ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συγγραφέας με κοινωνικές ευαισθησίες

συγγραφέας-με-κοινωνικές-ευαισθησίε-501217

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου για μεγάλα παιδιά «Η Μαίρη και το Λευκό Μπιζέλι» της Δήμητρας Σωκράτους, στο 2ο Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας Βόλου.

Η Δήμητρα Σωκράτους, εκπαιδευτικός και εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού, παρουσίασε το περασμένο Σάββατο μια ιδιαίτερη ιστορία, ένα παραμυθένιο ταξίδι αναζήτησης της παιδικής αλήθειας και κατανόησης για τον καρκίνο, η οποία επιχειρεί με αξιοσημείωτη προσοχή κι ευαισθησία να φέρει τους μικρούς αναγνώστες σ’ επαφή με τις «πραγματικότητες» ενός παιδιού με καρκίνο και να τους ενδυναμώσει.

Η Μαίρη, αποδεχόμενη την πρόκληση του Λευκού Μπιζελιού –σύμβολο για κάθε τι άγνωστο, δύσκολο και διαφορετικό– καταφέρνει να μυηθεί στη δικιά της «παιδική» σοφία. Μια ιστορία δοσμένη μέσα από φαντασία, θετικότητα, συμβολισμούς και χιούμορ, με τη «θεραπευτική» συνοδεία της εικονογράφησης της εικαστικού δρ. Στέλλας Καραγιώργη, η οποία περιλαμβάνει σύμβολα και φιγούρες από αρχαϊκά αγγεία. Το βιβλίο είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου για τις Σχολικές Βιβλιοθήκες Δασκάλου και Μαθητή. Η ιστορία αξιοποιείται ήδη από ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, ιατρικό προσωπικό, εκπαιδευτικούς και άλλους επαγγελματίες στον χώρο της υγείας και του παιδιού.

Η παρουσίαση περιλάμβανε αφήγηση αποσπασμάτων, ερμηνεία των συμβολισμών της ιστορίας, εισηγήσεις για αξιοποίησή της και συζήτηση με το κοινό.

Η συγγραφέας γεννήθηκε στην Πάφο. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, με δευτερεύον πτυχίο στις Γαλλικές Σπουδές και Μεταπτυχιακό στο Θέατρο στην Εκπαίδευση (Πανεπιστήμιο Warwick). Είναι εκπαιδευτικός, εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού κι εκπαιδεύτρια ειρήνης κι ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γράφει παραμύθια, διηγήματα και ποίηση.

Διακρίθηκε στους Δελφικούς Αγώνες Ποίησης της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (2016). Της απονεμήθηκε το Βραβείο στον Διαγωνισμό Ποίησης στη μνήμη Ευγενίας Παλαιολόγου-Πετρώνδα για ανέκδοτη ποιητική συλλογή (Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού Νεανικού Βιβλίου) και έπαινος στον Ε΄ Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό Καισάριος Δαπόντες (2016). Έλαβε το Α΄ Βραβείο στον Διαγωνισμό Σύνθεσης Κυπριακού Τραγουδιού του Ρ.Ι.Κ. («Επλάνεψες με Μάνα μου», στιχουργός, 2008). Πέραν των αριστείων ακαδημαϊκής επίδοσης, έλαβε το Βραβείο Κοινωνικής Προσφοράς του Ροταριανού Ομίλου Λευκωσίας (Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2005).

Αποτελεί ενεργό μέλος κι εθελόντρια σε πολλούς κοινωνικοπολιτιστικούς οργανισμούς και ομάδες νεολαίας στην Κύπρο. Σύντομο βίντεο για την εθελοντική της δράση αναρτήθηκε στην επίσημη ευρωπαϊκή ιστοσελίδα για το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού 2011. Διετέλεσε συντονίστρια του Εργαστηρίου Νεολαία και Πολιτισμός του ΠΑΦΟΣ 2017: Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, όπως και συν-συντονίστρια του Κυπριακού Δικτύου Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κοινοβουλίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου