ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Καλοκαιρινό βιβλίο» στην Εξωραϊστική

καλοκαιρινό-βιβλίο-στην-εξωραϊστι-504689

Η βραβευμένη ταινία τουρκικής παραγωγής με τίτλο «Summer Book» θα προβληθεί στον θερινό κινηματογράφο Εξωραϊστική σήμερα Πέμπτη 10 Ιουνίου στις 9.30 μ.μ. στο πλαίσιο του «Σινέ-Μεσόγειος». Η ταινία (Tatil kitabi), τουρκικής παραγωγής 2008 παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία-σενάριο Σεϊφί Τεομάν και πρωταγωνιστούν οι Τανέρ Μπιρσέλ, Ταιφούν Γκιουνέι, Χαρούν Οζουάγκ, Άιτεν Τοκούν, Όσμαν Ινάν, Ρίζα Ακίν, Ονουρκάν Αλάβι, Ζάφερ Ινάν. Το συγκεκριμένο φιλμ παρουσιάστηκε στο Art Film Festival 2008, αποσπώντας Βραβείο Blue Angel, 27ο Διεθνές Φεστιβάλ κινηματογράφου Κωνσταντινούπολης, Βραβείο Καλύτερης Τούρκικης Ταινίας Βραβείο FIPRESCI, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Taormina 2008, Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται καλοκαίρι, εποχή ξενοιασιάς και παιχνιδιού για τους μικρούς μαθητές. Όμως, σε μια πόλη της Νότιας Τουρκίας, την Σιλίφκε (αρχαίας Σελεύκεια), για τον μικρούλη Αλί, γιο του Μουσταφά, το καλοκαίρι μπαίνει με τους χειρότερους οιωνούς. Στο σχολείο του δίνεται ένα βιβλίο, το «Βιβλίο του Καλοκαιριού» στην αρχή των καλοκαιρινών διακοπών. Παρόλο που υποτίθεται ότι θα μάθει πολλά απ’ αυτό, ο μικρός Αλί δεν θα έχει ποτέ την ευκαιρία να το χρησιμοποιήσει, καθώς του το αρπάζει ο νταής συμμαθητής του. Ο πατέρας του, ένας σκληρός και απόμακρος έμπορος αγροτικών προϊόντων, ενώ λείπει σε ταξίδι για δουλειές, πέφτει σε κώμα από μια ξαφνική εγκεφαλική αιμορραγία. Η μητέρα του βασανίζεται από την υποψία ότι ο άνδρας της έχει κρυφό ερωτικό δεσμό. Ο μεγαλύτερος αδελφός του αμφιβάλλει για το μέλλον του στη Στρατιωτική Ακαδημία και θέλει να σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων. Ο ανύπαντρος θείος τους έρχεται στο σπίτι τους, για να αναλάβει τις οικογενειακές υποθέσεις: Πρέπει να λύσει το μυστήριο σχετικά με την ερωμένη του Μουσταφά και τα χρήματα που χάθηκαν στο ταξίδι. Έτσι ο μικρός Αλί έρχεται αντιμέτωπος με τη σκληρή πλευρά της ζωής και αρχίζει να γράφει το δικό του Βιβλίο του Καλοκαιριού.
Μέσα από τα μάτια του μικρού παιδιού περιγράφονται τα μικρά δράματα των λαών ενός βασανισμένου τόπου. Δεν είναι πολιτική ταινία, αλλά κοινωνική, μπολιασμένη με πολύ ανθρώπινο πόνο. Ένα αστικό δράμα, γυρισμένο στη Νύσσα της Καππαδοκίας και στη Σελεύκεια της Κιλικίας, που βρίσκεται στον αντίποδα των γνωστών ταινιών του Γιλμάζ Γκιουνέι, καθώς είναι πιο συναισθηματική, πιο προσωπική. Σαν ένα παιδικό καλοκαιρινό ημερολόγιο, που παραπέμπει εν μέρει στις πρώιμες ταινίες του Κιαροστάμι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου