ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Προσεγγίζοντας το λιμναίο πολιτισμό

προσεγγίζοντας-το-λιμναίο-πολιτισμό-505546

Το θεατρικό έργο «Ήταυρος, στο υγρό μάτι της θεσσαλικής γης» του Ευάγγελου Κάβουρα σε σκηνοθεσία Θανάση Ζέρβα θα παρουσιαστεί σήμερα Κυριακή 13 Ιουνίου στις 9.30 το βράδυ στην Παλιά Ηλεκτρική. Η παράσταση πραγματοποιείται από την Εταιρεία Κοινωνικής Παρέμβασης και Πολιτισμού της ΝΑΜ σε συνεργασία με το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. (Κέντρο για τη Μελέτη και Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη λίμνη Βοιβηίδα – Κάρλα).
Μετά την πετυχημένη θεατρική παράσταση του έργου στο Μουσείο Λιμναίου
Πολιτισμού Κάρλας στα Κανάλια στις 23 Μαΐου, ακολουθεί η αποψινή παράσταση.
Σκοπός του έργου και των παραστάσεων είναι, έπειτα από τη σχετική έρευνα, βιβλιογραφική και επιτόπια που προηγήθηκε, η προβολή του Κάρλιου Λιμναίου Πολιτισμού με την αμεσότητα, τη ζωντάνια και την παραστατικότητα του θεάτρου, έτσι όπως αυτό ξέρει να διεγείρει τις αισθήσεις μας, να μας συγκινεί και τελικά να αφήνει ανεξίτηλα ίχνη μέσα μας. Για τη σύνθεση του έργου ο πρωτοεμφανιζόμενος στα θεατρικά κείμενα συγγραφέας άντλησε σαν από δεξαμενή, στοιχεία από τα αρχεία του ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. για τον Κάρλιο τρόπο ζωής, τα ύφανε αριστουργηματικά με την πένα του και κατάφερε να μας δώσει με φόντο την Κάρλα, μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία αγάπης, η μοίρα της οποίας ακολούθησε τη μοίρα της λίμνης, αποκοιμήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και ξαναγεννήθηκε στη συνέχεια. Παρούσα σ’ όλη την εξέλιξη του έργου η Νηρηίδα της Κάρλας, ο Ηταυρος, ένας ζωντανός θρύλος της περιοχής που αναγεννιέται στο νεοσύστατο πια «υγρό μάτι της Θεσσαλικής γης», τη νεο-Βοιβηίδα.
Η σκηνοθετική ματιά του Θανάση Ζέρβα δε στάθηκε μόνο στο διδακτικό και λυρικό χαρακτήρα του κειμένου του Κάβουρα Ευάγγελου, αλλά προσπάθησε να αποκρυπτογραφήσει τον ψυχισμό των ηρώων και να αποδώσει με ζωντάνια και ρυθμό μια ιστορία που ξεκινά τις παραμονές της αποξήρανσης της Κάρλας και φτάνει στο σήμερα. Το έργο κρίνεται ιδιαίτερα επίκαιρο καθώς συμβαδίζει με τα σύγχρονα γεγονότα για την ανασύσταση της λίμνης που έχει τραβήξει το ενδιαφέρον, τόσο το πανελλαδικό, όσο και το διεθνές. Ο συγγραφέας όπως και ο σκηνοθέτης είναι συντοπίτες μας και όραμά τους είναι να περάσουν στο κοινό μέσα από το χώρο της σκηνής την ευαισθησία τους για την κάποτε μεγάλη μας λίμνη και για έναν τρόπο ζωής που εξαφανίστηκε μαζί με τα νερά της.
Οι διοργανωτές διατυπώνουν ευχαριστίες «στον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Δήμου Βόλου για την παραχώρηση της αίθουσας της Παλιάς Ηλεκτρικής, τα Κοινωνικά Κέντρα Δήμου Βόλου όπου έγιναν οι πρόβες, το ΔΟΥΚ Βόλου και προσωπικά τον κ. Γιάννη Μπαρνασσά για το αναπηρικό καροτσάκι που τους δάνεισαν καθώς και τον πολυμελή θίασο που εθελοντικά εργάστηκε μήνες ολάκερους για τις πρόβες». Τους χαρακτήρες του έργου ενσαρκώνουν με αλφαβητική σειρά οι: Έλενα Γλυνή, Λίτσα Ησαϊάδου, Ράνια Θεοχαροπούλου, Ευάγγελος Κάβουρας, Γιάννης Καλογριάς, Γεωργία Κορεντίου, Θανάσης Μελάκος, Έλενα Μπακίρη, Ειρήνη Μυλωνά, Ηλίας Παπαγιάννης, Ρεζάν Τάκης, Χρήστος Σαββίδης, Ευαγγελία Σουλτάνη, Σταυρούλα Χαρχαρή. Βοηθός σκηνοθέτη – φροντιστής είναι ο Ευάγγελος Κάβουρας, ο οποίος επιμελήθηκε και τα σκηνικά. Οι φωτισμοί, το videoart και η ηχοληψία συνυπογράφονται από τον Γιώργο Χανιά, ενδυματολόγος είναι η Έλενα Γλυνή,
Ψιμυθιολόγος η Σταυρούλα Χαρχαρή, τις Φιλολογικές επισημάνσεις επιμελήθηκε η Σταματία Μωραΐτη και στους διαλόγους συνεργάστηκε η Κατερίνα Κάβουρα-Γαλάνη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου