ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μνήμη Βυζαντίου

μνήμη-βυζαντίου-523025

Σημαντικοί επιστήμονες στην εκδήλωση των «Ιώνων» στο Αχίλλειο

Εκδήλωση ενταγμένη στο θεσμοθετημένο κύκλο «Μνήμη Βυζαντίου» διοργανώνει η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ», σε συνεργασία με τον Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, την Τρίτη 12 Μαΐου στις 7.30 μ.μ στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον». Την εκδήλωση θα τιμήσουν δύο εκλεκτοί επιστήμονες: ο Κωνσταντίνος Π. Χαραλαμπίδης και ο Σάββας Ε. Τσιλένης.

Ο Κων/νος Π. Χαραλαμπίδης είναι ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ. Γεννήθηκε το 1935 στα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, παλαιοχριστιανική αρχαιολογία στο Ποντιφικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Ρώμης και παλαιοχριστιανική και βυζαντινή αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Μονάχου. Είναι Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ενδεικτικά της συγγραφικής του δραστηριότητας αποτελούν τα δημοσιευμένα έργα: «Ο αποκεφαλισμός των μαρτύρων εις τας ιστορικοφιλολογικάς πηγάς και την βυζαντινήν τέχνην», Θεσσαλονίκη 1983, «Τα μνημεία της Ραβέννας», Θεσσαλονίκη 2002 και «Πονήματα Παλαιοχριστιανικής, Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης», Θεσσαλονίκη 2004. Επίσης ασχολήθηκε με μεταφράσεις από τη γαλλική και ιταλική γλώσσα.

Είναι Οφφικίαλος άρχων Μαΐστωρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κων/πόλεως και κάτοχος του χρυσού σταυρού του Απ. Παύλου από την Εκκλησία της Ελλάδος.

Ο Σάββας Τσιλένης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1951, σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου (İstanbul Teknik Üniversitesi) και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακά στο Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (1979). Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στον Τομέα Πολεοδομίας από το ΕΜΠ (2009). Επί είκοσι χρόνια διετέλεσε Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικής Υπηρεσίας στη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης (1985-2005). Τα τελευταία 8 χρόνια είναι αποσπασμένος στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, κατέχοντας τη θέση Προϊσταμένου στο Τμήμα της Τεχνικής Υπηρεσίας και Διοικητικής Μέριμνας. Εχει μελετήσει κτίρια του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και έχει λάβει μέρος σε εκπονήσεις πολεοδομικών – χωροταξικών μελετών.

Είναι μέλος σε επιστημονικές επιτροπές και σε επιτροπές που αφορούν στην αποκατάσταση κτιρίων και κινητών έργων της ομογένειας Κωνσταντινουπόλεως, καθώς και αποκαταστάσεων ναών της Αρχιεπισκοπής της Πόλης.

Εχει 60 δημοσιεύσεις άρθρων σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά και βιβλία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου