ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κρυφό αριστούργημα του Βαν Γκογκ εκτίθεται στην Ουάσιγκτον

κρυφό-αριστούργημα-του-βαν-γκογκ-εκτί-527922

Ένα έργο του Βίνσεντ Βαν Γκογκ που δεν είχε παρουσιαστεί στο κοινό παρά μόνο μία φορά στο παρελθόν, εκτίθεται πλέον στην Εθνική Πινακοθήκη Τέχνης της Ουάσινγκτον, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό μουσείο.

Ο πίνακας “Πράσινα σταροχώραφα στην Οβέρ” (φωτ) έχει διαστάσεις 73 x 93 εκατοστά και χρονολογείται από το 1890- πΠιθανότατα ζωγραφίστηκε λίγες εβδομάδες πριν από το θάνατο του μεγάλου Ολλανδού, μετα-ιμπρεσιονιστή ζωγράφου.

Ο πίνακας δημιουργήθηκε την εποχή που ο Βαν Γκογκ βασανίζονταν πνευματικά. Είχε κόψει λοβό του αυτιού του, την παραμονή των Χριστουγέννων του 1888 και λίγους μήνες αργότερα κλείστηκε σε ένα άσυλο στη νότια Γαλλία.

Στην συνέχεια επέστρεψε στη βόρεια Γαλλία, στην Auvers-sur-Oise, όπου ζωγράφιζε τα εκπληκτικά τοπία – διάσημα για τις έντονες κοφτές πινελιές – μέχρι τον θάνατο του. Ένα έργο εκείνη της περιόδους είναι και ο συγκεκριμένος ακριβοθώρητος πίνακας, ο οποίος όμως δεν έχει χρονολογία. Έτσι, δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί ένα είναι και το τελευταίο έργο του καλλιτέχνη, ο οποίος πέθανε στις 29 Ιουλίου 1890.

Το έργο ανήκε στον φιλάνθρωπο Πολ Μέλον, ο οποίος το αγόρασε τον Δεκέμβριο του 1955. Παρέμεινε στο σπίτι του συλλέκτη στη Βιρτζίνια μέχρι το θάνατό του, το 1999 και είχε εκτεθεί μόνο μία φορά, το 1966, σε μια έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης.

Το αμερικανικό μουσείο διαθέτει πλέον 9 έργα του Βαν Γκογκ, από τα οποία παρουσιάζονται στο κοινό τα έξι.

news.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου