ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα σε άγνωστες ηρωίδες

αφιέρωμα-σε-άγνωστες-ηρωίδες-522136

Παρουσιάστηκε η επετειακή μονογραφία του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου

Παρουσιάστηκε με επιτυχία, παρουσία φορέων, φίλων και μελών του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, σε ειδική εκδήλωση, την περασμένη Δευτέρα, η επετειακή μονογραφία, έκδοση του σωματείου, αφιερωμένη σε άγνωστες ηρωίδες της Επανάστασης του 1821, στον κήπο του Ξενία Βόλου.

Ηταν μια σεμνή και συγκινητική εκδήλωση, που τη διέκρινε η λιτότητα, με τόνο και λογοτεχνικά διαλείμματα, που πραγματοποιήθηκε σ’ ένα ευχάριστο και άνετο χώρο, επιτρέποντας τις επιβαλλόμενες αποστάσεις στο κοινό. Η παρουσίαση της μονογραφίας με τίτλο «Μικρό δοξαστικό σε άγνωστες ηρωίδες της Επανάστασης του 1821: Η Μεσολογγίτισσα Τασούλα Γυφτογιάννη» έγινε από την ιστορικό Βασιλική Λάζου, διδάσκουσα στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, η οποία εξήρε τη δράση της αφανούς Μεσολογγίτισσας ηρωίδας Τασούλας Γυφτογιάννη, που το μερτικό της δράσης της δεν βάρυνε όσο της πρέπει. «Η απλοϊκή Τασούλα ανήκει στη χορεία εκείνων των αγωνιστών και δη των γυναικών που έμειναν στο ημίφως, είπε χαρακτηριστικά.

Χαιρετισμό, ενταγμένο στο χρονικό του αθάνατου έπους του Μεσολογγίου απηύθυνε η Mαρία Μπακαδήμα προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ν. Αιτωλοακαρνανίας, η οποία έχει συγγράψει και το εισαγωγικό κείμενο στην εν λόγω έκδοση. Ενδιάμεσα, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιάννης Τράντας απήγγειλε με μοναδικό τρόπο αποσπάσματα των Κρυστάλλη, Παλαμά και Σολωμού σχετικά με το Μεσολόγγι και αφηγήθηκε χωρία του Κασομούλη, ενώ ταυτόχρονα προβλήθηκαν ολιγόλεπτα μουσικά τμήματα από το ντοκιμαντέρ «Η νύχτα της Εξόδου – Το Μεσολόγγι δεν ήταν μια τυχαία πόλη» (Polis Production 2021).

Την εκδήλωση άνοιξε και συντόνισε η έφορος χορού του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, διαβάζοντας αποσπάσματα από την επιστολή της υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή. Μηνύματα απέστειλαν οι βουλευτές Χρήστος Μπουκώρος, Αθανάσιος Λιούπης και Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Στο τέλος η συγγραφέας Μαρία Σπανού μιλώντας για την ηρωίδα, ανέφερε πως η Τασούλα, ζωντανό σύμβολο του ολοκαυτώματος του Μεσολογγίου, «άφησε ίχνος ανεξάλειπτο στη συλλογική μας συνείδηση. Παράδειγμα και σύμβολο που καθαγιάζεται από τον ηρωισμό ανωνύμων μαρτύρων, που σφυρηλάτησαν κι αυτοί στο αμόνι του μεγάλου ιδεώδους» ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους συντελεστές της έκδοσης και τους χορηγούς της εκδήλωσης.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος απέδωσε τα εύσημα στο έργο του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου και την αξία ανάλογων προσπαθειών που συμβάλλουν ουσιαστικά στον εορτασμό και τον αναστοχασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Την εντύπωση κέρδισε το εκτιθέμενο σε ειδική προθήκη χρυσοκέντητο ζακέτο (ζιπούνι) το οποίο ανήκει στη συλλογή του Λ.Ε.Β., προερχόμενο από την προ ετών δωρεά της Ιφιγένειας Γυφτογιάννη-Τσοχαντάρη, και που κατά την κληρονομημένη προφορική παράδοση της οικογένειάς της, ανήκε στην πρόγονό τους Τασούλα Γυφτογιάννη. Το εξαίρετο αυτό απόκτημα αποτέλεσε το έναυσμα γι’ αυτή την ερευνητική περιπλάνηση. Το λυκειακό στίγμα έδωσε εξίσου και η εντυπωσιακή φορεσιά του αρματωμένου -ως σύμβολο του έπους του Μεσολογγίου- που τη ζωντάνεψε φορώντας την ο χορευτής του Λ.Ε.Β. Βαγγέλης Παλιούρας, ένα έργο τέχνης του ελληνοράπτη Νίκου Πλακίδα από το Μεσολόγγι.

Υπενθυμίζεται ότι η δίπτυχη αυτή επετειακή δράση αυτή του Λ.Ε.Β. τελεί υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα εθνικού εορτασμού. Κατά πρώτον αφορά στην επετειακή μονογραφία – αφιερωμένη εν γένει στις ηρωίδες του 1821 εστιάζοντας στην Τασούλα Γυφτογιάννη, μια από τις θρυλικές πρωταγωνίστριες της Εξόδου του Μεσολογγίου. Μιας γυναίκας, η οποία εκπροσωπεί επάξια το γυναικείο ηρωισμό και η συμμετοχή της στην Επανάσταση καταγράφεται ανεκτίμητη, όπως και πολλών ακόμη γυναικών είτε πρόκειται για Μεσολογγίτισσες «ελεύθερες πολιορκημένες» και «εξοδίτισσες» είτε για ηρωίδες από άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας, που η δράση τους δεν έχει επαρκώς αποτιμηθεί.

Το επετειακό αφιέρωμα του Λ.Ε.Β., κατά δεύτερον, συνοδεύεται με εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ηρωίδες με φουστανέλα αντρίκια», συνδεδεμένο και με την τοπική μας ηρωίδα Μαργαρίτα Μπασδέκη. Κοινό χαρακτηριστικό των δυο γυναικών είναι ότι και οι δυο ηρωίδες πολέμησαν ένοπλες, φορώντας φουστανέλα. To πρόγραμμα απευθύνεται και στις δυο σχολικές βαθμίδες και θα υλοποιηθεί με τη νέα εκπαιδευτική περίοδο όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, ενώ η έκδοση θα δωριθεί σε όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Ν. Μαγνησίας και του Μεσολογγίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου