ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Καφέτση: Αρχές του 2015 το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

καφέτση-αρχές-του-2015-το-εθνικό-μουσείο-σ-50605

Στις αρχές του 2015 προσδοκά να ξεκινήσει η λειτουργία του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης η διευθύντριά του κ. Άννα Καφέτση, η οποία πάντως έριξε σημαντικά τους τόνους στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε αυτή και στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, οι καθυστερήσεις στην ανάθεση και την εκπόνηση των οριστικών μελετών λειτουργίας είναι ο βασική αιτία που το μουσείο παραμένει κλειστό.

Σύμφωνα με την κ. Καφέτση παρά το γεγονός ότι υπήρχαν χρήματα για τις μελέτες αυτές, η διαδικασία δεν «προχώρησε». Έτσι, μολονότι το κτήριο του μουσείου έχει ετοιμαστεί από το Μάρτιο, δεν υπάρχει ο απαραίτητος κινητός εξοπλισμός ούτε οι τεχνικές κατασκευές που απαιτούνται για την παρουσίαση των μόνιμων συλλογών που θα εκτεθούν στους πέντε ορόφους του κτηρίου.

Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείο, κάνοντας λόγο για σκόπιμες καθυστερήσεις στη διαδικασία αλλά και για «βαρβαρότητα» απέναντί της, τονίζοντας πως «αν άντεξα είναι γιατί πιστεύω σε αυτόν τον στόχο και ότι πρέπει το μουσείο να ανοίξει».

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου είχε καταγγείλει τη διευθύντρια του μουσείου, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για αλλοίωση αποφάσεων και αυταρχική συμπεριφορά από την πλευρά της κ. Καφέτση.

Μεταξύ άλλων, το Διοικητικό Συμβούλιο είχε αναφέρει πως «κατ’ επανάληψη η Διευθύντρια του Μουσείου έχει υποστηρίξει ότι “το Μουσείο είναι εκείνη”, αρνούμενη να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Διοικητικού οργάνου του ΕΜΣΤ που είναι το Διοικητικό Συμβούλιο» καθώς και ότι «πρώην Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΜΣΤ παραιτήθηκε λόγω αδυναμίας συνεργασίας και αγενούς συμπεριφοράς της Διευθύντριας»

Από την πλευρά της, η κ. Καφέτση ανέφερε ότι βάσει νόμου τα πρόσωπα που το απαρτίζουν προσωπικότητες των γραμμάτων και τεχνών, τονίζοντας όμως ότι «αφήνω στην κρίση σας πόσα πρόσωπα ήταν όλα αυτά τα χρόνια των γραμμάτων και των τεχνών….».

Και συμπλήρωσε ότι «όταν λειτουργούν οι θεσμοί δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα συνεργασίας. Όταν δεν λειτουργούν αρχίζουν τα προβλήματα», τονίζοντας πως με το παρόν Δ.Σ. έφτασε να αμφισβητείται και ο εισηγητικός ρόλος του διευθυντή.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου