση», είπε η κ. Μενδώνη, επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά συζητιέται σε θεσμικό όργανο του υπουργείου θέμα που αφορά στο ΕΜΣΤ.

Το νέο μουσείο, που θα στεγαστεί στο παλιό εργοστάσιο του Φιξ, καταλαμβάνει 12 στρέμματα ωφέλιμο χώρο, από τα οποία 3.500 τ.μ. θα διατίθενται για τις μόνιμες εκθέσεις και 2.300 τ.μ. για τις περιοδικές.

Στο υπόγειο θα υπάρχει αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, περίπου 1.500 τ.μ. Το ισόγειο, με κεντρική είσοδο από την Καλλιρρόης, θα περιλαμβάνει εκθεσιακούς και κοινόχρηστους χώρους, φουαγιέ, εκδοτήριο, βεστιάριο, μια μικρή αίθουσα περιοδικών εκθέσεων ή πολλαπλών χρήσεων, κατάστημα, καφέ και ένα μικρό εργαστήριο.

Στον ημιώροφο θα βρίσκονται χώροι εκπαίδευσης, επικοινωνίας και πολλαπλών χρήσεων. Ο πρώτος όροφος θα περιλαμβάνει χώρους διοίκησης και προσωπικού, καθώς κι ένα εργαστήριο συντήρησης και μια βιβλιοθήκη περίπου 210 τ.μ., χωρητικότητας 70 αναγνωστών.

Εκθεσιακός χώρος μόνιμων συλλογών, περίπου 1.700 τ.μ., θα κυριαρχεί στον δεύτερο όροφο, ενώ στον αμέσως παραπάνω ο αντίστοιχος χώρος θα καταλαμβάνει περίπου 800 τ.μ.

Στον ίδιο τρίτο όροφο, άλλα 180 τ.μ. θα διατίθεται για νέα έργα, ενώ στο media lounge θα γίνονται εκθέσεις online ή μικρές παρουσιάσεις.

Στον τέταρτο όροφο, θα υπάρχει το εστιατόριο, καθώς και εκθεσιακός χώρος (813 τ.μ.) για μεγάλα προγράμματα και περιοδικές εκθέσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο. Ο τελευταίος όροφος με τη μοναδική θέα έως τη θάλασσα θα προσφέρεται για υπαίθρια γλυπτοθήκη και άλλες δραστηριότητες.

Ενα κινητό αμφιθέατρο 285 θέσεων για κινηματογραφικές προβολές, συνέδρια και μικρά θεατρικά δρώμενα θα μπορεί να μεταφέρεται από το ισόγειο στον πέμπτο όροφο. «Είναι ο μοναδικός υπαίθριος χώρος του ΕΜΣΤ, ο μόνος που μας επιτρέπει να είμαστε εξωστρεφείς», δήλωσε η διευθύντρια του μουσείου.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου