ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σημαντικά ιστορικά τεκμήρια

σημαντικά-ιστορικά-τεκμήρια-506641

Περιλαμβάνει η έκθεση, που εγκαινιάστηκε χθες στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου

Ζωντανές μαρτυρίες της νεότερης ιστορικής περιόδου του Βόλου περιλαμβάνει η έκθεση σπάνιων τεκμηρίων, που εγκαινιάστηκε χθες στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου παρουσία πλήθους κόσμου, σηματοδοτώντας την έναρξη του εορτασμού της διεθνούς ημέρας των Μουσείων.

Στο πλαίσιο του εορτασμού, το Μουσείο της Πόλης του Βόλου σήμερα Σάββατο 18 Μαΐου θα είναι ανοικτό συνεχώς από τις 10.30 το πρωί έως τις 9.00 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και οργανωμένες ομαδικές περιηγήσεις.

Αλλωστε, ο φετινός εορτασμός της διεθνούς ημέρας των Μουσείων συμπίπτει με την έναρξη της νέας μόνιμης έκθεσης «Βόλος 10 + ιστορίες», 30 χρόνια από την αγορά της πρώην καπναποθήκης Παπάντου για τη δημιουργία του Μουσείου Πόλης και 15 χρόνια από την έναρξη των εργασιών διαμόρφωσης του κτιρίου.

Πρόκειται για μια νέα έκθεση, που στηρίζεται στις δωρεές συμπολιτών, αξιοποιεί επιστημονικά εργαλεία από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με χρηματοδότηση του προγράμματος «Θαλής» και παρέχει τη δυνατότητα διαρκούς εμπλουτισμού και ανανέωσής της. Με οδηγό τις δωρεές των συμπολιτών, που αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου τα τέλη του 2014, η νέα έκθεση παρουσιάζει την πορεία του Βόλου από τους πρώτους οικιστές στα μέσα του 19ου αιώνα έως τα τέλη του 20ού μέσα από 10 θεματικές ενότητες, που λειτουργούν ως ένα γενικό πλαίσιο αναφοράς και οι οποίες, σε τακτά χρονικά διαστήματα, θα τροφοδοτούν νέες περιοδικές εκθέσεις, ανανεώνοντας το περιεχόμενο της έκθεσης και αξιοποιώντας νέες προσφορές ή δάνεια.

Οι ενότητες αφορούν σε θέματα, όπως πολεοδομική οργάνωση και υποδομές της πόλης, δημογραφία και πολυσυλλεκτικότητα, δίκτυα της πόλης (μεσογειακά, πολιτιστικά, οικονομικά), η πόλη σε περιόδους κρίσεων, νεοτερισμός και αστικός μετασχηματισμός, ανασυγκρότηση, ο κόσμος της εργασίας, τουρισμός, πολιτισμός, αθλητισμός. Αναπτύσσεται σε έκταση 900 τ.μ. στους δύο ορόφους του Μουσείου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου