ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η «Μονάκριβη» στην Εξωραϊστική

η-μονάκριβη-στην-εξωραϊστική-501177

Μια κυριολεκτικά «Μονάκριβη» ταινία, βραβευμένη με Οσκαρ, θα προβληθεί σήμερα Τρίτη 13 και την Πέμπτη 15 Ιουλίου στις 9.30 μμ στον θερινό κινηματογράφο της «Εξωραϊστικής» στο πλαίσιο του «Σινέ Μεσόγειος». Η ταινία Αμερικανικής παραγωγής, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Λι Ντάνιελς, σενάριο Τζέοφρι Φλέτσερ και πρωταγωνιστούν οι : Γκαμπούρεϊ "Γκάμπι" Σιντίμπε, Μο΄Νίκ, Πόλα Πάτον, Λένι Κράβιτζ, Μαράια Κάρεϊ. Η ταινία απέσπασε Oscar Β΄ Γυναικείου Ρόλου, Oscar Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου, Χρυσή Σφαίρα, Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, Bραβεία Ερμηνείας Independent Spirit Awards, Sundance Film Festival, Annual Hollywood International Film Festival
Η Precious (Μονάκριβη) είναι μια παχύσαρκη, αναλφάβητη 16χρονη του Χάρλεμ, που βιώνει καθημερινά την κακοποίηση στο σπίτι και την απαξίωση στο σχολείο. Είναι έγκυος στο δεύτερο παιδί της από τον πατέρα της, ο οποίος τη βιάζει στην πρώτη ευκαιρία, το πρώτο της παιδί πάσχει από σύνδρομο Down και η μάνα της την κακοποιεί συστηματικά με κάθε δυνατό τρόπο. Για να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες ονειρεύεται ότι είναι διάσημη, λευκή και ξανθιά.
Στα καλά δράματα ο καλός σκηνοθέτης δεν προσπαθεί να εκβιάσει τα συναισθήματα των θεατών. Αντιθέτως, τους βάζει στο πλευρό του ήρωα και παράλληλα βάζει τον ήρωα να τους «μιλήσει» μέσω της δύναμης της ερμηνείας του. Ακριβώς αυτό επιτυγχάνεται στη «Μονάκριβη». Μέσα σε πέντε μόλις λεπτά έχουμε γνωρίσει «τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού», όπου ζει καθημερινά αυτή η 16χρονη. Μέσα σε μία ώρα έχουμε αρχίσει να ελπίζουμε πως τελικά έχει αρχίσει να ανακαλύπτει το δρόμο προς την φωτεινή μεριά. Αλλά ο ψυχισμός της δεν έχει δυναμώσει ακόμα για να περπατήσει ως εκεί. Και στις δύο ώρες εμείς κι αυτή έχουμε γίνει ένα και νοιώθουμε με την τελευταία μεγάλη ανατροπή πως μας δόθηκε η χαριστική βολή.
Η «Μονάκριβή» είναι ένα καταπληκτικό δράμα. Ο σκηνοθέτης Λη Ντάνιελς έκανε υπέροχη δουλειά σε όλα τα επίπεδα. Από απόψεως κινηματογράφισης η κάμερα έχει τέτοια ευφάνταστη τοποθέτηση και κίνηση, που θα ζήλευαν πολλοί κινηματογραφιστές θιασώτες αυτού του είδους σινεμά. Από απόψεως σκηνοθετικής καθοδήγησης ηθοποιών παίρνει και πάλι άριστα. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η πρωταγωνίστρια είναι ένα 20χρονο κορίτσι, που ποτέ πριν στη ζωή της δεν είχε παίξει σε ταινία, ούτε καν είχε επαφή με το χώρο. Δεν είναι το γεγονός ότι η γνωστή κωμικός Μο ‘Νικ μετατρέπεται σε μάνα, που μας κάνει ευθύς εξαρχής να τη μισήσουμε για αυτό που «είναι». Ούτε το γεγονός ότι η Μαράια Κάρευ και ο Λένι Κράβιτζ μεταμορφώνονται κυριολεκτικά και τελείως αγνώριστοι φυσιογνωμικά παίζουν δύο δεύτερους, μα καθ’ όλα σημαντικούς, ρόλους. Το άριστα δίνεται στον Ντάνιελς, ο οποίος έδωσε τον καλύτερό του εαυτό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου