ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εργο τέχνης η Χάρτα

εργο-τέχνης-η-χάρτα-504865

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου παρουσιάζεται μνημειώδες κέντημα

Εργο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου η κεντητική απόδοση της Χάρτας του Ρήγα, που παρουσιάστηκε την περασμένη Τετάρτη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, παρουσία φορέων, φιλιστόρων και φιλοτέχνων της πόλης.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με την ευκαιρία του εορτασμού των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», στο προαύλιο του «Αθανασάκειου», σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα.

Η εκδήλωση άνοιξε με καλωσόρισμα και χαιρετισμό από την προϊσταμένη της ΕΦΑ Μαγνησίας Ανθή Μπάτζιου, η οποία τόνισε την αξεπέραστη αξία της Χάρτας του Ρήγα. Πρόκειται, είπε, για ένα από τα σημαντικότερα έργα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, συνεχίζοντας με το έργο της Υπηρεσίας η οποία αναδεικνύει την τοπική ιστορία της Μαγνησίας κατά την προεπαναστατική και επαναστατική περίοδο με αναρτήσεις στην ιστοσελίδα της ΕφΑ Μαγνησίας με την επιμέλεια και την ευθύνη του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων. Επίσης, ενημέρωσε για τον προγραμματισμό ημερίδας με θέμα «Μνημεία και τέχνη στο Πήλιο στα χρόνια της επανάστασης» καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις. Στο άμεσο μέλλον θα υλοποιηθούν και δράσεις με συνεργαζόμενους φορείς όπως το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, το Σωματείο των Φίλων του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού μουσείου Βόλου, το Σωματείο «Το Κοινόν των Μαγνήτων».

Στη συνέχεια, η πρόεδρος του Λ.Ε.Β. Μαρία Σπανού αναφέρθηκε στο χρονικό της φιλοτέχνησης του χειροτεχνήματος και στους στόχους του που έθεσε το διοικητικό συμβούλιο του Λυκείου μέσα από τη συγκεκριμένη δημιουργία. Αφού ευχαρίστησε τους συντελεστές της δράσης, στους οποίους αναφέρθηκε προσωπικά με έμφαση τις κεντήστρες, τόνισε πως «καταθέτουμε με ιδιαίτερο σεβασμό τη μικρή αυτή παρακαταθήκη στη μεγάλη επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 21. Με την πίστη ότι η χειροτεχνία είναι πάντα παρούσα, ελπίζουμε ότι η ανοικτή παρουσίαση της ΧΑΡΤΑΣ από εδώ και στο εξής θα ανατροφοδοτήσει νέες ιδέες και αναγνώσεις γύρω από το μεγαλειώδες και αξεπέραστο αυτό έργο του Ρήγα».

Τα εύσημα στην προσπάθεια

Στην αξία της λαϊκής παράδοσης και της χειροτεχνίας αναφέρθηκε στον χαιρετισμό που απέστειλε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, η οποία εξήρε τη συνέργεια των δυο φορέων, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας να φιλοξενήσει το αποτέλεσμα της εξαιρετικής αυτής πρωτοβουλίας του Λ.Ε.Β., τιμώντας με τον τρόπο αυτό την επέτειο της διακοσιετηρίδας και ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους η Επιτροπή «2021» υποστήριξε έμπρακτα την ιδέα της δημιουργίας του χειροτεχνήματος. Επισήμανε δε ότι «ο λαϊκός πολιτισμός, αυτός ο ανεκτίμητος πλούτος της χώρας μας, μπορεί και πρέπει να προσελκύσει περισσότερους νέους ανθρώπους να προσελκύσουν στα μυστικά του, να τα ‘μπολιάσουν’ με σύγχρονα ρεύματα και να τα χρησιμοποιήσουν με σύγχρονο τρόπο για ένα γενναίο άλμα προς το μέλλον». Συνεχάρη τους συντελεστές και τόνισε πως οι επισκέπτες θα χαρούν το μοναδικό αυτό έκθεμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου αλλά και σε άλλες περιοχές, όπου θα εκτεθεί στη συνέχεια.

Στον χαιρετισμό που απέστειλε η Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, μέλος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και πρόεδρος της Επιτροπής για την προβολή και ενίσχυση της Ελληνικής Χειροτεχνίας, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα και συγχαίροντας το Λύκειο. Μεταξύ άλλων σημείωσε πως «ο παραδοσιακός πολιτισμός, ως σημαντικό μέρος του πολιτισμικού κεφαλαίου μπορεί ως εναλλακτική τουλάχιστον μορφή κοινωνικής ανασυγκρότησης και οικονομικής ανάπτυξης, να συμβάλλει δυναμικά στον μετασχηματισμό των τοπικών κοινωνιών και στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Η καινοτομία δεν είναι πλέον προνόμιο μόνον των κλάδων υψηλής τεχνολογίας, αλλά είναι στρατηγικής σημασίας και για τον πολιτισμό και τις παραδοσιακές εφαρμοσμένες τέχνες και ασχολίες, με δεδομένο ότι οι μικρές ή και ατομικές επιχειρήσεις μπορεί να μην παράγουν νέα επιστημονική γνώση-τεχνολογία, αλλά στηρίζουν την καινοτομική τους δραστηριότητα στην αξιοποίηση της υπάρχουσας κωδικοποιημένης γνώσης σε μια πρακτική κατεύθυνση, που τις καθιστά ανταγωνιστικές».

Αποκρυπτογραφώντας τη Χάρτα

Ακολούθησε η ομιλία του δρ. Δημητρίου Καραμπερόπουλου προέδρου της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα, με θέμα: «Η αποκρυπτογράφηση της Χάρτας της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή». Κατά την παρουσίασή του ο ομιλητής, ο οποίος έχει κάνει έργο ζωής την προβολή του Ρήγα Βελεστινλή, ανέλυσε γνωστά και άγνωστα σημεία της Χάρτας του, παραθέτοντας τα στοιχεία του αξεπέραστου αυτού έργου με ιστορική – κοινωνική, γεωγραφική -ανθρωπολογική διάσταση, προβάλλοντας τον πολιτικό νου του δημιουργού της που την καθιστούν μοναδική.

Τη μοναδικότητα της Χάρτας αλλά και τη μοναδικότητα της πρωτοβουλίας της φιλοτέχνησης του έργου αυτού εγκωμίασε επίσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, ο οποίος έκλεισε τις ομιλίες, εξαίροντας την προσπάθεια του Λ.Ε.Β. και της ΕφΑ Μαγνησίας, λέγοντας χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους διοργανωτές «κεντήσατε επί της ουσίας».

Η βραδιά έκλεισε με την επίσκεψη των παρευρισκόμενων, ανά ομάδες, εντός του Μουσείου για να δουν από κοντά τη Χάρτα σε κέντημα, σε πιστή απόδοσή της. Παράλληλα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας πρόβαλλε με ειδικές αναρτήσεις τη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή και την κήρυξη της Επανάστασης στο Πήλιο, η οποία αποτελεί τη μοναδική επαναστατική ενέργεια στη Θεσσαλία. Επίσης, με ειδικό έντυπό της πρότεινε «ειδική» διαδρομή σε εκθέματα του Μουσείου, άμεσα συνδεδεμένα με τις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος αναφορές της Χάρτας. Ταυτόχρονα, η διακεκριμένη πιανίστα Ζωή Σαμσαρέλου, απέδωσε ένα μικρό μουσικό πρόγραμμα με τίτλο: «Βάκχος, Nύμφες, Σάτυροι». Ξεκινώντας από την κάτοψη του αρχαίου θεάτρου και τις μυθολογικές παραστάσεις των αρχαίων νομισμάτων στην Χάρτα, το πρόγραμμα ανέδειξε την σχέση του θεάτρου με τον θεό Διόνυσο και τον παιδευτικό ρόλο της αρχαίας κληρονομιάς, ως συντελεστή διαμόρφωσης της ιστορικής συνείδησης και της αυτογνωσίας των Ελλήνων, σύμφωνα με τις ιδέες του Ρήγα.

Συλλογική προσπάθεια

Το διοικητικό συμβούλιο του Λ.Ε.Β. απαρτίζουν οι: Μαρία Σπανού, Ασπα Καπουρνιώτη, Αθανασία Τσιλιβίδου, Κίρκη Παπαδήμα, Βασιλική Τράκη, Αννα Κουτσελίνη, Κατερίνα Δουλκέρογλου, Δήμητρα Βλειώρα, Τέση Ανθη, Ελένη Τόπα, Δώρα Πουρνάρα, Μάρω Τσιμπούκη και Νικολέτα Σερπιώτου.

Κεντήστρες της Χάρτας είναι οι: Γεωργία Ασπροπούλου, Σοφία Γκόρια, Ασπα Εγγλέζου, Αννα Νιπεριώτου, Στέλλα Μπακάλη, Μαρία Μούχα, Βιργινία Παλιούρα, Ράνια Παπακωνσταντίνου, Λεωνίτσα Παρίση, Μαρία Τζιαφέτα, Αριστέα Τζιώρτζιου, Βασιλική Τράκη.

Εποπτεία-σύνθεση χειροτεχνήματος: Ρ. Παπακωνσταντίνου-εκπαιδεύτρια τμήματος κεντητικής των παραδοσιακών εργαστηρίων του Λ.Ε.Β. Επιμέλεια διεκπεραίωσης χειροτεχνήματος: Κατερίνα Δουλκέρογλου, έφορος οικοτεχνίας (υφαντικής- χειροτεχνίας) του Λ.Ε.Β. Συνέφοροι οικοτεχνίας: Τέση Ανθη, Ελένη Τόπα. Σύμβουλοι επί εικαστικών-θεμάτων χειροτεχνίας: Kατερίνα Σαμαρά, Ιωάννα Τερλίδου, Νίκος Ποδιάς, Αλίκη Πλατανιά. Mετάφραση στα αγγλικά: Κίρκη Παπαδήμα.

Συντελεστές της ΕφΑ Μαγνησίας: Ανθή Μπάτζιου, διευθύντρια, Ελισσάβετ Νικολάου, προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων, Αννα Γιαλούρη, προϊσταμένη του τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων και Μουσείων, Αναστασία Ντίνα προϊσταμένη του τμήματος συντήρησης, Καλλιρόη Κουτρουμάνου, προϊσταμένη του τμήματος έργων και μελετών, οι αρχαιολόγοι Γεώργιος Βήτος, Ευαγγελία Καραγιάννη, Ευαγγελία Σταμέλου, Αιμιλία Καλογιάννη, ο συντηρητής Ιωάννης Αγγέλης η Τεχνικός Σοφία Παπαμαργαρίτη, το φυλακτικό και εργατοτεχνικό προσωπικό.

INFO: Το χειροτεχνικό έργο της «Χάρτας της Ελλάδος» εκτίθεται εντός του Μουσείου στην αίθουσα 8. Ημέρες και ώρες λειτουργίας του Μουσείου: Δευτέρα έως και Κυριακή, εκτός Τρίτης, από 08.30 – 15.30. Διάρκεια έκθεσης έως 30 Σεπτεμβρίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου