ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα στην αρχαιότερη τέχνη

αφιέρωμα-στην-αρχαιότερη-τέχνη-480003

Ανεμος πολιτισμού πνέει στο διεθνές κέντρο κεραμικής της οικογένειας Ανετοπούλου στο Μαλάκι, όπου θα πραγματοποιηθεί για δέκατη συνεχόμενη χρονιά ένας σημαντικός θεσμός με διεθνείς προεκτάσεις.

Συγκεκριμένα πραγματοποιείται η 10η διεθνής έκθεση κεραμικής, το διεθνές σεμινάριο κεραμικής και η έκθεση ζωγραφικής με θέμα τα αρχαία ελληνικά στάδια του Δημήτρη Μποντικούλη. Το Διεθνές Κέντρο Κεραμικής, η Κοινοτική Πρωτοβουλία INTERREG, το πρόγραμμα Ceramics and Crafts με την συμμετοχή 12 εταίρων από έξι χώρες, την συμμετοχή των Δήμων Βόλου, Μηλεών και Αρτέμιδος και της Οργανωτικής Επιτροπής των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, σε συνεργασία με την ΝΑΜ και το Επιμελητήριο Μαγνησίας, διοργανώνουν τις παραπάνω εκδηλώσεις. Τα εγκαίνια της έκθεσης προγραμματίζονται την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί, ενώ η έναρξη των εργασιών του προγράμματος Interreg και του σεμιναρίου κεραμικής θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο κ. Βαγγέλης Ανετόπουλος, «ψυχή» της διοργάνωσης «φέτος θα πραγματοποιήσουμε σεμινάρια κεραμικής με την συμμετοχή καλλιτεχνών από διάφορες χώρες, πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα ενισχύσουμε την τέχνη της κεραμικής. Στην φετινή διοργάνωση συμμετέχει και η Οργανωτική Επιτροπή των Μεσογειακών Αγώνων και στόχος μας είναι το 2013, την χρονιά διεξαγωγής των Αγώνων, να πραγματοποιήσουμε Διεθνές Συμπόσιο Κεραμικής με την συμμετοχή 30 καλλιτεχνών από χώρες της Μεσογείου». Η φετινή διοργάνωση έχει έντονα Μεσογειακό χαρακτήρα και αποτελεί προπομπό των εκδηλώσεων και των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν το 2013. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο ζήλος της οικογένειας Ανετοπούλου για την τέχνη του πηλού και οι προσπάθειες που καταβάλλουν για την ανάπτυξή της είναι μεγάλες και διαρκούν πολλά χρόνια. Αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών είναι η δημιουργία, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, κέντρου τέχνης και πολιτισμού με ευρωπαϊκή απήχηση. Η πρόταση και το σχέδιο δράσης έχουν υποβληθεί και αναμένονται τα αποτελέσματα.

Στο διεθνές σεμινάριο κεραμικής θα διδάξουν οι Μάρω Κερασιώτη, Βαγγέλης Ανετόπουλος, Νίκος Σκλαβενίτης, Στέλιος Ανετόπουλος, Μαριλένα Μιχοπούλου, Ηλίας Μπουντουνιώτης, Ιωσηφίνα Κοσμά, Αγγελική Τσεβά και Κλεονίκη Μαρκοζώνη. Το 1ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ-Διεθνές Σεμινάριο Κεραμικής, θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα από 10 έως 12 Σεπτεμβρίου και εντάσσεται στο πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας με τίτλο «Ceramics and Crafts Industries Increased Cooperation (Ceramica)» κύριος στόχος του οποίου είναι ανταλλαγή δημιουργικών απόψεων μεταξύ καλλιτεχνών από διάφορες χώρες.

Διεθνείς δημιουργοί

Στην 10η διεθνή έκθεση κεραμικής, η οποία είναι επίσης θεσμοθετημένη διοργάνωση, θα συμμετάσχουν αντίστοιχα οι: Ελσα Αναπολιτάνου, Βάνιο Αγγέλου (Βουλγαρία), Βαγγέλης Ανετόπουλος, Στέλιος Ανετόπουλος, Ελένη Αργυροπούλου, Χρύσα Αχειμάστου, Αχαΐα Κεραμική-Γ. Χατζηγιάννης, Γεώργιος Βαβάτσης, Ορέλ Μπαλάκου (Ρουμανία), Πέγκυ Μπγέρκαν ( Τσεχία), Κατερίνα Γκαντίνα, Μαριάννα Κοντοβά, Βύρων Δημητρακούλης, Αννα-Λίζα Διαμαντοπούλου, Εκαρ Σίκτι Σίρκι (Τουρκία), Ελευθερία Δροσάκη, Μαρία Θεοδώρου, Ικτομζάν Μάστερ (Ουζμπεκιστάν), Αννα Καπελατζή, Κώστας Καρακίτσος, Μάρω Κερασιώτου, Ελένη Κανελλοπούλου, Κιμ Γιόγκ Μουν (Κορέα), Περικλής Κοντονίνας, Τότα Κοντόγιωργα, Ιωσηφίνα Κοσμά, Παναγιώτης Κυριακάκης, Μαρία Λαλαούνη, Φώτης Λύκος, Λάνσντέϊλ Γουΐλις Κριστίν (Αμερική), Λούσιο Λικουόρι (Ιταλία), Μαρία Μαρίνογλου, Πατρισίν Μαντέσκο (Αμερική), Μαριλένα Μιχοπούλου, Ηλίας Μπουντανιώτης, Ιωάννης Νανούρης, Κώστας Νεοφύτου, Βασίλειος Παπαϊωάννου, Κώστας Πανάρετος, Αντιγόνη Πανταζή, Φράνκα Παλατζίνι Μπλάνκο (Ιταλία), Χρυσάνθη Παπαμύχου, Νίκος Παντέχης, Μαρία Πετράτου, Μανώλης Πατρουμάνης, Σίσση Πιάννα (Ιταλία), Αγγελική Πολίτη, Τάσος Ράλλης, Φρανσέσκο Παϊμόντι (Ιταλία), Μαρία Πέϊς Αλμπα (Πορτογαλία), Γεώργιος Σαββάτης, Ειρήνη Σαββάτη, Νίκος Σκλαβενίτης, Δήμητρα Σταυρινίδου, Μπεν Σλιμάνε Κάλεντ (Τυνησία), Θεμιστοκλής Τούντας, Ελένη Τσακάλου, Αγγελική Τσεβά, Θεοδώρα Τσιλιγκρή, Γκεόργκε Φαρκασίνο (Ρουμανία) και Ηλίας Χριστόπουλος.

Η οικογένεια Ανετοπούλου ξεκίνησε πριν από 220 χρόνια την τέχνη της αγγειοπλαστικής στη Νάξο. Το 1885 βρίσκουμε τον Βασίλειο Ανετόπουλο στο εργαστήριό του στον Βόλο, στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται το κτίριο του ΙΚΑ. Την ίδια τέχνη συνεχίζουν σήμερα ο Βαγγέλης Ανετόπουλος με τα παιδιά του Στέλιο και Αθηνά στο Μαλάκι, όπου δημιουργήθηκε το Μουσείο Αγγειοπλαστικής-Κεραμικής και Σύγχρονης Τέχνης Οικογένειας Βασιλείου Ανετοπούλου, εις μνήμη του πρώτου αγγειοπλάστη της οικογένειας, το οποίο λειτουργεί καθημερινά όλο τον χρόνο. Αναφερόμενος στην αγγειοπλαστική ο κ. Βαγγέλης Ανετόπουλος αναφέρει ότι «από το 1990 μαζί με τα παιδιά μου Στέλιο και Αθηνά, δημιουργήσαμε μια μονάδα Αγγειοπλαστικής στο Μαλάκι, 12 χιλιόμετρα έξω από τον Βόλο, την οποία σήμερα διευθύνει ο γιος μου Στέλιος, αφού εγώ βγήκα στην σύνταξη, αλλά συνεχίζω να δημιουργώ, ασχολούμενος με το Μουσείο όπου συγκεντρώνω επί πολλά χρόνια στοιχεία για την Αγγειοπλαστική και γι’ αυτούς που την υπηρέτησαν και συνεχίζουν να την υπηρετούν. Επίσης, προσθέτει ο κ. Ανετόπουλος, συγκεντρώνω κεραμικά από όλη την Ελλάδα, ξεκινώντας από μια μεγάλη συλλογή από καλούπια νεοκλασικών κεραμικών του παππού μου». Το 2005 γιορτάστηκαν με πανηγυρικές εκδηλώσεις τα 215 χρόνια ενασχόλησης της οικογένειας Ανετοπούλου με την κεραμική, ενώ συνεχίζονται πάντα με τον ίδιο ζήλο οι θεσμοθετημένες εκδηλώσεις που έχουν ως επίκεντρο την αρχαιότερη των τεχνών.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου