ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα ελληνικά γράμματα έχασαν τη Νόρα Αναγνωστάκη

τα-ελληνικά-γράμματα-έχασαν-τη-νόρα-αν-516333

Σημαντικό ανάστημα στα ελληνικά Γράμματα, οξυδερκές μυαλό, σπουδαία δοκιμιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας και μεταφράστρια, η Νόρα Αναγνωστάκη, αγαπημένη σύντροφος του Μανόλη Αναγνωστάκη και συνοδοιπόρος του στη λογοτεχνία, πέθανε την τελευταία μέρα του 2013 στην κλινική Γρηγοριάδη, όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα, με τον μοναχογιό τους Ανέστη διαρκώς στο πλάι της.

Η κηδεία της θα γίνει αύριο Παρασκευή στις 2.30 το μεσημέρι στο Νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου.

Η φινετσάτη γυναίκα με την αρχοντική όψη δεν έζησε στη σκιά του ποιητή. Υπήρξε αυτόφωτη πνευματική παρουσία, οξυδερκής, με μεγάλη κατάρτιση και υποστηρίκτρια κάθε καινούργιου που παρουσιαζόταν στην τέχνη της γραφής και τη θεωρία της λογοτεχνίας…

Η συνεισφορά της στην ανανέωση του κριτικού λόγου της μεταπολεμικής περιόδου υπήρξε πολύ σημαντική. Η Νόρα Αναγνωστάκη μεταφράζει το 1960 Ρολάν Μπαρτ, φέρνοντας το όνομα του Γάλλου θεωρητικού στην Ελλάδα την περίοδο που μόλις είχε εμφανιστεί στη Γαλλία. Επιπλέον ανέδειξε τα προτάγματα του «Νέου Μυθιστορήματος». Με πρωτότυπη και διεισδυτική ματιά ανέγνωσε το έργο σημαντικών ποιητών όπως ο Μίλτος Σαχτούρης, η Ελένη Βακαλό, ο Γιώργος Σεφέρης, ο Δ.Π. Παπαδίτσας, ο Κλείτος Κύρου κ.ά.

Η Νόρα Αναγνωστάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1930. Παρότι σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, δεν άσκησε ποτέ τη δικηγορία, αντιθέτως εργάστηκε ως βιβλιοπώλης στη Θεσσαλονίκη.

Η «Κριτική» και το Βραβείο
Είχε τη δική της σημαντική συμβολή στο περιοδικό «Κριτική» του Μανόλη Αναγνωστάκη, του οποίου υπήρξε υπεύθυνη για την παρουσίαση κειμένων λογοτεχνίας και θεωρίας της λογοτεχνίας και στο οποίο πρωτοεμφανίστηκε με το δοκίμιο «Προοίμιο στην ποίηση της Ελένης Βακαλό». Συνεργάστηκε επίσης με τα περιοδικά «Ενδοχώρα», «Νέα Πορεία» και «Χρονικό» και συμμετείχε στα αντιδικτατορικά «Δεκαοχτώ Κείμενα» που εκδόθηκαν στη διάρκεια της χούντας, το 1970. Εκτός από τις «Μαγικές Εικόνες» εκδόθηκαν τα έργα της «Διαδρομή: δοκίμια κριτικής 1960-1995» (εκδ. Νεφέλη 1995) και «Κριτικές ασκήσεις» (εκδ. Στιγμή, 1988).

Το 1966 τιμήθηκε με το Ειδικό Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου της.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου