ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Τζέιν Κάμπιον πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών

η-τζέιν-κάμπιον-πρόεδρος-της-κριτικής-509909

Η νεοζηλανδή σκηνοθέτις, η μοναδική γυναίκα που έχει βραβευθεί με τον Χρυσό Φοίνικα, για το «Μάθημα Πιάνου», θα είναι η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του 67ου Φεστιβάλ των Καννών, ανακοίνωσε σήμερα η οργανωτική επιτροπή.

«Αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα να επιλεγώ ως πρόεδρος της κριτικής επιτροπής. και, για να πω την αλήθεια, έχω μεγάλη ανυπομονησία», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η 59χρονη σκηνοθέτις, η οποία διαδέχεται τον Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Η Τζέιν Κάμπιον αποτελεί μοναδική περίπτωση στην ιστορία του Φεστιβάλ των Καννών: έχει βραβευθεί με δύο Χρυσούς Φοίνικες, έναν το 1986, όταν ήταν ακόμη άγνωστη, για τη μικρή μήκους ταινία «Peel», και έναν για το «Μάθημα Πιάνου».

Η ταινία αυτή βραβεύθηκε και με το Οσκαρ του Καλύτερου Σεναρίου, ενώ η ηθοποιός Χόλι Χάντερ βραβεύθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα και το Οσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου.

“Σημαντική κινηματογραφίστρια και ακούραστη πρωτοπόρος», σύμφωνα με την οργανωτική επιτροπή, η Τζέιν Κάμπιον είναι επίσης η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτις που θα προεδρεύσει της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών.

Οι προηγούμενες γυναίκες πρόεδροι ήσαν η Ιζαμπέλ Υπέρ το 2009, η Ιζαμπέλ Ατζανί το 1997 και η μούσα του Ινγκμαρ Μπέργκμαν, η Νορβηγίδα Λιβ Ούλμαν, το 2001.

Οι Κάννες «είναι είναι μυθικός τόπος όπου ηθοποιοί αναδεικνύονται, ταινίες βρίσκουν τους παραγωγούς τους και καριέρες απογειώνονται. Το ξέρω: συνέβη σε μένα», δήλωσε η Τζέιν Κάμπιον.

Προερχόμενη από οικογένεια καλλιτεχνών, η Τζέιν Κάμπιον σπούδασε ανθρωπολογία και στη συνέχεια ζωγραφική, πριν στραφεί προς τον κινηματογράφο.

AMΠE

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου