ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα στον Ρίτσο

αφιέρωμα-στον-ρίτσο-524872

Παραστάσεις της Εστίας Θεάτρου «Ερινεώς» στο θέατρο Παλιάς Ηλεκτρικής

Το έργο «Αίας» του Γιάννη Ρίτσου παρουσιάζει η Εστία Θεάτρου «Ερινεώς», αντλώντας έμπνευση από την «Τέταρτη διάσταση» του κορυφαίου ποιητή. Το έργο θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 20 και την Τρίτη 21 Μαΐου στις 9.15 μ.μ. στο θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής.

Τη σκηνοθεσία και την ερμηνεία υπογράφει ο Γιάννης Τράντας. Πιάνο παίζει ο Πέτρος Δουρδουμπάκης και συμμετέχουν οι Μαρία Γώγου, Ευάγγελος Κακάλιας, Γιώργος Λεβέντης.

Το 1992 με την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ιωάννη Τράντα, δημιουργείται στον Βόλο η Εστία Θεάτρου «Ερινεώς», που ξεκινά μια πρωτότυπη δράση στον χώρο του θεάτρου, με στόχο έρευνα, μελέτη και παρουσίαση ελληνικών κυρίως θεατρικών και λογοτεχνικών κειμένων με πανανθρώπινες και διαχρονικές πολιτιστικές ιδέες και αξίες, στηριγμένη στις αρχές και τους κανόνες του αρχαιοελληνικού θεάτρου.

Μελετώντας κι ερευνώντας, με τη συνεργασία θεατρολόγων, μουσικολόγων, κινησιολόγων, ενδυματολόγων, εικαστικών, φιλολόγων, την αρχαία ελληνική τραγωδία και κωμωδία, στο αρχαίο κείμενο, που είναι οι πρώτες καθοριστικές μορφές και μήτρες του παγκόσμιου θεάτρου, η θεατρική ομάδα αποκτά τις γνώσεις, τις βάσεις και το μέτρο, που θα αποτελέσουν την ιδιαίτερη αντίληψή της και το εμπειρικό «όργανό» της για την σκηνική παρουσίαση των έργων της. Ετσι η ομάδα αποκτά έναν μόνιμο και βασικό πυρήνα που αποτελείται από ηθοποιούς (λόγος), χορευτές (όρχηση), μουσικούς (μέλος) και με μοναδικό τρόπο επιτυγχάνει να εναρμονίσει τις μορφές της δραματικής τέχνης με απόλυτο σεβασμό στο ήθος, το πνεύμα και την ποίηση του εκάστοτε έργου.

Πολύ σύντομα η ανταπόκριση του κοινού και οι διακρίσεις δικαιώνουν την προσωπική ταυτότητα και αναγνωρισιμότητα της ομάδας. Παρουσιάζεται στο Ηρώδειο, σε διεθνή κι ελληνικά φεστιβάλ, (Κίεβο, Τιρόλο, Αδανα, Κωνσταντινούπολη, Ιεροσόλυμα, Τελ Αβιβ), το 1995 κατακτά το α΄ πανελλήνιο βραβείο του διαγωνιστικού θεατρικού φεστιβάλ Ιθάκης (καλύτερη παράσταση συνόλου – Αισχύλου: Προμηθεύς Δεσμώτης, στο αρχαιοελληνικό κείμενο) και το 1998 προσκαλείται στην Βουλή των Ελλήνων να παρουσιάσει έργο της για τον εθνικό ήρωα Ρήγα Φεραίο Βελεστινλή και εκτελεί τηλεοπτική παραγωγή με θέμα τον Εθνεγέρτη Ρήγα κατόπιν παραγγελίας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (Εκπαιδευτική Τηλεόραση). Ο Ιωάννης Τράντας είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής και σκηνοθέτης της Εστίας Θεάτρου «Ερινεώς» που ανεβαίνει στη σκηνή της Παλιάς Ηλεκτρικής για μια ακόμη παράσταση αξιώσεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου