ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η φωνή της Λουντμίλα

η-φωνή-της-λουντμίλα-493342

Ολοκληρώνεται σήμερα στις 9 το βράδυ ο κύκλος παραστάσεων με την συγκλονιστική «Φωνή της Λουντμίλα» από την σκηνή της Παλιάς Ηλεκτρικής. Το έργο παρουσιάζεται κατόπιν συνεργασίας του «Καλλιτεχνικού Οργανισμού-ΔΗΠΕΘΕ» Δήμου Βόλου και του «Αμφιάρειου», υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η μη κερδοσκοπική εταιρία «Αμφιάρειο» στη προσπάθειά της να συμμετέχει ενεργά στη προστασία του περιβάλλοντος ενημερώνοντας, προβληματίζοντας και εν τέλει ενεργοποιώντας τις ανθρώπινες συνειδήσεις, ανεβάζει το έργο-ντοκουμέντο « Η φωνή της Λουντμίλα» από το ομώνυμο βιβλίο του Σουηδού δημοσιογράφου και σκηνοθέτη Gunnar Bergdahl. «Η φωνή της Λουντμίλα» ανεβαίνει σε μετάφραση Ηρώς Μουκίου, σκηνοθεσία Άρη Μπαφαλούκα, σκηνικά-κοστούμια Δημήτρη Κακριδά και φωτισμούς Ανδρέα Μπέλλη. Τη Λουντμίλα ερμηνεύει η Ηρώ Μουκίου.

Το ξημέρωμα της 26ης Απριλίου 1986 ο πυρηνικός αντιδραστήρας Νο 4, μόλις ολοκληρώθηκε, εξερράγη αλλάζοντας την ιστορία του πλανήτη. Οι επιπτώσεις αυτής της έκρηξης κατά πολύ χειρότερες από τη βόμβα στη Χιροσίμα, κάνουν αισθητή την παρουσία τους ακόμα και σήμερα 23 χρόνια μετά. Το έργο αφορά στην εκ βαθέων συγκλονιστική εξομολόγηση της γυναίκας που στα 22 της χρόνια έζησε τη φρίκη της έκρηξης του πυρηνικού εργοστασίου στο Τσέρνομπιλ. Ο άντρας της ήταν ο πρώτος πυροσβέστης που έχασε τη ζωή του στα 25 του, επιχειρώντας να σβήσει την φωτιά στον πυρηνικό αντιδραστήρα.

Είναι μια μαρτυρία σοκ με προβολές από τα γεγονότα της 26ης Απριλίου.

Ο Gunnar Bergdahl που εδώ και 20 χρόνια ασχολείται εντατικά με τα θέματα αυτά και ειδικά με το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ, πήρε συνεντεύξεις από ανθρώπους που έζησαν τα γεγονότα, -βρέθηκε με κίνδυνο την ίδια του τη ζωή -στο τόπο της έκρηξης συλλέγοντας στοιχεία και κατάφερε να δημιουργήσει ένα ντοκιμαντέρ που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο. Το έργο που απέσπασε πολύ καλές κριτικές στην πρωτεύουσα, θα παρουσιαστεί στον Βόλο, προς χάρη των θεατρόφιλων της περιοχής. Η γενική είσοδος κοστίζει 10 ευρώ και εισιτήρια προπωλούνται στο κινηματοθέατρο Αχίλλειον 11:00 με 13:00 το πρωί και 18:00 με 21:00 το απόγευμα. Το τηλέφωνο επικοινωνίας για περισσότερες διευκρινίσεις είναι 24210-32818.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου