ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πλαφόν επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας

πλαφόν-επισκεπτών-στον-αρχαιολογικό-518269

Μέχρι 15.000 άνθρωποι θα μπορούν να επισκέπτονται τον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας, ημερησίως, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να προστατευθούν οι 2.000 ετών σπάνιες νωπογραφίες στα σωζόμενα κτήρια του χώρου.

Όπως διαπιστώθηκε ύστερα από έρευνα κλιμακίου της UNESCO, η παρουσία μεγάλου αριθμού επισκεπτών αυξάνει τα ποσοστά υγρασίας, επηρεάζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το μικροκλίμα στους επισκέψιμους χώρους. Κατά συνέπεια οι συνθήκες που δημιουργούνται είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές για τις αριστουργηματικές νωπογραφίες. Το πρόβλημα παρατηρείται κυρίως τις Κυριακές, οπότε η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο είναι ελεύθερη. Είναι χαρακτηριστικό πως την Κυριακή 3 Μαΐου ο χώρος δέχθηκε 35.000 επισκέπτες.

Στην Πομπηία, έναν από τους σημαντικότερους και πιο εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά του πλανήτη, είναι σε εξέλιξη ένα τεράστιο έργο συντήρησης και αποκατάστασης των μνημείων, μέσω ευρωπαϊκής και κρατικής χρηματοδότησης, αλλά και με τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα.

Των έργων προηγήθηκαν οι καταγγελίες αξιωματούχων της ΕΕ και της UNESCO, ιταλικών φορέων, αλλά και δημοσιογράφων πως η κυβέρνηση επέτρεψε τη σταδιακή καταστροφή του χώρου. Αδιάψευστος μάρτυρας της εικόνας εγκατάλειψης ήταν οι συχνότατες καταρρεύσεις εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων. Η ΕΕ ζητούσε από την ιταλική κυβέρνηση να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα, απειλώντας πως θα χαθούν οι δεσμευμένοι για τον σκοπό αυτό πόροι, ενώ η UNESCO προειδοποίησε πως δεν θα διστάσει να αφαιρέσει την Πομπηία από τον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στα τέλη Μαρτίου, ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Μάριο Φραντσεσκίνι ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν τα έργα αποκατάστασης στη Βίλα των Μυστηρίων και πως ο χώρος είναι και πάλι επισκέψιμος. «Ξέρουμε πως ολόκληρος ο κόσμος κοιτά με προσοχή ό,τι συμβαίνει στην Πομπηία. Σήμερα, η Ιταλία μπορεί υπερήφανα να πει ότι γυρίζει σελίδα» διεμήνυσε ο Φραντσεσκίνι, διαβεβαιώνοντας ότι οι εργασίες στο χώρο κινούνται εντός των προθεσμιών που έχει θέσει η ΕΕ και καθησυχάζοντας τους Ιταλούς πως δεν θα χαθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια, ύψους 105 εκατ. ευρώ.

Η Βίλα των Μυστηρίων, μία εντυπωσιακή πολυτελής οικία με περισσότερα από 60 δωμάτια, χρονολογείται στο πρώτο μισό του 2ου μ.Χ. αιώνα. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου και οφείλει τη φήμη της στις σπάνιες τοιχογραφίες που κοσμούν το εσωτερικό της. Στις παραστάσεις τους παρακολουθούμε σκηνές από τα διονυσιακά μυστήρια και τις τελετές μύησης στη διονυσιακή λατρεία.

Ένας άλλος χώρος που συντηρήθηκε και παραδόθηκε στο κοινό είναι η Οικία της Μικρής Κρήνης. Πρόκειται για ένα από τα πλέον καλαίσθητα κτήρια του αρχαιολογικού χώρου, που πήρε το όνομά του από την κρήνη-νυμφαίο, η οποία βρίσκεται στον κήπο του και είναι διακοσμημένη με αριστοτεχνικά ψηφιδωτά.

Οι εργασίες στην Οικία της Μικρής Κρήνης διήρκεσαν 135 ημέρες και το κόστος ανήλθε στις 240.000 ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος -περίπου 200.000 ευρώ- καλύφθηκε από το Great Pompeii Project, μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου, ενώ το υπόλοιπο ποσό προήλθε από δωρεές πολιτών, αλλά και από τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου